Servicii culturale accesibile persoanelor cu dizabilităţi

BUCURESTI - 23 septembrie 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Educatie / Cultura, ONG, Cursuri

Centrul de Pregătire Profesională în Cultură organizează atelierul “Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la informaţia culturală” pentru a fructifica experienţa obţinută în ultimul cinci ani în lucrul cu persoanele cu dizabilităţi, în cadrul proiectelor cu finanţare europeană. Atelierul se desfăşoară la Sinaia în perioada 25 – 27 octombrie 2013.

În ţara noastră sunt puţine instituţii de cultură care oferă produse şi servicii accesibile persoanelor cu diferite tipuri de dizabilitate, în principal din cauza costurilor prea ridicate cu echipamentele şi serviciile adaptate persoanelor cu dizabilităţi. Uneori însă pentru a face accesibilă informaţia culturală pentru această categorie de beneficiari trebuie doar să ne punem în locul acestor persoane şi vom descoperi că obstacole fizice, comunicaţionale, de atitudine etc. pot fi înlăturate cu costuri minime. 

Prin derularea acestui program dorim în primul rând să creştem gradul de conştientizare şi de promovare a modalităţilor prin care putem facilita accesul la servicii, programe şi activităţi culturale pentru persoanele cu orice tip de dizabilitate, în rândul angajaţilor din cadrul organizaţiilor de cultură publice sau private.

Ne propunem ca după finalizarea acestui atelier, participanţii să fie în măsură:

-          să ofere vizitatorilor/utilizatorilor/beneficiarilor cu dizabilităţi acces la cât mai multe produse şi servicii culturale ;

-          să contribuie la creşterea accesului la informaţia culturală a persoanelor cu dizabilităţi;

-          să dezvolte proiecte, programe, servicii şi activităţi culturale dedicate persoanelor cu dizabilităţi.

Atelierul are o manieră dinamică de desfăşurare, iar discuţiile, exerciţiile, studiile de caz şi exemplele practice se concentrează pe ofertele culturale şi contextele organizaţiilor din care provin participanţii. 

     Conţinut tematic:

   Noţiuni generale privind dizabilitatea;
   Legislaţia privind persoanelor cu dizabilităţi;
   Nevoile şi particularităţile psihologice ale persoanelor cu dizabilităţi;
   Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi;
   Metode, tehnici şi instrumente de facilitare a accesului persoanelor cu dizabilităţi la informaţia culturală;
   Tipuri de activităţi culturale adaptate persoanelor cu dizabilităţi;
   Promovarea serviciilor şi activităţilor culturale în rândul persoanelor cu dizabilităţi.

Durata: 18 ore

Tarif: 500 lei (tariful include cazarea pentru două nopţi)

 

Contact: Anna-Maria Bitere, expert consultant

Tel.: 021-310.08.15 Fax: 021-310.08.16 Mobil: 0788.88.93.45E.mail:anamaria.bitere@cppc.ro

Despre Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura

Centrul de Pregătire Profesională în Cultură (CPPC) este o instuţie publică, de nivel naţional, ce funcţionează în subordinea Ministerului Culturii. CPPC este principalul furnizor de programe de formare profesională din domeniul culturii, cu o tradiţie de peste 40 de ani în domeniu. Cursurile oferite sunt recunoscute la nivel naţional de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi al Persoanelor Vârstnice şi de către Ministerul Educaţiei Naţionale.