Brevetul de Inventie, o noua abordare

BUCURESTI - 30 noiembrie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

In perioada 29-30 noiembrie a.c. a avut loc la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, sala Socec, simpozionul international cu tema: „Brevetul de Inventie, Instrument si Motor al Dezvoltarii Tehnologice“, organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, Comitetul Electrotehnic Roman (CER), Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în colaborare cu Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). In demersul de organizare a unui simpozion de o asemenea anvergura, institutiile mai sus mentionate au beneficiat de sprijinul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii si de cel al programului european, Sixth Framework Programme.

Manifestarea s-a bucurat de o larga participare, reunind specialisti in domeniul brevetarii din state, precum Germania, Austria si Ungaria. Astfel, specialistii romani au putut beneficia de expertiza oaspetilor, si-au putut imbunatati cunostintele in cadrul conferintelor in plen si a mesei rotunde si au realizat, in opinia participantilor, un schimb profitabil de experienta.

Seminarul a fost organizat în cadrul Programului FP6 – Proiect INDUMAT 17240 şi a avut ca obiectiv realizarea unui dialog constructiv, in domeniul protecţiei proprietăţii industriale, între specialiştii de la Oficiul European de Brevete, Oficiul German de Brevete, Oficiul Ungar de Brevete, OSIM si cercetătorii, producătorii si specialiştii din diferite domenii de activitate, în scopul valorificării rezultatelor cercetării româneşti.

Organizatorii ne-au marturisit ca un astfel de simpozion era necesar, avand in vedere eforturile actuale ale cercetării româneşti pentru brevetarea soluţiilor rezultate din programele de cercetare, asa incat specialistii romani sa cunoasca procedurile din domeniul proprietatii industriale din alte state. Lucrarile au abordat strategiile, costurile, managementul portofoliilor de brevete si evaluarea brevatarii, oferind o baza de informaţii de înaltă calitate, pe care cercetătorii şi oamenii de afaceri o pot folosi ca fundament teoretic pentru intocmirea brevetelor româneşti şi europene.

Totodata, participantilor le-a fost prezentata si posibilitatea de sustinere financiara a activitatii de brevetare prin accesarea fondurilor structurale, disponibile in cadrul programului national de cercetare, dezvoltare si inovare, PNCDI-II.

In acest context, organizarea, in cadrul seminarului, a unei mese rotunde, moderata de specialisti de la OSIM, a dat posibilitatea celor prezenti sa cunoasca probleme importante cu caracter tehnic si practic utile in brevetarea solutiilor rezultate din cercetare.

CCIB a fost reprezentata de prof. dr. ing. Nicolae Vasile, vicepresedinte CCIB si presedinte al sectiunii industrie din cadrul camerei bucurestene. Nicolae Vasile a vorbit despre inovare, ca modalitate de revitalizare a industriei, reliefand necesitatea unei strategii economice bazata pe aceasta. Vicepresedintele CCIB a prezentat elementele inovarii tehnologice, detaliind in legatura cu sursele de finantare si instrumentele pe care solicitantul le are la indemana.

Alaturi de Nicolae Vasile, au mai luat cuvantul Wilhelm Kappel, director general INCDIE ICPE-CA si Gabor Varga, director general OSIM. La lucrarile pe sectiuni, au luat cuvantul reprezentantii Oficiilor de Brevete din statele participante, infatisand pe larg sistemele de brevetare din Germania, Austria si Ungaria.

Elena Macamete, de la INCDIE ICPE-CA, membra a comitetului de organizare a seminarului, ne-a declarat ca „acesta a fost gandit ca o extensie a rezultatelor contractelor de cercetare, provenite din programele nationale, avand in vedere recomandarea ca solutiile tehnice originale, rezultate din activitatea de cercetare, sa fie materializate in brevete prin cereri de brevete inaintate la OSIM“. Organizatoarea ne-a vorbit despre institutul pe care il reprezinta, subliniind traditia indelungata in brevetarea rezultatelor cercetarii, misiunea acestei manifestari, pe langa cea de diseminare de informatii, fiind si una de popularizare a activitatii de brevetare si a beneficiilor obtinerii unui astfel de brevet.

In acest context, CCIB isi continua seria de activitati, menite a veni in sprijinul comunitatii de afaceri, prin oferirea accesului la informatii concrete si utile tuturor persoanelor interesate.

Departamentul Presă al CCIB

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon/Fax: 319.00.79
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/brevetul-de-inventie-o-noua-abordare