TENORUL BOGDAN MIHAI, DEBUT CU PARFUM REGAL LA MUNCHEN

BUCURESTI - 19 octombrie 2012

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle

Bogdan Mihai îi va da viață lui Ernesto, din opera Don Pasquale, pe aceeași scena pe care Mozart și-a prezentat pentru prima oară opera Idomeneo.


Warning: Illegal string offset 'html' in /var/www/html/comunicate/tmp/templates_c/5cace39557f6621ec4af4fbcc1eeba6d00118cff.file.index.html.php on line 341

Warning: Illegal string offset 'html' in /var/www/html/comunicate/tmp/templates_c/5cace39557f6621ec4af4fbcc1eeba6d00118cff.file.index.html.php on line 343
F
Bogdan Mihai (Ernesto) & Marco Filippo Romano (Don Pasquale). Photo by Thomas Dashuber

Bogdan Mihai (Ernesto) & Marco Filippo Romano (Don Pasquale). Photo by Thomas Dashuber

 Sunt fericit și emoționat să mă aflu în acest loc încărcat de istorie. Teatrul Cuviller îți taie respirația. Când știi că teatrul se va redeschide cu tine pe scena, când știi că în această sală au intrat cândva regi, duci și electori, când știi că Mozart a dirijat aici premiera propriei opere Idomeneo, când ai de cântat Ernesto, un rol pe care eu îl iubesc mult, și când ai un regizor precum Brigitte Fassbaender, pot să spun că sunt în al nouălea cer 

Bogdan Mihai

Bogdan Mihai îi va da viață lui Ernesto, din opera Don Pasquale, pe aceeași scena pe care Mozart și-a prezentat pentru prima oară opera Idomeneo.

După mulți ani în care a fost închis pentru reparații, Teatrul Cuvillier din incinta Palatului Regal din Munchen își redeschide porțile pentru iubitorii muzicii de operă.

Nume mari ale scenei lirice internaționale și-au unit talentul și măiestria pentru ca seara de 25 octombrie să fie într-adevăr o seară de neuitat. Și ce spectacol putea fi mai potrivit decât Don Pasquale, de Gaetano Donizetti.

Cu regia semnată de marea mezzosoprana Brigitte Fassbaender, cu Bogdan Mihai, Anja-Nina Bahrmann, Marco Filippo Romano și Mathias Hausmann în rolurile principale, toate cele opt spectacole se vor juca cu casa închisă.

Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra și Corul Staatstheaters am Gärtnerplatz iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Marco Comin.

Muzeul Die Munchner Residenz (Rezidența din Munchen) este cel mai mare palat din întreaga Germanie.

Gândit ca un complex de clădiri, cu grădini și curți interioare, Palatul din centrul istoric al Munchen-ului a fost, între 1508 și 1918, reședința conducerii bavareze.

După ce un puternic incendiu a mistuit sala de teatru St.George's din Palat, Principele-elector Maximilian III, Duce de Bavaria, îi încredințează lui François Cuvilliés sarcina de a construi noul teatru.

Lucrarile încep în 1751 și se încheie trei ani mai târziu. Decorat în stil rococo, într-o combinașie de auriu și roșu, Teatrul Cuvillier îl găzduiește în 1781 pe nimeni altul decât Wolfgang Amadeus Mozart. Acesta a ales Teatrul Cuvillier pentru premiera operei sale Idomeneo, pe care chiar el a dirijat-o.

Trei decenii mai târziu, în 1811, tot la Cuvillier are loc o alta reprezentație importantă – premiera operei Abu Hassan de Carl Maria von Weber.

În Al Doilea Război Mondial, Teatrul a fost salvat în ultimul moment. Decorațiunile interioare au fost demontate în 1943, înainte ca Reședința Regală să fie bombardată. Cupola pictată de Johann Baptist Zimmermann a fost, însă, distrusă.

Teatrul a fost reconstruit în 1958, într-o altă aripă a Reședinței Regale, a fost inchis în 2004 pentru renovări, redeschis în 2008 și închis din nou.

Pe 25 octombrie 2012 se redeschide cu opera Don Pasquale, de Gaetano Donizetti.

Spectacolul se va mai juca pe 29 și 31 octombrie și pe 02, 04, 06 și 10 noiembrie.

________________________________________________________________________

Bogdan Mihai pășește în lumea muzicală odată cu studiul viorii însă datorită calităţilor sale vocale începe să studieze ca bariton, la Universitatea de Muzică din București, sub atenta îndrumare a profesorului Nicolae Constantinescu.

Descoperă noua sa vocalitate, cea de tenor, în Italia, unde marea soprana Mirella Freni îl formează și îi oferă bursa de studii „Nicolai Ghiaurov”. Obține diploma de Master în Belcanto la Universitatea Transilvania din Brașov, România, cu soprana Mariana Nicolesco.

 Abordeaza cu succes roluri din sfera belcanto-ului italian, în special cele de Gioachino Rossini: Il Barbiere di Siviglia (Il Conte Almaviva), La Cenerentola (Don Ramiro), Armida (Goffredo si Carlo), Aureliano in Palmira(Aureliano), Adelaide di Borgogna (Adelberto). Interpretează, de asemenea, roluri de Gaetano Donizetti: Don Pasquale(Ernesto),Parisina D'Este (Ugo), Gemma di Vergy (Tamas), L’Elisir d’Amore(Nemorino) și rolul tenorului italian din opera Der Rosenkavalier de Richard Strauss.

 Debutează în rolul Contelui Almaviva, din opera Il Barbiere di Siviglia de Rossini, pe scena Operei Naționale din București și include în spectacol scena și aria finală a tenorului "Cessa di piu resistere" care, din cauza dificultăților tehnice extreme, este ocolită de interpreții rolului, Bogdan Mihai realizând astfel o premieră absolută în România.

 Acest rol îi deschide porțile marilor teatre de opera din lume unde astăzi este invitat: Stuttgart Staatsoper, Dresden Semperoper, Deutsche Oper Berlin, Zurich Opernhaus, Theatre du Chatelet (Paris), Garsington Opera Festival (Londra), St. Joan Smith Square (Londra), Festival della Valle d'Itria (Martina Franca) , Rossini Opera Festival (Pesaro), Suntory Hall (Tokyo), Mikhailovsky Theater (ST.Petersburg), CuvilliésTheater (Munich).

 Cântă sub conducerea muzicală a unor dirijori importanți precum David Parry, Ion Marin, Marco Comin, Horia Andreescu, Jean Christophe Spinosi, Alesandro De Marchi, Riccardo Frizza, Dmitri Jurowsky, Gullielmo Garcia Calvo, Giacomo Sagripanti, Mikhail Tatarnikov, Nello Santi, în regii semnate de Brigitte Fassbaender, Grischa Asagarof , Emilio Sagi, Beat Feah, Martin Duncan, Timothy Nelson, Stefan Herheim, Pier'Alli, Katharina Thalbach, Fabio Sparvoli.

 În octombrie 2011, a fost invitat de marea soprana Angela Gheorghiu să susțină împreună două concerte extraordinare de belcanto, pe scena prestigioasei Suntory Hall din Tokyo, acompaniați de Japan Philarmonic Orchestra, la pupitrul dirijoral avându-l pe maestrul Ion Marin.

 Angajamentele viitoare includ rolul Contelui Almaviva în Il Barbiere di Siviglia de Rossini la Deutsche Oper Berlin si rolul Ernesto în Don Pasquale de Gaetano Donizetti la Cuivilles Theater Munchen (celebrul teatru unde însuși Mozart a dirijat premiera operei Idomeneo). Lista contractelor se întinde până în 2014 iar din evenimentele viitoare enumerăm debutul în rolul Dorvil din opera La Scala di Seta de Rossini la Concertgebouw Amsterdam (concert broadcast în toata Europa), rolul Don Ramiro în La Cenerentola de Rossini la Stuttgart Staatsoper și Opera du Rhin Strasbourg.

 Anul 2012 înseamnă pentru tenorul Bogdan Mihai și apariția pe piața internațională a două DVD-uri: Aureliano in Palmira de Rossini inregistrat la Martina Franca (2011) la casa discografica italiană Bongiovanni (deja lansat in magazinele de specialitate) și Adelaide di Borgogna de la Rossini Opera Festival Pesaro (2011) productie a Unitel. Ambele producții au fost transmise deja live în toată Europa, America și Asia.

 In 16 decembrie 2012, va sustine un concert de Belcanto impreuna cu marea soprana Angela Gheorghiu. Concertul va avea loc la Palatul Kremlin, al cărui auditoriu are o capacitate de până la 6.000 de locuri, fiind cea mai mare sală de concerte din Rusia.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bogdan-mihai/tenorul-bogdan-mihai-debut-cu-parfum-regal-la-munchen