Care sunt afectiunile medicale diagnosticate si tratate de catre medicul neurolog

BUCURESTI - 30 ianuarie 2023

Comunicat tip Produse / Servicii in Monden / Lifestyle, Sanatate, Stiinta / Cercetare


Exista o paleta diversificata de boli neurologice. Acestea pot fi de natura primara, in sensul in care isi au originea la nivelul sistemului nervos. Intre aceste afectiuni pot fi amintite sindroamele de dementa, epilepsia, scleroza multipla sau boala Parkinson. Alte afectiuni neurologice sunt de natura secundara si sunt cauzate de alte afectiuni medicale precum cele vasculare, infectioase, inflamatorii, autoimune sau metabolice.

neurologie

neurologie

In randul acestor afectiuni neurologice secundare putem aminti accidentul vacular, meningita, encefalita, contuzii cerebrale, hernia de disc intervertebrala sau polineuropatia diabetica. Indiferent in care dintre aceste categorii se regaseste o afectiune neurologica, pentru diagnosticarea si tratarea sau incetinirea acesteia se recomanda sa apelezi la un centru medical ce ofera servicii medicale de neurologie.

Ce presupune consultul neurologic?

In cazul in care exista anumite simptome care te duc cu gandul ca este recomandat un consult neurologic sau daca ai primit o trimitere din partea unui medic generalist pentru un astfel de consult, este important sa stii care sunt caracteristicile care descriu un astfel de consult.

In primul rand vorbim despre o discutie cu pacientul si daca este nevoie cu familia pacientului. In cele mai multe dintre cazuri un consult neurologic implica si examinarea neurologica pe baza unor teste care vizeaza verificarea anumitor elemente si componente ale sistemului nervos. In cadrul acestor teste sunt verificate reflexele, memoria pacientului, forta musculara sau anumite reactii naturale ale corpului la diferiti stimuli.

In anumite situatii se continua investigatiile prin faptul ca medicul specialist poate solicita investigatii suplimentare precum IRM-ul cerebral sau IRM-ul la coloana vertebrala, EMG, diferite analize de sange sau alte consultatii la diferite ramuri medicale care pot oferi raspunsuri in privinta simptomelor avute de catre pacient.

In baza tuturor acestor investigatii, medicul specialist va incepe monitorizarea pacientului si in functie de cele identificate se va stabili o schema de tratament. Exista situatii in care pacientul va fi doar monitorizat si va primi recomandari pentru a urma un anumit stil de viata, dar exista si situatii in care medicul specialist va recomanda de indata inceperea unui tratament.

Cele mai frecvente boli neurologice si afectiuni ale sistemului nervos

Afectiunile si bolile care pot fi diagnosticate si tratate de catre un centru medical unde se ofera inclusiv servicii medicale de neurologie sunt foarte numeroase. Conform specialistilor in domeniu, numarul afectiunilor neurologice este de peste 600. Insa nu toate acestea sunt intalnite frecvent. Printre cele mai des intalnite probleme de natura neurologica si care au nevoie de diagnosticare si/sau tratament regasim boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multipla, migrenele sau epilepsia.

Datorita faptului ca multe dintre aceste afectiuni nu pot fi identificate imediat, multe dintre simptome fiind asociate cu oboseala, stres sau cu alte probleme de natura medicala, este recomandat ca la anumite simptome sau la anumite intervale de timp, pacientii sa se prezinte la un medic neurolog pentru o consultatie preventiva sau pentru o diagnosticare timpurie. In acest caz si tratamentele pot fi mai eficiente si pot stopa avansarea bolii. Pentru astfel de servicii medicale de neurologie poti apela la Centru Medical ProMemoria. Mai multe detalii poti gasi pe www.pro-memoria.ro.

Taguri: neurologie
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/promemoria/care-sunt-afectiunile-medicale-diagnosticate-si-tratate-de-catre-medicul-neurolog