Guvernul liberal al Romaniei prin Ministerul Culturii si Cultelor incalca dispozitiile legale imperative prevazute de art. 42 din Legea nr. 8/1996

BUCURESTI - 22 octombrie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Desi Romania se claseaza pe locul 56, alaturi de Honduras,din 70 de state
analizate intr-o ierarhie privind respectarea drepturilor de proprietate
fizica si intelectuala,

Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii si Cultelor incalca dispozitiile
legale imperative prevazute de art. 42 din Legea nr. 8/1996 privind
drepturile de autor si drepturile conexe.

Joi , 23 octombrie 2008, Florin Chilian, reprezentat de Cabinet de Avocat “Alexander Stefan Popa” va avea un ultim termen in apelul declarat impotriva Ministerului Culturii si Cultelor aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Prin utilizarea fara consimtamantul artistului a operei constand in compozitia muzicala “Zece” in cadrul campaniei nationale “Mai bine o carte” au fost incalcate in mod evident drepturile morale si patrimoniale ale acestuia de catre Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii si Cultelor.

Avand in vedere dispozitiile legale imperative prevazute de art. 42 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cesiunea drepturilor patrimoniale nu se poate realiza decat in baza unui contract in forma scrisa. In situatia de fata, inexistenta unui contract de cesiune intre artistul Florin Chilian si Ministerul Culturii si Cultelor pentru utilizarea operei constituie in mod cert o incalcare grava a drepturilor artistului si da nastere la o obligatie din partea acestuia la repararea prejudiciului cauzat.

Artistul prin actiunea civila formulata urmareste constatarea incalcarii drepturilor sale in mod abuziv de catre Guvernul Romaniei si obligarea acestuia la plata despagubirilor pentru utilizarea unui opere asupra careia nu detinea niciun fel de drepturi.

In cadrul acestui dosar sunt discutate doar aspectele civile ale cazului privind constatarea incalcarii drepturilor singurei persoane indreptatite sa autorizeze exploatarea operei, dar nu trebuie ignorate si aspectele penale pe care le implica faptei Ministerului Culturii si Cultelor. Potrivit dispozitiilor legale prin simpla utilizare a acestei opere fara consimtamantul artistului este atrasa raspunderea penala atat a institutiei cat si a persoanelor direct responsabile de savarsirea faptei.

Despre ARTITUDE STILE S.R.L.

Cabinet avocat 'Alexander Stefan Popa'
Florin Chilian
Cabinet avocat 'Alexander Stefan Popa'
narcisa@artitude.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-artitude/guvernul-liberal-al-romaniei-prin-ministerul-culturii-si-cultelor-incalca-dispozitiile-legale-imperative-prevazute-de-art-42-din-legea-nr-81996