Bucureștiul arhitectului Carol Benisch

BUCURESTI - 13 aprilie 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii germane din România, Casa de Cultură “Friedrich Schiller” (Str. Batiștei, nr. 15) continua ciclul de conferințe organizat în parteneriat cu Asociația Istoria Artei și vă invită joi, 14 aprilie, la ora 18:30, la conferința „Bucureștiul arhitectului Carol Benisch”, susținută de istoricul de artă dr. Oana Marinache și istoricul Alina Havreliuc.
Ilustrația muzicală: Cristian Balaș– vioară
Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius

Bucureștiul arhitectului Carol Benisch
 „Catedrala Sf. Iosif este cel mai frumos edificiu religios care există în România” 

(Mihail Kogălniceanu, 1884)

Evenimentul are la bază informațiile publicate în albumul monografic apărut la sfârșitul anului 2015, la Editura Istoria Artei. „Carol Benisch, 50 de ani de arhitectură” a fost realizat cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România, Ambasadei Cehiei și Forumului Cultural Austriac, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României. Conceptul grafic îi aparține lui Cristian Gache.

Conferința dedicată arhitectului austriac de origine cehă Karl Franz Böhnisch/Carol Benisch (1822-1896) ne prilejuiește o călătorie prin Bucureștiul secolului al XIX-lea, într-o perioadă de mari prefaceri arhitecturale și urbanistice. De numele arhitectului Benisch se leagă o serie de restaurări de edificii religioase, precum și coordonarea lucrărilor la Palatul Academiei (Universitatea), Catedrala catolică „Sf. Iosif” și Așezămintele Brâncovenești și întreținerea Teatrului Național.

„Benișu a avut o întinsă și fructuoasă activitate de arhitect profesionist, care dovedește că avea la bază studii serioase. Astfel, el întocmește proiectele Bisericii Domnița Bălașa în rînduri de cărămidă și piatră artificială și ale Spitalului Brâncovenesc; de asemenea conduce lucrările Catedralei Sf. Iosif, pentru care a fost decorat de Papă cu ordinul Sf. Grigorie dându-i și titlul de conte, pe care însă nu l-a purtat. Încetățenit în anul 1875, a decedat în 1896, după o remarcabilă și variată activitate, recunoscută și de MINCU, care la banchetul aniversar al Societății Arhitecților Români, a ridicat un toast lui BENIȘU, membru fondator al Societății „ale cărui lucrări am plăcerea a le cunoaște”. (Toma T. Socolescu)

Evenimentul se va desfășura în limba română.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/casa-de-culturafriedrich-schiller/bucurestiul-arhitectului-carol-benisch