Finantarea eficientei energetice a cladirilor, o preocupare pentru urmatoarea perioada

BUCURESTI - 7 martie 2012

Comunicat tip General in Afaceri, Constructii

Camera Franceza de Comerț şi Industrie din România a organizat astăzi, 6 martie, seminarul « Eficienţa energetică a clădirilor, Romania încotro ? » găzduit de Universitatea Politehnică din Bucureşti,. Evenimentul a avut loc in prezenţa dlui. Eugen-Dicones CURTEANU - Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi a abordat subiecte precum implementarea noii directive europene privind eficienţa energeticã a construcțiilor în Romania şi sursele de finanțare ale programelor de îmbunãtãţire a eficienţei energetice a clădirilor.

Camera Franceza de Comerț şi Industrie din România a organizat astăzi,  6 martie, seminarul « Eficienţa energetică a clădirilor, Romania încotro ? » găzduit de Universitatea Politehnică din Bucureşti,. Evenimentul a avut loc in prezenţa dlui. Eugen-Dicones CURTEANU - Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi a abordat subiecte precum implementarea noii directive europene privind eficienţa energeticã  a construcțiilor în Romania şi sursele de finanțare ale programelor de îmbunãtãţire a eficienţei energetice a clădirilor.

Dl Petr Stepanek, consultant in cadrul cabinetului ceh Carbon Redux şi fost director al Fondului de mediu al Republicii cehe, a adus in atenția publicului diferitele surse care au fost identificate în Republica Cehã pentru finanțarea programelor naționale de reabilitare a clădirilor si optimizarea eficienţei energetice. „Spre exemplu, programul  ”Green Light for Savings”, demarat în 2009,  a permis asigurarea de unui buget de cca 1 MLD de euro prin vânzarea de AAU, conform cu protocolul de la Kyoto , şi acest fond a permis finanțarea a peste 75000 de proiecte, în peste 200 000 de gospodarii şi a dus la crearea a peste 30000 de locuri de muncã, a declarat dl Stepanek.

„Seminarul de astăzi se înscrie în  cadrul lucrărilor care au fost demarate în contextul Cartii albe a energiei, lansatã  anul trecut, care propune zece mãsuri de relansare a sectorului energetic românesc. In cadrul acestor mãsuri, eficienţa energeticã este o temã centralã, şi seminarul de astăzi aduce în atenția publicului un schimb de bune practici între Romania şi alte ţãri din Uniunea Europeanã care au finanțat cu succes programe naţionale de reabilitare şi creştere a eficienţei energetice a clădirilor”, a declarat dl Yvonnick David, președinte al grupului de lucru „Energie şi dezvoltare durabilã din cadrul CCIFER .

Finanţarea acestor proiecte rãmâne o preocupare exprimatã de numeroși participanți la seminar. Reprezentați ai Ministerului Dezvoltării Regionale si ai Turismului au reiterat dorința de a degaja surse de finanțare din actualul exercițiu bugetar al UE prin realocarea de fonduri de pe alte linii neconsumate pentru exercițiu in curs şi construirea unui program dedicat începând cu 2014.

In încheierea seminarului, au fost facute o prezentare si o vizita a caselor pasive construite in campusul Universitãţii Politehnice Bucuresti. „Suntem in ultima etapa in vederea certificării acestor case pasive adecvate condițiilor climatice din Romania,  realizate în partenariat cu Universitatea Politehnicã Bucureşti. Ele au un rol experimental – şi vor fi monitorizate in timp pentru a studia comportamentul acestora în funcție de diferiți factori.  Casele pasive sunt construcții cu un necesar de energie mult mai redus decât construcțiile convenționale, permițând astfel economisirea de pana la 90 % din consumul de energie al unei gospodarii normale, asigurând aceleași condiții de confort, a declarat dna Mãdãlina Anastasiu din cadrul ISPE Bucureşti.

Peste 80 de persoane au participat la acest seminar, sponsorizat de Saint Gobain si GDF SUEZ Energy Romania.

Despre CCIFER

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER) reuneşte peste 300 de companii aderente, care activează în sectoare variate şi în care acestea se poziţioneaza adesea în poziţii de lider. In 2010, companiile membre CCIFER au realizat o cifră de afaceri globală de 20 mld. Euro şi au angajat peste 110 000 persoane. CCIFER are ca misiune dezvoltarea relaţiilor franco-române şi propune o gamă completă de servicii de dezvoltare a afacerilor în România. In cadrul CCIFER functioneaza diferite grupuri de lucru tematice dedicate structurarii dialogului intre sectorul public si privat si inaintarii de propuneri si initiative specifice.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ccifer/finantarea-eficientei-energetice-a-cladirilor-o-preocupare-pentru-urmatoarea-perioada