Glicemia: ce rol are și cum se poate testa nivelul acesteia în sânge

BUCURESTI - 11 iulie 2022

Comunicat tip General in Sanatate

Glicemia este un indicator important pentru monitorizarea diabetului, dar și a altor afecțiuni renale, pancreatice și nu numai. Atât hiperglicemia, care înseamnă un nivel prea mare de glucoză în sânge, cât și hipoglicemia, scăderea sub valorile normale, determină manifestări grave. Descoperă care este rolul glicemiei și cum se poate testa.

Glicemia: ce rol are și cum se poate testa nivelul acesteia în sânge

Glicemia: ce rol are și cum se poate testa nivelul acesteia în sânge

Ce este glicemia și ce rol are?

Glucoza este o substanță zaharoasă indispensabilă în organism, transformată în energie pentru funcționarea normală a celulelor. În același timp, reprezintă principala sursă de energie pentru creier. Pentru a testa nivelul glucozei în sânge, poți face analize de laborator sau teste de glicemie la tine acasă și în orice locație, cu ajutorul unui glucometru. 

 

Astfel, glicemia înseamnă nivelul de glucoză în sânge. Insulina ajută această substanță să intre în celule și să producă energie. Excesul de glucoză este depozitat în ficat sub formă de glicogen, astfel încât să ofere energie când va fi nevoie. În diabetul zaharat, pancreasul nu mai produce insulină sau nu o poate folosi cum trebuie, ceea ce înseamnă că nivelul de zahăr din sânge nu poate fi controlat de către organism.

Cum se poate testa nivelul de glucoză din sânge?

Testarea glicemiei nu este importantă doar în diabetul zaharat, ci și pentru alte afecțiuni ale organismului. Creierul are nevoie în permanență de glucoză pentru a funcționa corespunzător, iar hipoglicemia determină manifestări grave și poate duce la afectare cerebrală. 

 

Glicemia nu trebuie testată doar în cazul în care ai o boală care afectează nivelul de glucoză din sânge. La un test de rutină poți descoperi din timp o anumită afecțiune și o poți trata sau ține sub control. Glicemia serică este un test de sânge realizat într-un laborator și se face pe nemâncate, după un repaus alimentar de 8 ore.

 

Dacă ai diabet sau vrei să îți verifici regulat glucoza, poți monitoriza nivelul de glucoză din sânge cu ajutorul unui glucometru. Aparatele sunt prevăzute cu ace de unică folosință și teste, pentru a lua o picătură de sânge din vârful degetului. 

Valorile normale ale glicemiei

După o perioadă de repaus alimentar de 8 ore, nivelul normal al glucozei din sânge este sub 100 mg/dL. La 2 ore după masă, valoarea ar trebui să fie mai mică de 140 de mg/dL. Cel mai scăzut nivel ar trebui să fie înainte de masă - între 70 și 80 de mg/dL, însă pentru unele persoane este normală o valoare de 60 sau de 90. Consultă medicul curant pentru informații, diagnostic și recomandări.

 

Dacă valorile glicemiei sub prea mari, înseamnă că ai diabet sau ai un risc crescut de a face această afecțiune (faza de prediabet). De asemenea, hipo sau hiperglicemia sunt semne pentru boli renale, ale pancreasului, atac de cord, accident vascular ș.a. În aceste situații, se ține sub control nivelul de glucoză din sânge și se tratează afecțiunea care a dus la modificările glicemiei.

 

Testează periodic valorile glucozei din sânge cu un glucometru și asigură-te că organismul tău este sănătos. Dacă observi orice neregularitate, mergi la medicul tău curant. Când glicemia este foarte mare sau prea mică, apelează de urgență la ajutorul specialiștilor.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/glicemia-ce-rol-are-si-cum-se-poate-testa-nivelul-acesteia-in-sange