DREPTURI EGALE ACUM!

BUCURESTI - 30 mai 2006

Comunicat tip General in ONG

“Egalitatea în drepturi nu poate fi reală pentru nici unul dintre noi atâta timp cât încă există categorii de cetăţeni pentru care dreptul la căsătorie este suspendat.” Acesta va fi mottoul unei întâlniri-dezbatere organizate mâine, 31 mai în clubul La Scena, care are ca scop discutarea necesităţii recunoaşterii căsătoriei şi a parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex.

Din ce în ce mai mulţi gay, lesbiene şi transexuali români se văd nevoiţi să plece în state ale Uniunii Europene pentru a duce la capăt ceea ce pentru ei este imposibil de realizat în România: recunoaşterea relaţiilor lor de cuplu în forma căsătoriei sau a parteneriatului.

Culpurile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali) din Europa pot fi înregistrate ca parteneriate civile în ţări ca Andorra, Austria, Belgia, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Ungaria, Olanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia sau Suedia. Parteneriatul civil implică o procedură de înregistrare pentru cuplurile de acelaşi sex sau de sex diferit, care permite accesul la o serie de drepturi şi de responsabilităţi ce decurg din decizia lor de a trăi împreună.

State ca Belgia, Olanda, Spania sau Canada recunosc dreptul la căsătorie al cuplurilor de acelaşi sex, ceea ce înseamnă că drepturile şi obligaţiile precum şi regimul juridic al căsătoriei este acelaşi pentru cuplurile hetero şi homosexuale.

Pe harta egalităţii de tratament, România rămâne din păcate în compania Albaniei, Azerbaijanului, a Bulgariei, Ciprului sau Greciei, în prezent neexistând nici macar proiecte de a aborda aceast subiect. În practică, absenţa recunoaşterii cuplului gay aduce atingere dreptului la viaţă intimă, privată şi familială aşa cum este el prevăzut în Art. 26 din Constituţie. Aceasta generează probleme juridice în ceea ce priveşte dizolvarea relaţiei de cuplu, accesul la credit, aspecte care ţin de drepturile succesorale, de sancţionarea violenţei domestice în cazul în care aceasta se manifestă în cuplu, de regimul juridic al probaţiunii în perioada de coabitare, de obligaţia de întreţinere a partenerului aflat în incapacitate sau de răspunderea solidară faţă de datoriile comune.

Cu ocazia celui de-al treilea GayFest desfăşurat între 30 mai - 4 iunie, asociaţia ACCEPT aduce în discuţia publică discriminarea instituţională generată de absenţa recunoaşterii parteneriatului civil şi a căsătoriei între persoanele de acelaşi sex şi iniţiază o serie de dezbateri publice. Prima dezbatere de acest fel va avea loc la clubul La Scena, miercuri 31 mai, la orele 17 şi are ca invitaţi pe Scott Long, Director de program la Human Rights Watch, New York, Diane Fisher, Episcop, Metropolitan Community Church, Iustina Ionescu, coordinator de program la Centrul de Resurse Juridice, Monica Vasile de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Romaniţa Iordache, preşedinta ACCEPT. Organizatorii consideră că recunoaşterea prin lege a parteneriatului civil şi a căsătoriei între persoanele de acelaşi sex ar constitui o confirmare a dorinţei României de a înlătura orice forme de discriminare din spaţiul public.

Despre ASOCIATIA ACCEPT


Iustina Ionescu, Program Manager, Centrul de Resurse Juridice, iionescu@crj.ro, +40 722 253 789;
Romaniţa Iordache, Preşedintă, ACCEPT, romanita@accept-mail.ro,+40 723 640 115;

Florin Buhuceanu – director executiv ACCEPT, tel. 0744 384 631, e-mail florin_b@accept-mail.ro
Octav Popescu – coordonator GayFest 2006, tel. 0724 102 758, e-mail octav_p@accept-mail.ro.
accept@accept-mail.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-accept/drepturi-egale-acum