Doar 1 din 5 aparate electrocasnice de mici dimensiuni este recuperat pentru reciclare

BUCURESTI - 19 aprilie 2012

Comunicat tip General in Industrie, ONG, CSR

Aparatele electronice de uz zilnic sunt obiecte dificil de urmarit si recuperat atunci cand devin deseuri. Proiectul European IDENTIS WEEE furnizeaza containere inovatoare de colectare, trasabilitatea acestor deseuri si un serviciu de colectare la indemana cetateanului.
Telefoanele, blenderele, aparatele electrice de ras, telecomenzile, jocurile electronice reprezinta obiecte de uz zilnic care, atunci cand nu mai sunt functionale, risca sa ajunga in sacul de gunoi menajer.

Telefoanele, blenderele, aparatele electrice de ras, telecomenzile, jocurile electronice reprezinta obiecte de uz zilnic care, atunci cand nu mai sunt functionale, risca sa ajunga in sacul de gunoi menajer. Tehnic, aceste produse sunt denumite DEEE (Deseuri de Echipamente Electrice si Electronice) si sunt identificate prin initialele R4. Rata de crestere a deseurilor electronice este in continua crestere, insa recuperarea lor este dificil de realizat. Potrivit datelor furnizate de Centrul de Coordonare a DEEE din Italia, un organism care coordoneaza activitatea consortiului implicat in colectarea deseurilor electronice, anul trecut au fost colectate in punctele de colectare locale si directionate spre reciclare peste 40.000 de tone de deseuri electronice. Acest lucru a impiedicat eliberarea in atmosfera a aproximativ 60.000 de tone de dioxid de carbon si a 25.200 tep (tone echivalent petrol), necesare pentru producerea de noi materii prime. Cu toate aceastea, numarul este mic daca ne gandim ca productia anuala de R4 este estimata la 200.000 de tone.

Care ar putea fi solutia? Containerele ar trebui plasate de-a lungul strazilor si in locatii strategice, si ar trebui de asemenea să fie prevazute cu un sistem de colectare mai avansat, usor de folosit si la indemana cetateanului. Acesta este intocmai obiectivul proiectului european IDENTIS WEEE (Identification DEterminatioN Traceability Integrated System for WEEE), coordonat de Hera, liderul de piata in prestarea serviciilor de mediu, apa si energie din Bologna, alaturi de organizatii colective din trei state europene: Ecolight Consortium pentru Italia, Fundación Ecolum pentru Spania si Asociatia Environ pentru Romania. "Scopul acestui proiect - explica Roberto Barilli, Directorul General al Hera – este de a dubla cantitatea de DEEE colectata, in special deseurile care fac parte din categoria R4, si care sunt fabricate din materiale reciclabile in proportie de aproximativ 95%.”

Solutiile propuse pana acum nu au condus la rezultate remarcabile: “Transferul la centrele de colectare continua sa vizeze in cea mai mare parte aparatele de mari dimensiuni, iar lanturile de magazinele de specialitate inregistreaza niveluri scazute de preluare a aparatelor de mici dimensiuni, desi recent guvernul a permis preluarea unui aparat vechi la achizitionarea unuia nou, prin asa numitul sistem “Unu-la-Unu”. Din punct de vedere al greutatii, aparatele electronice de mici dimensiuni abia au depasit valoarea de 100 tone: din aceasta, putin peste 2% a fost colectata in magazine in anul 2011", mentioneaza Giancarlo Dezio, director la Ecolight.

IDENTIS WEEE, proiect finantat in cadrul programului "LIFE + Politici de Mediu si Guvernare", conceput si monitorizat cu sprijinul operational al Techne Scpa, are drept scop testarea dispozitivelor inovatoare. "Pana la sfarsitul anului 2012, vom introduce in Bologna, Castenaso, Ravenna, Lugo - containere prototip pentru colectarea DEEE. Testarea va avea loc de asemenea in regiunea Zaragoza (Spania) si in Bucuresti. Aproximativ 40 containere stradale noi, inovatoare, sunt proiectate si fabricate prin parteneriaul creat pentru colectarea aparatelor de mici dimensiuni, telefoanelor mobile si a becurilor economice. Containere noi pentru aparate de mici si mari dimensiuni, televizoare si calculatoare, vor fi plasate in statiile ecologice, magazine si centre comerciale. Proiectul prevede, de asemenea, realizarea unei statii mobile coordonate prin intermediul unui operator, pentru colectarea DEEE in piete publice si pe strazile principale”, incheie Roberto Barilli.

Odata cu inaugurarea de noi instrumente de colectare, proiectul introduce si notiunea de trasabilitate a DEEE. "Containerele – spune Directorul General al Hera – vor fi echipate cu un nou sistem de informare. Dispozitive digitale inovatoare vor permite utilizatorului identificarea, determinarea cantitatii exacte a DEEE furnizate, urmarirea ciclului de viata a echipamentului, si va furniza informatii cu privire la produs si materialele reciclabile din care este construit, asigurand astfel transparenta intregului proces de gestionare a deseurilor."

 

Asociaţia Environ

Asociaţia Environ este o organizaţie non-guvernamentală non-profit. Principala sa misiune este de a prelua reasponsabilitatea producătorilor şi importatorilor privind procesul de colectare, tratare, reciclare şi eliminare nepoluantă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în conformitate cu HG 1037/2010 (2002/96/CE) şi legislaţia complementară.

Gruppo Hera

Hera este una dintre principalele companii multi-utilitare italiene, activă în sectorul energetic, de management al apei şi de mediu. Hera operează în provinciile Bolognia, Modena, Ferrera, Forlì-Cesena, Ravenna, Rimini şi Pesaro-Urbino şi în unele municipii din provincia Firenze. În acest areal, Grupul deserveşte aproximativ 3 milioane de cetăţeni. www.gruppohera.it.

Consorzio Ecolight

Înfiinţat în 2004, Ecolight este astăzi unul dintre principalele consorţii în domeniul managemetului DEEE. Având mai mult de 1500 de organizaţii partenere, acesta este principalul sistem de colectare din Italia pentru o serie de membri asociaţi şi al doilea din punct de vedere al cotei de piaţă. Consorţiul gestionează colectarea şi tratarea deşeurilor rezultate din orice tip de echipamente electrice, în conformitate cu prevederile legale. www.ecolight.it

Fundación Ecolum

Operează în Spania şi este responsabilă de managementul deşeurilor electrice provenite din sursele de iluminat. Înfiinţarea Ecolum a survenit ca urmare a directivelor europene de reducere a DEEE. www.ecolum.es

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-environ/doar-1-din-5-aparate-electrocasnice-de-mici-dimensiuni-este-recuperat-pentru-reciclare