Finalizarea proiectului „Cooperare transfrontalieră interinstituţ ională privind prevenirea abuzului în domeniul protecţiei drepturilor copilului”

Iasi - 9 noiembrie 2009

Comunicat tip General in ONG

Asociaţia pentru Dezvoltarea Programelor Sociale Iaşi în parteneriat cu Consiliul Raional Hînceşti, Republica Moldova anunţă finalizarea proiectului „Cooperare transfrontalieră interinstituţională privind prevenirea abuzului în domeniul protecţiei drepturilor copilului” derulat în cadrul Programului de Vecinătate România – Republica Moldova 2004-2006, Phare CBC 2006, Prioritatea 1 – Dezvoltare Economică şi Socială, având cod Perseus RO 2006/018-447.01.01.39.
Prin acest proiect s-a urmărit stabilirea unei modalităţi unitare de lucru în ceea ce priveşte promovarea drepturilor copilului şi a mijloacelor de prevenire a abuzului asupra acestuia, în localităţi din Judeţul Iaşi (România) şi din Raionul Hînceşti (Republica Moldova).

Finalizarea proiectului „Cooperare transfrontalieră interinstituţ ională privind prevenirea abuzului în domeniul protecţiei drepturilor copilului”

Activitatea a fost centrată pe următoarele componente prioritare:
Componenta de instruire şi consolidare a activităţii a 20 de Consilii Comunitare Consultative (C.C.C.) din judeţul Iaşi (România), deja constituite prin Legea 272/2004, cu atribuţii în promovarea şi apărarea drepturilor copilului, în prevenirea abuzului asupra copilului cu toate formele sale (neglijare, maltratare, exploatare prin muncă, trafic etc).
Pe această componentă au fost implicate 20 de localităţi de la nivelul judeţului Iaşi şi, anume: Andrieşeni, Ciurea, Cepleniţa, Cotnari, Cozmeşti, Deleni, Gorban, Horleşti, Mirosloveşti, Mogoşeşti Siret, Moşna, Oţeleni, Popeşti, Răducăneni, Scobinţi, Sineşti, Strunga, Tomeşti, Ţibana, Ţibăneşti.
În cadrul priectului, au fost organizate şi desfăşurate 2 sesiuni de pregătire la care au participat câte un reprezentant cheie de la nivelul celor 20 de localităţi, din judeţul Iaşi, cuprinse în proiect.
De asemenea au fost defăşurate câte 4 sesiuni de instruire şi consolidare a activităţii membrilor Consiliilor Comunitare Consultative la care au participat 240 de persoane de la nivelul celor 20 de localităţi din Judeţul Iaşi.

Componenta de infiinţare, instruire şi consolidare a activităţii a 5 Consilii Comunitare Consultative în localităţi din Raionul Hînceşti (Republica Moldova)
La nivelul Raionului Hînceşti, Republica Moldova au fost înfiinţate 5 Consilii Comunitare Consultative în 5 localităţi, şi anume: comuna Leuşeni, satul Voinescu, comuna Sarată Galbenă, comuna Lăpuşna, satul Caracui.
Pe această componentă au fost instruiţi 5 primari din localităţile implicate în proiect şi 50 de reprezentanţi ai Consiliilor Comunitare Consultative.
Rezultatele obţinute în cadrul proiectului, cu formarea la nivel local a 25 de Consilii Comunitare Consultative va constitui un model de intervenţie comunitară interinstituţională care va putea fi replicat in orice comuna din cele doua tari implicate in proiect.

Componenta de promovare a drepturilor copilului şi a mijloacelor de prevenire a abuzului în toate localităţile din judeţul Iaşi (România) şi din raionul Hînceşti (Republica Moldova)
Această componentă a fost realizată cu sprijinul unui număr de 30 de voluntari, care au beneficiat de instruire lunară cu privire la aria de acţiune a proiectului. Aceştia au distribuit materialele informaţionale şi au participat la campaniile de informare desfăşurate la nivelul localităţilor implicate în proiect.
De asemenea, în vederea promovării drepturilor copilului şi a mijloacelor de prevenire a fost elaborată o metodologie de lucru a consiliilor comunitare consultative prin care aufost stabilite atribuţiile acestora în promocarea şi apărarea drepturilor copilului, precum şi modalităţile de intervenţie atunci când sunt sesizate cazuri de încălcare a acestor drepturi.
Rezultatele obţinute prin aplicarea unei metodologii comune de realizare a activităţilor de promovare a drepturilor copilului, atât în comunele din judeţul Iaşi, cât şi în cele din raionul Hînceşti, vor fi valorificate în elaborarea unor modele de bună practică în domeniu.
Proiectul ca continua prin efortul comun al Asociaţiei Pentru Dezvoltarea Programelor Sociale cu sprijinul autorităţilor locale şi al voluntarilor.
Informaţii suplimentare despre proiect pot fi obţinute de la Conf dr. Ştefan Cojocaru – manager de proiect, Asociaţia pentru Dezvoltarea Programelor Sociale, telefon/fax. 0232/236004, e-mail: adpsiasi@yahoo.com.

Despre Asociatia pentru Dezvoltarea Programelor Sociale

Uniunea Europeană reprezintă o entitate politică, socială şi economică compusă din 27 ţări. Statele Membre au decis împreună, pe parcursul unui proces de extindere ce a durat 50 de ani, să construiască o zonă de stabilitate, democraţie şi dezvoltare durabilă, menţinând diversitatea culturală, toleranţa şi libertăţile individuale. Uniunea Europeană îşi propune să împărtăşească realizările şi valorile sale cu ţările şi popoarele de dincolo de graniţele ei.
Asociaţia pentru Dezvoltarea Programelor Sociale, telefon/fax. 0232/236004, e-mail: adpsiasi@yahoo.com.
adpsiasi@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-pentru-dezvoltarea-programelor-sociale/finalizarea-proiectului-cooperare-transfrontaliera-interinstitut-ionala-privind-prevenirea-abuzului-in-domeniul-protectiei-drepturilor-copilului