Membrii CCIB din Sectiunea Servicii analizeaza activitatea din ultimul an

BUCURESTI - 1 iunie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Recent, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a avut loc Adunarea Generala a Membrilor Sectiunii Servicii din cadrul CCIB. In Raportul de activitate, prezentat de Viorel PAUL, vicepresedinte al CCIB, presedintele Sectiunii Servicii, se precizeaza de la bun inceput principala misiune a acestei sectiuni si anume, potentarea cu noi valente calitative a reprezentarii comunitatii de afaceri, reusinduse si performanta ca numarul firmelor membre sa creasca cu inca 100.

Conform ordinii de zi, oamenii de afaceri bucuresteni din domeniul serviciilor au aprobat Raportul de activitate al Biroului Sectiunii, Raportul de activitate al Colegiului de Conducere al CCIB pentru perioada iunie 2006-mai 2007, Obiectivele CCIB pentru perioada iulie 2007-iunie 2008, Executia Bugetului de venituri si cheltuieli al CCIB pentru anul 2006, Proiectul Bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2007. In final, membrii Sectiunii Servicii si-au desemnat reprezentantii pentru Adunarea Generala a Membrilor CCIB.

In deschiderea Adunarii, presedintele director general al CCIB, dipl. ec. Stefan D. POPA, a aratat ca este pentru prima oara cand membrii Sectiunii Servicii se intalnesc dupa aderarea Romaniei la UE si ca, „la cinci luni de la dobandirea statutului de membru UE, trebuie sa vedem si dificultatile pe care integrarea le pune in fata mediului de afaceri si, impreuna, sa incercam sa le facem fata.”

Un alt punct nevralgic identificat de presedintele CCIB si care va trebui rezolvat in perioada urmatoare este ca “politicienii, in special atunci cand se afla la putere, dau dovada de o inapetenta cronica fata de discutiile cu mediul de afaceri, in special cu cel autohton. Asteptam in continuare sa vedem ca politicienii isi aduc aminte de oamenii de afaceri nu numai in campanii, cand au nevoie de sponsori, ci si in timpuri obisnuite, atunci cand noi, comunitatea de afaceri, suntem cei care cream prosperitate, locuri de munca si venituri la buget.” La aceste dificultati, CCIB raspunde creand cat mai multi specialisti pentru accesarea fondurilor structurale, pentru a face cat mai abordabil procesul dureros si dificil al integrarii in UE. Pana in prezent, circa 200 de persoane au obtinut diplome de absolvire a cursurilor organizate de CCIB pentru formarea expertilor in elaborarea de proiecte europene.

Directiile principale de actiune in perioada raportata au fost si raman in continuare, activitatea de relatii cu firmele bucurestene, organizarea de seminarii si intalniri pe diverse teme, pregatirea antreprenoriala-prin organizarea de cursuri specifice, relatiile internationale si parteneriate public-privat. Fiecare dintre aceste directii prioritare au avut in vedere preocuparile si nevoile de cunoastere ale membrilor Camerei, a mediului de afaceri bucurestean, in ansamblul sau, evenimentele organizate avand impact imediat sau de perspectiva in dezvoltarea economiei de piata functionala.

Din bogata agenda a Sectiunii Servicii, merita retinute macar cateva dintre actiunile de maxim interes pentru mediul de afaceri bucurestean, incepand cu organizarea TOP-urilor Firmelor, la care au participat 850 de firme la nivelul sectoarelor si circa 250 la nivelul Municipiului. De un real interes s-au bucurat seminariile organizate in colaborare cu Autoritatea Nationala Vamala, in care au fost prezentate „Noul Cod Vamal” in perspectiva aderarii la UE si „Sistemul managementului integrat al frontierei si alinierea implementarii procedurilor specifice la standarde europene”.

De o larga audienta s-a bucurat simpozionul, organizat in colaborare cu TAX BACK INTERNATIONAL, care a abordat o tema de stringenta actualitate: oportunitati de returnare a TVA pentru companiile romanesti, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Un interes deosebit la starnit si conferinta „Reciclarea materialelor- oportunitati de afaceri, dar si obligatii de mediu „, auditoriul apropiindu-se de 200 de reprezentanti ai firmelor din domeniu.

Tinand seama de faptul ca in aceasta perioada mediul de afaceri romanesc trebuie sa se alinieze la standardele Uniunii Europene, CCIB, prin Sectiunea Servicii, s-a implicat in activitatea de pregatire antreprenoriala, organizand, in colaborare cu prof. dr. ing. Emil Ciobanu, o serie de cursuri de maxim interes. Acestea au inceput in iunie 2006 si au continuat si dupa integrarea Romaniei in UE, accentul fiecarui curs punandu-se pe managementul calitatii la nivelul cerut de exigentele europene. Daca la toate acestea adaugam si atentia acordata de CCIB promovarii firmelor membre, facilitandu-le posibilitatea de a putea stabili contacte de afaceri, putem conchide ca toate eforturile au fost indreptate in perioada de referinta a Raportului Adunarii Generale spre cresterea reprezentativitatii CCIB in cadrul comunitatii de afaceri din Municipiul Bucuresti.

Participantii la dezbateri – Ioan ANDRONACHE (Societatea ANDIM CONSPROD SRL), Ioan HOHAN (Societatea FIATEST), Valentin ARBORE (World Trade Center), Lucian ENESCU (ROMINVENT), Dumitru CHIVU (Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci), Dan VOICULESCU si multi altii au evidentiat necesitatea intensificarii preocuparilor pentru sprijinirea IMM-urilor, acestea fiind cele care genereaza progresul unei societati si contribuie la crearea clasei de mijloc.

S-a evidentiat faptul ca serviciile contribuie cu aproape de 50% la formarea PIB, dar se poate mult mai mult. De pilda, de a impune ca in cadrul Sectiunii Servicii sa fie incurajat artizanatul si micii mestesugari, autoritatile locale sa organizeze piete volante care sa cuprinda intreg municipiul, iar prin site-ul Camerei sa fie sprijinita aceasta activitate.

Departamentul Presa al CCIB

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon: 319.00.79
www.ccib.ro