"Avem case de marcat conform noilor norme"

Ploiesti - 5 decembrie 2016

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri

Live site

Din ce in ce mai des se intalnesc pe diverse site ale unor firme autorizate pentru service si vanzare case de marcat anunturi sau reclame inselatoare menite sa pacaleasca clientii.

case de marcat

case de marcat

Avem " case de marcat cu jurnal electronic " conform noilor norme metodologice sau avem " case de marcat noi " !

Sunt tot mai multe unitati service si chiar distribuitori de aparate fiscale care sustin cu tarie ca au case de marcat conform noilor norme.

Bineinteles ca la data publicarii prezentului articol, NU ESTE ADEVARAT!

Daca pui intrebari mai pertinente sigur exista si raspunsuri din partea acestor firme. "Da ! Casele de marcat au jurnal electronic si au GPRS" sau "casele de marcat sunt noi pentru ca au o tehnologie de ultima ora" etc. Insa uita sa spuna ca aceste case nu pot fi folosite dupa aparitia noilor norme. 

Vom analiza in detaliu aceasta situatie, demonstrand fara nici o indoiala ca acele unitati service sau distribuitori practica reclama inselatoare.

Pentru inceput trebuie sa constatam un lucru foarte simplu : NU S-AU APROBAT NOILE NORME (inca nu sunt publicate in monitorul oficial, fiind in dezbatere publica). Deci cum ar putea ca unele case sa fie fabricate conform unor norme inexistente?!?

In momentul de fata OUG 28/1999 specifica clar ca aparatele fiscale se vor inlocui si nu este posibila upgradarea celor existente. In acest fel se elimina si "teoria" conform careia exista case care se vor adapta in viitor pentru a respecta noile obligatii legislative.

In prezent sunt avizate unele case de marcat care au jurnal electronic (adica cele cu o rola) si au GPRS, insa softul lor nu indeplineste conditiile de comunicare cu viitorul server al ANAF. Nici nu ar fi posibil din moment ce nici cei de la ANAF nu au finalizat procedura de conectare la viitorul server si formatul fisierului XML pe care il va transmite casa de marcat. 

In zilele de 04.10.2016 si 05.10.2016 la sediul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare in Informatica, a avut loc o sedinta de lucru a grupului comun format din reprezentanţii ANAF, ICI, MFP, ADAMEF si Patronate in care s-au dezbatut o serie de aspecte tehnice ce trebuie luate in considerare pentru implementarea Proiectului de Act Normativ:

- formatul XML al documentelor transmise pe baza Anexei 8 a proiectului de Act Normativ pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999;

- aspecte tehnice legate de implementarea unei platforme de test.

Deci institutiile statului inca lucreaza la noile implementari. Dovada stau intalnirile care au avut loc pentru gasirea de solutii tehnice, dintre ANAF si unii reprezentanti al distribuitorilor si unitatilor service.

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Informatica este institutia de drept public ce urmeaza sa elibereze avizul tehnic pentru aparatele de marcat electronice fiscal dotate cu jurnal electronic si pentru stabilirea aspectelor tehnice din proiectul de Hotarare a Guvernului privind modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 28/1999.

Noile case de marcat vor fi disponibile dupa ce sunt parcursi urmatorii pasi:

1. Se publica normele de aplicare a OUG 28/1999;

2. Fabricantii caselor de marcat vor produce un prototip al viitoarei case intr-o perioada de aproximativ 30-40 zile de la publicarea normelor.

3. Dupa fabricarea prototipului va fi necesara o perioada de aproximativ 30 de zile pentru testare si corectarea eventualelor erori aparute in functionarea casei de marcat prototip.

4. Dupa perioada de testare, prototipul este depus la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica pentru obtinerea Avizului Tehnic. Acesta se elibereaza intr-o perioada de 30 de zile.

5. Dupa obtinerea Avizului Tehnic casa de marcat impreuna cu documentatia de avizare se depune la Ministerul de Finante pentru obtinerea Avizului de Distributie si Service. Acesta se obtine intr-o perioada care poate varia de la 30 zile la 90 de zile.

6. Dupa obtinerea avizului tehnic, fabricantii de aparate fiscale vor avea nevoie de o perioada de timp pentru producerea caselor de marcat.

Ca si concluzie primele case de marcat care sa respecte noile norme de aplicare a OUG 28/1999 vor aparea dupa aproximativ 180 de zile de la data publicarii normelor in Monitorul Oficial.

Poate va intereseaza protectia muncii ieftin !