Ziua Mondiala a Femeilor din mediul rural

Sibiu - 13 octombrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Iata ca in aceasta zi de Duminica, 15 octombrie este sarbatoare. In cinstea Mariei Sale Taranul, Muzeul ''ASTRA'' a fondat o ''Academie''- Academia Artelor Traditionale din Romania. Din cei 200 de mesteri gazduiti de aceasta la ora actuala, jumatate sunt femei. Cu traditia in suflet, le elogiem astazi. Ne inchinam in fata Ei - Femeia satului traditional romanesc.

Ziua Mondiala a Femeilor din mediul rural

MEMORIA SATULUI ROMANESC
15 octombrie – Ziua Mondiala a Femeilor din mediul rural

''Femeia este singurul lucru din lume,
pe care il poti pierde,
fara sa-l fi avut vreodata''
(Karl Franz Andres)

Cutreierand orasul zbuciumat de obisnuita haotica urbana, realizam ca este o minunata zi de toamna aramie. Soarele ne descanta cu razele sale mangaietoare, fruntile atat de incretite de grijile cotidiene. Am uitat oare sa savuram si sa pretuim fiecare zi… poate ar trebui sa ne oprim un moment pentru a ne aduce aminte cine suntem.
Iata ca in aceasta zi de Duminica, 15 octombrie este sarbatoare. In cinstea Mariei Sale Taranul, Muzeul ''ASTRA'' a fondat o ''Academie'' - Academia Artelor Traditionale din Romania. Din cei 200 de mesteri gazduiti de aceasta la ora actuala, jumatate sunt femei. Cu traditia in suflet, le elogiem astazi. Ne inchinam in fata Ei - Femeia satului traditional romanesc.
Ea e viitorul, copila care se joaca in tarana ulitei din satul de departe, din negura atemporalitatii mitice. Ea e tanara domnita, care in momentul trecerii pragului cununiei, imbraca straiele traditiei populare mostenite de la stramosi. Ea e Mama, cea mai calda fiinta, ocrotitoarea sacralitatii de suflet a familiei. Cu ochii plini de soare si vis, Ea tese cu mana-i atat de iscusita la razboi, basmele poporului roman. Acele mitice doine si balade, pe care fluierasul le canta mioarelor si doicile pruncilor. Prin blandete, agerime si truda ea reuseste sa imblanzeasca tot raul.
Frumusetea fara de margini a creatiei Ei artistice, lumina icoanelor pictate si legenda oualor incondeiate, fluiditatea tesaturilor, finetea trainica a caldurii lemnului si lutului prelucrat se canalizeaza spre pastrarea intacta a invatamintelor stramosesti si pastrarea vie a acestei flacari.
Stra-buna Traditie ne invata sa ne inchinam in fata sensibilitatii artistice si profunzimii sufletului - acel suflet de femeie, binecuvantat cu harul lui Dumnezeu, fara de care , trebuie sa recunoastem ca vietile noastre ar fi mai searbede.

Uram MAICII TRADITIE(I),
La multi si sanatosi ani!

Muzeograf,
Arsenie - Andre Mihaela

Despre Complexul National Muzeal

Prin cei 100.000 de vizitatori, anual, prin programele culturale şi serviciile turistice şi de agrement, unice în plan muzeologic naţional (cazare, masă în locaţii tradiţionale, plimbări cu trăsurile şi săniile trase de cai, cu lotcile pe lac, jocuri populare în pavilioane tradiţionale de joc popular, slujbe religioase şi cununii la bisericile din muzeu, jocuri de popice tradiţionale, spectacole folclorice, vizite nocturne, etc.), Muzeul „ASTRA”, pe lângă statutul său de instituţie de cercetare academică şi centru cultural de importanţă naţională, s-a impus şi ca cel mai atractiv obiectiv turistic al Sibiului.
Complexul National Muzeal ''ASTRA''
Sibiu Piata Mica nr.11
info@muzeulastra.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complexul-national-muzeal/ziua-mondiala-a-femeilor-din-mediul-rural