Cristina Pocora face ZOOM pe Lapte

BUCURESTI - 2 octombrie 2012

Comunicat tip General in Sanatate

Deputatul PNL, Cristina Pocora , mama unei fetiţe de un an - Sophia Maria, a vorbit pentru programul “ Zoom pe lapte ” despre propria experiență a alăptării. Doamna Cristina Pocora este unul dintre cei 46 de inițiatori ai Proiectului de Lege privind reglementarea marketingului substituenților de lapte matern.

Cristina Pocora

Cristina Pocora

 Susţin foarte mult alăptarea şi cred că este esenţială pentru legătura care se crează între copil şi mamă după naștere şi, de asemenea, pentru imunitatea copilului şi dezvoltarea lui viitoare. Este metoda optimă de hrănire pentru sugari, studiile arătând că există numeroase boli care pot fi prevenite prin susţinerea alăptării. Tentaţia de a apela la substituenţi, respectiv lapte praf, este mare pentru multe mămici, dar atâta timp cât pui în balanţă beneficiile alăptării pentru cel mic... 

Cristina Pocora

Cristina Pocora este conştientă de importanţa alăptării pentru sănătatea celor mici dar şi a mamei, însă dincolo de toate aspectele teoretice pe care o viitoare mamă ar trebui să le cunoască – citind sau informându-se la medic, rămâne experienţa unică şi profund personală a alăptării, care este o adevarată „şcoală” pentru fiecare mamă.

“Susţin foarte mult alăptarea şi cred că este esenţială pentru legătura care se crează între copil şi mamă după naștere şi, de asemenea, pentru imunitatea copilului şi dezvoltarea lui viitoare. Este metoda optimă de hrănire pentru sugari, studiile arătând că există numeroase boli care pot fi prevenite prin susţinerea alăptării. Tentaţia de a apela la substituenţi, respectiv lapte praf, este mare pentru multe mămici, dar atâta timp cât pui în balanţă beneficiile alăptării pentru cel mic, niciun efort nu este prea mare.” a declarat Cristina Pocora.

Rata scăzută a alăptării în România se datorează unui cumul de factori. Unul din acești factori, crede doamna Pocora, este faptul că nu avem în toată ţara maternităţi „Prieten al Copilului”, care să încurajeze mamele să stea împreună cu nou-nascutii în salon după naştere (desigur, dacă starea de sănătate permite acest lucru), iar uneori tânăra mamă este convinsă de cei din jur (familie, personal medical mai puţin pregătit) să completeze masa cu lapte praf.

Doamna Pocora a depus la Parlament o propunere legislativă privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern. Acest proiect este realizat în urma unui studiu aprofundat şi a numeroase dezbateri organizate sub egida UNICEF . Între iniţiatori se regăsesc parlamentari din toate grupurile politice.

Ca Preşedinte al Subcomisiei pentru drepturile copilului, doamna Pocora va susţine întotdeauna iniţiative care să asigure respectarea drepturilor copilului. Astfel, copilul are dreptul să se bucure de cea mai bună stare de sănătate posibilă, în acest sens informarea părinţilor dar şi a publicului larg cu privire la avantajele alăptării fiind un pas esenţial în a ne asigura că cei mici primesc cel mai bun ajutor pentru un start sănătos în viată, şi anume laptele matern.

Întreg interviul poate fi parcurs pe site-ul Asociației pe www.handsacross.ro și pe site-ul Inițiativei Spital Prieten al Copilului, www.spital-prieten.ro.

Asociația Hands Across Romania, în parteneriat cu Asociația de Educație Prenatală România (AEP) implementează în perioada mai – noiembrie 2012, proiectul “ZOOM pe lapte”.

Scopul acestui proiect este crearea unui sistem viabil de facilitare a adoptării PL-x nr. 734/2011 - Proiect de Lege privind reglementarea marketingului substituenților de lapte matern şi vizează elaborarea normelor metodologice pentru legislația privind reglementarea marketingului substituenților de lapte matern. Reprezentanța UNICEF în România a acordat asistență tehnică în elaborarea proiectului de lege inițiat de către 46 de parlamentari.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Note pentru redactori:

România a aderat la Codul Internaţional de Marketing al Substituenţilor de Lapte Matern în anul 1982 și de atunci are obligaţia de onoare să-l transpună în legislația națională și să îl implementeze, în conformitate cu cadrul social şi legislativ național. Codul a fost adoptat ca un standard MINIMAL şi se aşteaptă ca statele membre să implementeze principiile de bază şi să întărească anumite prevederi, în conformitate cu nevoile societăţilor lor. Ele pot face Codul mai puternic în orice direcţie consideră adecvat pentru a proteja sănătatea şi supravieţuirea sugarului şi copilului mic, dar nu trebuie sub nicio formă să slăbească sau să elimine din prevederile Codului.

Reprezentanța UNICEF România a acordat asistență tehnică pentru elaborarea unei inițiative parlamentare (Legea privind reglementarea activității de marketing a substituenților de lapte matern), care a fost depusă la Camera Deputaților pe 23 mai 2011 având 46 de inițiatori, 30 deputați și 16 senatori.

Despre Asociatia Hands Across Romania

Asociaţia Hands Across Romania este o organizaţie non-guvernamentală care acționează ca un “hub” între societatea civilă și instituțiile guvernamentale și/sau sectorul privat. Contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității prin aportul la proiectele din sectoarele social, medical și cultural. Asociația Hands Across Romania este membră a Alianței pentru Sănătate din România.
Asociaţia de Educaţie Prenatală din România (AEP) are drept scop să promoveze educaţia prenatală bazată pe dovezi ştiinţifice, pentru ca viitorii părinţi să devină şi mai informaţi atunci când adoptă noi comportamente pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a copiilor lor. AEP doreşte totodată să ofere profesioniştilor din domeniul sănătăţii, educaţiei, etc. informaţii şi abilităţi pentru a facilita consilierea cuplurilor care aşteaptă sau care îşi doresc un copil.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-hands-across-romania/cristina-pocora-face-zoom-pe-lapte