Firmele din sud-estul Tunisiei şi cele bucureştene pregătite să înceapă noi acţiuni de colaborare şi cooperare

BUCURESTI - 11 iunie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Turismul, comerţul, construcţiile şi industria materialelor de construcţii, industria agro-alimentară, farmaceutică, de prelucrare a lemnului şi a mobilei, artizanatului, ca şi sectorul bancar sunt principalele domenii care oferă multiple posibilităţi de dezvoltare a colaborării şi cooperării dintre firmele tunisiene, respectiv din regiunea Medenine, şi cele din Bucureşti. Aceasta este concluzia cu care s-a încheiat programul misiunii economice tunisiene organizat la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), la care a participat o delegaţie a Uniunii Regionale a Industriei, Comerţului şi Artizanatului (UTICA) din Medenine, condusă de preşedintele Romandhane Rahli.

Vizita delegaţiei celor 23 de firme tunisiene a debutat cu inagurarea unei inedite expoziţii cu piese de artizanat, pielărie şi produse alimentare specifice regiunii din Sud-Estul Tunisiei. La acest eveniment, organizat de CCIB si Ambasada Tunisiei la Bucureşti, au participat membrii ai corpului diplomatic ataşaţi în România, gazdă fiind Florin Burada, preşedintele Comitetului pentru Comerţ Exterior şi Relaţii Economice Internaţionale al CCIB.

„Schimburile comerciale dintre România şi Tunisia sunt în creştere. În 2005, comerţul bilateral aproape s-a dublat, de la 36 la peste 68 milioane USD, iar în 2006, s-a cifrat la peste 85 milioane euro, a afirmat Florin Burada. În continuare, vorbitorul a subliniat interesul tot mai mare al tunisienilor pentru mărfuri cu un grad ridicat de prelucrare, respectiv pentru produse siderurgice şi benzine, maşini, maşini unelte, fire şi fibre sintetice, rulmenţi, îngrăşăminte chimice, articole din cauciuc şi din mase plastice, răşini sintetice etc. Practic, ponderea acestor produse cu grad ridicat de procesare depăşeşte jumătate din totalul exporturilor româneşti în Tunisia„, a spus Burada.
„În ultima perioadă, relaţiile româno-tunisiene au cunoscut o dinamică deosebită. Este a şasea misiune de afaceri în acest an, ceea ce înseamnă, practic, câte o misiune de afaceri în fiecare lună“, a afirmat ES Saloua Bahri, ambasadoarea Republicii Tunisiene.

În ziua următoare, CCIB a organizat la sediul sau un forum de afaceri, la care a participat delegaţia firmelor din Medenine şi parteneri bucureşteni.

„Dacă am face un top al comunităţilor de afaceri care promovează cu consecvenţă legăturile comerciale cu România, în general, şi cu Bucureştiul, în particular, cu siguranţă că Tunisia s-ar situa pe un loc de frunte“, a declarat în deschiderea forumului dipl. ec. Ştefan D. Popa, preşedinte director general al CCIB.

Tunisia este o excelenta poarta de intrare a marfurilor romanesti pe piata din Africa si Orientul Mijlociu, iar România este o interesantă cale de acces a produselor tunisiene catre Uniunea Europeana, în condiţiile în care portul Constanta, devenit cel mai estic port al UE, este deja binecunoscut comerciantilor tunisieni. De aici, pe Dunare, se poate ajunge rapid si ieftin catre toate tarile Uniunii Europene si, mai ales, catre statele care nu au iesire la mare, aşa cum sunt Austria, Slovenia, Cehia si altele, a spus preşedintele CCIB.

Referindu-se la proiectele de modernizare a infrastructurii, dunărene promovate activ de CCIB, cum sunt cele pentru regularizarea cursului fluviului, construirea de noduri hidrotehnice, finalizarea Canalului Dunăre-Bucureşti, Ştefan D. Popa a invitat comunitatea de afaceri din Tunisia să analizeze posibilitatea de a participa la viitoarele consorţii în parteneriat public-privat.

Oamenii de afaceri din ţările noastre au şansa să valorifice complementarităţile celor două economii şi să colaboreze şi pe terţe pieţe, a subliniat Romdhane Rahli.

„Urmărim cu mare atenţie dezvoltarea economică a României, care este o experienţă foarte valoroasă pentru noi“, a spus oaspetele, organizatorul primei vizite a firmelor din regiunea Medenine în România.

România este interesantă şi ca poartă de pătrundere a produslor tunisiene şi în Balcani şi în zona Mării Negre, a afirmat Annouar Missaoui, consilierul economic al Ambasadei tunisiene la Bucureşti.

Departamentul Presă al CCIB

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon: 319.00.79
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/firmele-din-sud-estul-tunisiei-si-cele-bucurestene-pregatite-sa-inceapa-noi-actiuni-de-colaborare-si-cooperare