Apel pentru o abordare integrata - Risc major pentru tineri

BUCURESTI - 30 octombrie 2015

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Social

Tinerii risca sa fie lasati fara competente digitale fundamentale daca scoala nu va avea o abordare integrata asupra Informaticii si Alfabetizarii digitale

Exista o tendinta observata la nivel international ca educatia in Informatica sa fie in pericol de a fi orientata exclusiv spre programare . Aceasta directie ar putea lasa tinerii fara competentele de care au nevoie pentru a progresa la scoala, in studiile ulterioare si la locul de munca. Acesta este mesajul cheie al noului Document de pozitie lansat de ECDL Foundation la un eveniment organizat sub egida Parlamentului European de la Bruxelles .
Documentul “Informatica si Alfabetizarea digitala. Apel pentru o abordare integrata” investigheaza diferitele metode de predare a competentelor digitale in scoli si solicita ca elevii si studentii sa aiba oportunitatea de a invata bazele informaticii, incluzand programarea, in completarea competentelor ce tin de alfabetizarea digitala si tehnologia informatiei.

ECDL, ECDL Foundation, ECDL ROMANIA, document de pozitie, tineri, informatica, alfabetizare digitala, programare, cod, competente digitale, Parlamentul European, Bruxelles

ECDL, ECDL Foundation, ECDL ROMANIA, document de pozitie, tineri, informatica, alfabetizare digitala, programare, cod, competente digitale, Parlamentul European, Bruxelles

 We need to see an approach to e-skills at school that ensures every student will become digitally literate and will also have the opportunity to explore computing and coding, which will deepen their understanding of digital technology. For some students, this approach will provide a clearer pathway to a career in ICT. For all other students, the approach will prepare them for a career using ICT. 

Damien O’Sullivan, CEO of ECDL Foundation

Impulsul politic in jurul dezvoltarii competentelor de programare devine din ce in ce mai puternic in Europa si in intreaga lume. Numeroase initiative de promovare si predare a programarii sunt conduse de guverne nationale, stakeholder-i privati si non-guvernamentali si din mediul academic; Comisia Europeana se implica de asemenea activ in aceste eforturi. Pentru a se asigura ca aceste competente sunt dezvoltate intr-un mod consistent si de inalta calitate, este nevoie de o abordare standardizata.

Exista doua arii de competente digitale diferite – Informatica/ Stiinta calculatoarelor si Alfabetizarea digitala/ Tehnologia informatiei. Ambele ar trebui dezvoltate in cadrul educatiei formale. Competentele de alfabetizare digitala sunt la fel de importante precum cititul si scrisul si este absolut necesar sa fie detinute pentru a se putea accesa toate tematicile din programa. Totusi, ne confruntam cu doua bariere cand vine vorba de dezvoltarea competentelor de alfabetizare digitala.

Prima este reprezentata de conceptul de “nativ digital”, care presupune ca tinerii ce au crescut inconjurati de tehnologii digitale au dobandit intuitiv competentele de alfabetizare digitala si, de aceea, ei nu mai necesita educatie sau training digital. De fapt, cercetarea extinsa arata ca nu aceasta este situatia. Spre exemplu, International Computer and Information Literacy Study (ICILS)[1], care evalueaza competentele de alfabetizare digitala a mai mult de 60000 de elevi de clasa a opta din 21 de sisteme de educatie din toata lumea, a descoperit ca, in medie, 17% dintre elevi nu ating nici cel mai scazut nivel al scalei lor (ex. rezolvarea unor sarcini elementare de comunicare si adaugarea de continut simplu unor produse de informare) si numai 2% au atins nivelul maxim, care cere aplicarea gandirii critice in timpul cautarii online de informatie. De aceea, este crucial sa ne asiguram ca dezvoltarea competentelor de alfabetizare digitala nu va fi inlocuita de informatica.

Cel de al doilea argument se bazeaza pe previziunea Comisiei Europene conform careia, pana in 2020, Europa s-ar putea confrunta cu un deficit de pana la 825000 de profesionisti IT&C[2]. Totusi, statisticile arata ca profesionistii IT&C constituie doar 5% din forta de munca din Europa[3]. In contrast, 90% dintre slujbe vor necesita cel putin competente digitale de baza pana in 2020, dar 40% din populatia europeana are competente digitale insuficiente si 22% nu are deloc. Aceste numere confirma ca dezvoltarea competentelor de alfabetizare digitala este la fel de relevanta precum a celor informatice.

In acest moment, trei tari din Europa au integrat sau au in plan sa integreze programarea ca parte obligatorie a curriculei din scoala primara: Anglia, Belgia si Finlanda[4]. Sase tari europene au indicat programarea ca fiind obligatorie in invatamantul secundar superior: Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Grecia, Polonia si Portugalia[5]. Cu toate acestea, in majoritatea tarilor, copiii pot sa invete codare numai in activitati voluntare after-school. Pentru a se asigura o dezvoltare in mod consistent si la o calitate inalta a acestor competente este nevoie de o abordare standardizata.

Anglia este singura tara cu o abordare coerenta in ceea ce priveste predarea informaticii ca pe o disciplina incepand cu nivelul de scoala primara. Programarea este predata ca unul dintre elementele disciplinei Informatica si nu ca o materie separata. Competentele de alfabetizare digitala sunt dezvoltate ca parte a programei de informatica astfel incat sa asigure baza tuturor celorlalte tematici. Aceasta abordare diferentiaza Anglia ca o tara ce are o abordare integrata referitoare la dezvoltarea competentelor digitale.

ECDL Foundation crede ca fiecare copil ar trebui sa aiba oportunitatea de a fi expus la elementele de baza ale informaticii in aceeasi masura in care acestia invata biologie sau fizica. Scopul nu este acela de a transforma toti copiii in biologi, fizicieni sau profesionisti IT, ci de a le asigura conceptele esentiale ale acestor discipline. Intr-o faza avansata a educatiei lor, copiii ar trebui sa fie capabili sa se specializeze pe discipline mai complexe, conform propriilor alegeri.

Documentul de pozitie complet este disponibil pe http://ecdl.ro/

ECDL ROMANIA afirma importanta competentelor digitale imbunatatite. Dezvoltarea aptitudinilor IT va juca un rol critic in revigorarea economiei Romaniei, prin educarea unei forte de munca inovative si minimizarea diviziunii digitale si, vor fi parte integranta din succesul pe care il va inregistra politica unei cresteri inteligente, sustinute si inclusive.

Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigura tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studentii, functionarii publici sau angajatii  din companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul Permisului ECDL.

[1] International Computer and Information Literacy Study (ICILS), “Preparing for Life in a Digital Age. The IEA International Computer and Information Literacy Study. International report”. Springer Open, 2014.

[2] Comisia Europeana, ‘Grand Coalition for Digital Jobs’, http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/grand-coalition-digital-jobs

[3] Tobias Hüsing “e-Leadership in Europe. Demand and Supply forecasts (2015-2020)”, Bruxelles, 2 iunie 2015, http://leadership2015.eu/fileadmin/leadership2015/Presentations/07_Tobias_Huesing_empirica__FOR_WEB_PUBLICATION.pdf

[4] European Schoolnet, “Computing our Future. Computer programming and coding – priorities, school curricula and initiatives across Europe”, 2014.

[5] European Schoolnet, “Computing our Future. Computer programming and coding – priorities, school curricula and initiatives across Europe”, 2014.

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in 150 de tari si numara pana in prezent peste 14 milioane de persoane inregistrate in program.
In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).
ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 700 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.
Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.ro sau www.ecdl.com.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/apel-pentru-o-abordare-integrata-risc-major-pentru-tineri