Deprivarea emotionala

Cluj Napoca - 20 februarie 2017

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Pentru o dezvoltare emotionala adecvata, copilul are nevoie ca parintele sa-i raspunda nevoilor emotionale: de afectiune, empatie si protectie.

Cand aceste nevoi emotionale sunt ignorate se dezvolta un pattern  de deprivare emotionala care afecteaza  viata adultului de mai tarziu. Acesta dezvolta credinta ca ceilalti  nu pot sau  nu doresc sa ii raspunda acestor nevoi emotionale. Persoanele deprivate emotional se simt adesea ca niste copii invizibili, care nu au nevoi emotionale si care nu cunosc afectiunea, alinarea si protectia. Se simt singuri, neiubiti si goi pe dinauntru. Avand parinti fie distanti, reci, fie prea ocupati, care nu se interesau prea mult de ei, ajung sa creada ca nevoile lor nu conteaza sau pur si simplu nu isi dau seama de aceste nevoi emotionale. Altii fac din aceasta deprivare un scut,  ajungand sa evite relatiile intime  pentru a nu mai simti dezamagire.

Psihologul  Jeffrey Young descrie  trei tipuri de nevoi care prin neglijare duc la aparitia acestui pattern de deprivare emotionala:

Deprivarea de afectiune: cand nu se manifesta dragostea fata de copil prin gesturi de afectiune si tandrete; nu exista suficient contact fizic: imbratisari, mangaieri.

Deprivarea  de empatie: cand nu se raspunde nevoii de a fi ascultat si inteles. Nu este incurajata autodezvaluirea si impartasirea sentimentelor. Parintii nu pot sa fie alaturi in emotie, cand copilul are emotii negative (furie, tristete, frica). Unii parinti au dificultati in a distinge indiciile pe care copilul le da legat de aceste emotii.

Deprivarea de protectie: nu se raspunde nevoii de ghidaj si indrumare. Copilul simte de timpuriu ca trebuie sa fie responsabil si sa se bazeze numai pe el cand vine vorba de decizii si alegeri. Nu se simte protejat.

Persoana deprivata emotional incearca sa faca fata acestei suferinte prin dezvoltarea unor mecanisme de coping (inconstiente):  fie perpetueaza acest pattern alegand parteneri care nu ii raspund nevoilor emotionale (la fel cum faceau parintii), fie evita in totalitate relatiile, fie devine foarte exigenta din punct de vedere emotional atat cu partenerii cat si cu prietenii.

Cum se simte o persoana neglijata emotional?

Psihologul Jonice Webb descrie cateva teme cheie care apar la persoanele neglijate emotional identificate in practica sa clinica. Fiecare persoana traieste diferit aceasta lipsa. Iata cateva din sentimentele, starile si atitudinile pe care un copil neglijat ajunge sa le traiasca apoi ca si adult:

- sentiment de gol interior - senzatia ca esti amortit emotional, ca nu ai sens si scop in viata, sentimental ca nu te integrezi, esti al nimanui.

- autosuficienta dusa la extrem - persoane care neaga ca au anumite nevoi emotionale si care nu vor sa depinda emotional de altcineva. Ei ajung sa se bazeze numai pe ei, par foarte puternici din afara dar inauntrul lor poti intrezari  nevoia de iubire, alinare si protectie.

- asteptari nerealiste de la sine si lipsa de compasiune fata de propria persoana, insotite de  emotii precum vinovatia si furia fata de propria persoana

- au dificultati in a oferi alinare siesi sau celorlalti  si o constientizare saraca sau intelegere redusa a emotiilorLe este greu sa simta la nivel subiectiv emotiile, sunt amortiti emotional, lipsiti de empatie fata de persoane care trec prin situatii dificile.

Iata cateva tipuri de parinti care pot ajunge sa-si neglijeze emotional copilul:  parintele cu trasaturi narcisiste, parintele autoritar, parintele indoliat, parintele infantil si parintele care a fost abuzat la randul sau.

Surse:

Jeffrey E. Young, Janet Klosko – Schema Therapy: A Practitioner’s Guide, 2006

Jonice Webb – Running on Empty: Overcome Your Childhood Emotional Neglect , 2012

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/cabinet-individual-de-psihologie-carmen-ilea/despre-neglijarea-emotionala