Acces la materiale personalizate pentru imprimarea 3D

BUCURESTI - 16 noiembrie 2016

Comunicat tip Produse / Servicii in Industrie, IT&C, Tehnologie

În multe domenii precum aviația, industria auto, modă și design sau bricolaj, imprimarea 3D a premis deja trecerea de la crearea de prototipuri la producția de serie. Acolo unde continuă să se axeze pe produse unicat, imprimarea 3D ajută specialiștii fie să salveze vieți, așa cum este cazul în medicină datorită membrelor bionice, fie să reducă semnificativ costurile de realizare a unor prototipuri ce vor fi transformate apoi în produse de serie (de ex. automobile), fie pur și simplu să ne ofere plăcere (de ex. bijuteriile complexe).

Unul dintre factorii care condiționează reușita imprimării este materialul folosit. În prezent BASF are cel mai vast portofoliu de materiale ce pot fi utilizate pentru imprimarea 3D. Printre acestea se numără o gamă largă de termoplastice pentru inginerie (de ex. în industria auto), poliuretani (de ex. în construcții), sisteme de acrilaţi (de ex. fotopolimeri), fotoiniţiatori, aditivi funcţionali, stabilizatori, pigmenţi, precum şi sisteme metalice. Aceste materii prime pot sta la baza unei plaje largi de materiale utilizate în imprimarea 3D.

Imprimare 3D

Imprimare 3D

Platforma deschisă HP Multi Jet Fusion

BASF a început recent o colaborare cu HP pentru a oferi aceste materiale clienților din întreaga lume. Prin intermediul Platformei deschise HP Multi Jet Fusion, clienții care dezvoltă materialele finite pot să-și selecteze furnizorul dorit, pentru a realiza împreună materiale destinate imprimării 3D. Un alt scop al platformei este acela de a accelera ciclul de învăţare privind dezvoltarea materialelor utilizate în imprimarea 3D,  pentru producţia la scară largă.

“BASF aduce o expertiză extraordinară în domeniul materialelor ce pot fi folosite pentru producţia în masă cu ajutorul imprimării 3D”, explică Tim Weber, Director Global, Materiale 3D şi aplicaţii avansate, HP. “Creând parteneriate cu companii cunoscute pentru colaborarea cu clienții din diverse industrii, ne dorim să aducem imprimarea 3D de la seriile de loturi mici la producţia industrială pe scară largă”.

“Platforma deschisă a HP accelerează promovarea materialelor ce pot fi utilizate industrial la scară largă, pentru imprimarea 3D, iar BASF va juca un rol esenţial în dezvoltarea acestor materiale”, a declarat Dietmar Geiser, responsabil cu strategia de imprimări 3D a a companiei. “În colaborare cu HP, îmbinăm cunoștințele noastre privind nevoile clienţilor cu expertiza în domeniul materialelor”.  

Cum funcționează imprimarea 3D

Tehnologia Multi Jet Fusion de la HP este similară imprimării 2D, prin faptul că un cap de imprimare aplică agenții (materiile prime) sub forma prevăzută, pe o pulbere de polimeri. Agenţii şi pulberea sunt apoi topiți și stabilizați. Datorită conductivităţii termice specifice a agenţilor, pulberea de polimeri se topeşte doar în zonele în care capul de imprimare a aplicat fondantul (agentul de topire) şi nu se topeşte acolo unde a fost aplicat agentul de detaliere. Acest proces diferă de topirea selectivă cu laser (sinterizare) utilizată la scară largă, în care pulberea este aplicată şi apoi topită bucată cu bucată cu un laser mobil. În comparaţie cu alte tehnologii de imprimare 3D, tehnologia Multi Jet Fusion de la HP îşi propune să accelereze de până la zece ori producţia la scară largă , înjumătăţind totodată costurile.

BASF dezvoltă materiale şi substanțe ce pot fi utilizate pentru toate tehnologiile consacrate de imprimare 3D pentru plastice, piese metalice si ceramică. Un exemplu notabil este Ultrasint PA6 X028, un material lansat recent, care conferă pieselor realizate cu ajutorul acestei pulberi stabilitate mecanică superioară şi o mai mare rezistenţă la căldură, în comparaţie cu piesele fabricate cu alte poliamide. “Lucrăm la dezvoltarea unor materiale durabile care să poată fi utilizate pentru bunuri precum automobile, electronice, articole sportive sau materiale pentru producerea utilajelor”, a declarat Geiser.

 

Materiale pentru producţia la scară largă

BASF va integra ideile generate în cadrul acestei colaborări și va intensifica activităţile de cercetare, pentru a dezvolta noi materiale menite să sporească rezultatele imprimării 3D.

Compania are deja o experienţă vastă în dezvoltarea plasticelor. Portofoliul său include plastice tehnice de înaltă performanţă precum Ultramid® - pe bază de poliamidă, Ultradur® - pe bază de polibutilenă tereftalată, Ultrason® - pe bază de polisulfoni şi Ultraform® - pe bază de polioximetilenă. Un alt grup important de produse îl reprezintă materialele poliuretanice, care sunt utilizate pentru îmbunătăţirea izolaţiei clădirilor şi pentru a produce autovehicule mai ușoare. Acest grup de produse este compus din elastomeri termoplastici (de ex., Elastollan® (TPU)) şi elastomeri microcelulari. Producătorii de încălţăminte, bunuri de uz casnic, precum şi de echipamente sportive din întreaga lume profită deja de avantajele unice ale poliuretanilor.

Pentru a-şi coordona activitățile de dezvoltare a pieţei de imprimări 3D şi strategia de inovare, BASF a creat o nouă divizie de business - BASF New Business GmbH (BNB) şi Centrul de Tehnologie a Aplicaţiilor pentru imprimare 3D în Heidelberg (Germania), menit dezvoltării soluţiilor personalizate pentru clienţi.

Despre Basf

Despre BASF
La BASF, noi creăm chimie pentru un viitor sustenabil. Combinăm succesul economic cu protecţia mediului şi responsabilitatea socială. Cei aproximativ 112.000 de angajaţi din Grupul BASF lucrează pentru a contribui la succesul clienţilor noştri din aproape toate sectoarele şi în aproape fiecare ţară din lume. Portofoliul nostru este organizat în cinci segmente: Substanţe chimice, Produse de îmbunătățirea performanței, Materiale & soluţii funcţionale, Soluţii agricole şi Petrol & gaze. BASF a generat vânzări de peste 70 miliarde € în 2015. Acţiunile BASF sunt tranzacţionate la bursele de valori din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) şi Zurich (AN). Mai multe informaţii la www.basf.com.

Taguri: tiparireimprimarebasf
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/basf/acces-la-materiale-personalizate-pentru-imprimarea-3d