Compania Procter & Gamble anunţă încheierea celei de-a cincea ediţii a programului de Educaţie Civică P&G „Învaţă să schimbi lumea!” şi premierea celor 10 proiecte câştigătoare.

BUCURESTI - 25 iunie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura


Bucureşti, 25 iunie 2007. Compania Procter & Gamble anunţă încheierea celei de-a cincea ediţii a programului de Educaţie Civică P&G „Învaţă să schimbi lumea!” şi premierea celor 10 proiecte câştigătoare.

La concursul de proiecte din cadrul ediţiei 2006-2007 au participat cu propuneri de proiecte şi au fost selectate pentru implementare atât echipele formate din cadre didactice şi elevi din şcolile care au beneficiat de prezentările organizate şi susţinute de compania Procter & Gamble, cât şi elevi şi cadre didactice din alte şcoli din ţară care au avut la dispoziţie informaţiile şi materialele legate de program pe site–ul www.pgbalkans.com. În cadrul acestei ediţii, programul a căpătat amploare datorită antrenării unui număr de 45 de şcoli şi 64 de propuneri de proiect, dintre care 10 au fost selectate şi implementate.

Programul P&G a demarat în anul 2002, ca un program pilot, oferind copiilor noţiuni de educaţie civică şi lansând concursul de proiecte, cele mai creative şi mai generoase fiind premiate şi implementate cu sprijinul financiar al P&G. În decursul celor cinci ediţii de până acum, Programul P&G a antrenat peste 22.800 de elevi, a implicat 136 şcoli (din Bucureşti şi din ţară), peste 250 de proiecte intrând în competiţie, iar 49 dintre ele au fost premiate şi, ulterior, implementate, demonstrând prin aceasta că programul îşi atinge obiectivele.

Pentru a onora rezultatele deosebite ale echipelor câştigătoare, la Gala de Premiere au fost prezenţi reprezentanţii Procter & Gamble, ai Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, ai Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, membrii ai echipei de coordonare a Programului şi invitaţi din partea presei. Ceremonia a avut loc la Teatrul Naţional Bucureşti, sala Atelier.


La cinci ani de la lansare, Programul de Educaţie Civică P&G „Învaţă să schimbi lumea!”, ediţia 2006-2007 a adus câteva elemente de noutate faţă de ediţiile precedente. Astfel, s-a semnat un Protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, cu scopul de a forma cadrele didactice din şcolile implicate în program în domeniul managementului de proiect. Stimularea implicării active şi responsabile a profesorilor şi elevilor din şcolile incluse în program în realizarea de proiecte pentru îmbunătăţirea vieţii în comunitate rămâne un obiectiv esenţial al acestuia.


Proiectele au fost supuse evaluării comitetului de selectie care, anul acesta, a fost format din reprezentanţi ai companiei Procter & Gamble, ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, ai BDR Associates şi ai publicaţiilor Target, Invest Romania şi România Liberă. Criteriile de eligibilitate a proiectelor au fost: relevanţa tematicii, fezabilitatea, implicarea elevilor în implementarea proiectului, susţinerea publică, eficienţa costurilor şi organizarea proiectului.


Programul P&G „Învaţă să schimbi lumea!” a fost distins anul trecut cu premiul Sabre Awards 2005 pentru Cel mai bun proiect din Estul Europei şi Menţiunea de Excelenţă la categoria Cel mai bun proiect de PR pentru relaţii comunitare. Premiul a fost oferit de una dintre cele mai prestigioase publicaţii din lume, specializată pe industria de comunicare, The Holmes Report.

Programul de Educaţie Civică P&G „Învaţă să schimbi lumea!” se adresează elevilor de clasa a VI-a şi a VII-a şi are ca obiective stimularea iniţiativei, dezvoltarea simţului de răspundere faţă de comunitate şi încurajarea participării la soluţionarea unor probleme imediate ale comunităţii din care fac parte.


Lista proiectelor selectate care au primit finanţarea acordată de Procter & Gamble, în ediţia 2006-2007.

Premii:

1. Proiectul “Împreuna!” al Şcolii Generale nr. 25 din Timişoara, care-şi propune să organizeze o serie de acţiuni comune cu copiii internaţi în Spitalul de Neuropsihiatrie din Timişoara, pentru ca aceştia să revină cu mai mare uşurinţă în societate, după ieşirea din spital.

2. Proiectul “Păstrează verdele curat...Aruncă la coş cu Precizie & Grijă” al Şcolii Generale nr. 19 Avram Iancu din Timişoara care va introduce sistemul de colectare diferenţiată a deşeurilor în clase, în incinta şcolii şi apoi va extinde acest sistem în comunitate. Proiectul urmăreşte schimbarea atitudinii faţă de starea actuală a mediului, pornind de la comunitatea şcolară, care este mai receptivă şi mai entuziastă la problemele mediului ambiant.

3. Proiectul “Un zâmbet pentru bătrânii noştri” al Şcolii Generale Veronica Micle din Iaşi care intenţionează să organizeze spectacole de teatru şi muzică pentru persoanele în vârstă din Casa de Bătrâni “Sf. Iosif”.

4. Proiectul “Curăţenia începe cu mine!” al Şcolii Generale nr. 7 Octav Băncilă din Botoşani care-şi propune să susţină 8 lecţii teoretice, completate cu aplicaţii practice, privind igiena corpului. Beneficiarii sunt elevii şi preşcolarii din satul Hulub, comuna Dangeni, judeţul Botoşani, şi ulterior, avându-i pe ei ca promotori, întreaga comună.

5. Proiectul “Împreună în lumea minunată a păpuşilor” al Şcolii Generale nr. 179 din Bucureşti care va continua proiectul de anul trecut, prin care au realizat un teatru de păpuşi mobil, cu ajutorul căruia vor preda anumite lecţii la clasele mici şi vor strânge ajutoare pentru copiii orfani.

6. Proiectul “Singur acasă? Şcoala – casă şi acasă” al Şcolii Generale nr. 188 din Bucureşti care a realizat un club „after school” pentru copiii cu vârsta intre 7 – 10 ani.

7. Proiectul “Dăruind vei dobândi” al Şcolii Generale nr. 196 F.G. Lorca din Bucureşti care-şi propune dezvoltarea spiritului civic, a comportamentelor prosociale, a altrusimului, şi responsabilizarea elevilor faţă de persoanele vârstnice. Echipa proiectului se implică în problemele comunităţii prin derularea unor activităţi comune la care participă şcoala, familiile copiilor şi biserica.

8. Proiectul “Vino şi tu la Clubul Prietenia!” al Şcolii Generale nr. 176 din Bucureşti care-şi propune să realizeze un club în cadrul căruia să se dezvolte simţul civic al elevilor, socializarea şi integrarea firească a acestora în comunitate. Elevii vor fi astfel încurajaţi să se cunoască mai bine şi să capete mai multă încredere în ei înşişi, dar şi în ceilalţi. Clubul facilitează realizarea de activităţi în comun cu membrii comunităţii, întâlnirea între generaţii şi educarea copiilor în spiritul dialogului şi cooperării.

Menţiuni:

1. Proiectul “Clubul carierei – Să ne croim un drum în viaţă!” al Şcolii Generale nr. 25 din Timişoara, care-şi propune să realizeze un atelier de croitorie în incinta şcolii.

2. Proiectul “226 Curat european!” propus de Şcoala Generală nr. 132 Grigore Tocilescu din Bucureşti, care-şi propune să sensibilizeze şi să contribuie la schimbarea atitudinii celor care folosesc transportul în comun faţă de menţinerea curăţeniei în liniile RATB 226 şi pentru îmbunătăţirea aspectului interior al autobuzelor.



Despre BDR Associates


Despre Procter&Gamble

P&G are peste 12 ani de activitate în România, timp în care a pus la dispoziţia consumatorilor români produse de calitate destinate să le îmbunătăţească viaţa în fiecare zi. Produsele P&G sunt prezente în viaţa oamenilor de pretutindeni, fiind folosite zilnic de trei miliarde de ori. Compania deţine unul dintre cele mai puternice portofolii de mărci de calitate, ce au câştigat încrederea consumatorilor din lumea întreagă, cum ar fi Pampers®, Tide®, Ariel®, Always®, Whisper®, Pantene®, Mach3®, Bounty®, Dawn®, Pringles®, Folgers®, Charmin®, Downy®, Lenor®, Iams®, Crest®, Oral-B®, Actonel®, Duracell®, Olay®, Head & Shoulders®, Wella, Gillette®, şi Braun. P&G are mai mult de 135,000 de angajaţi, care lucrează în peste 80 de ţări. P&G şi-a început activitatea în România în octombrie 1994. Unul din principiile de bază ale companiei este de a contribui la îmbunătăţirea vieţii comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea. Programul de burse pentru studenţi, programe educaţionale pe teme de sănătate şi igienă pentru tinerele fete şi pentru copii, „P&G 2000: Un calculator, o şansă în plus în viitor” şi Programul de Educaţie Civică „Învaţă să schimbi lumea!” sunt doar câteva exemple de programe dedicate comunităţii, implementate de P&G în România.
Despre programul de Educaţie Civică P&G „Învaţă să schimbi lumea!
Programul P&G a fost pregătit de experţi în domeniul educaţiei civice, iar cursurile la clase sunt susţinute de către diriginţi, denumiţi generic „facilitatori de program”, care au rolul de a organiza activitatea elevilor, de a-i îndruma şi supraveghea, precum şi funcţia de consiliere a acestora, dacă au nevoie de informaţii, exemple, sfaturi, etc. De asemenea, în program sunt implicaţi angajaţi P&G, voluntari, care susţin prezentările în domeniul managementului de proiect. Programul s-a dovedit a fi o iniţiativă care a anticipat, prin obiectivele sale, noua platformă de responsabilitate socială corporativă Procter&Gamble la nivel global, „P&G Trăieşte, Învaţă şi Dezvoltă-te!”. Prin acest program complementar orelor de Cultură civică, P&G îşi propune să ajute copiii care au nevoie de sprijin, punându-le la dispoziţie mijloacele de care au nevoie pentru a creşte într-un mediu sănătos, precum şi accesul la instrumente care să îi ajute să învete şi să le ofere şansa de a se pune în valoare şi de a-şi descoperi vocaţia.

Mirela Mustata
BDR Associates

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bdr-associates/compania-procter-gamble-anunta-incheierea-celei-de-a-cincea-editii-a-programului-de-educatie-civica-pg-invata-sa-schimbi-lumea-si-premierea-celor-10-proiecte-castigatoare-