Ministrul Educatiei sustine un program de tip 3D la nivel national

BUCURESTI - 10 mai 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Tehnologie

Astazi i-am felicitat pe absolventii cursului ECDL ‬ ‪‎ 3D Printing ‬‬ si am testat tehnologiile de imprimare 3D alaturi de dl. Ministru al Educatiei, Adrian Curaj . Evenimentul a avut loc la Colegiul Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice I.N. Socolescu din Bucuresti.
Imprimantele 3D au ajuns din nou in scoala , printr-un proiect ECDL ROMANIA, care a sustinut organizarea unui curs inovativ de 3D Printing pentru liceeni , promovand invatarea noilor tehnologii si asimilarea competentelor IT in mod structurat de catre tineri, pentru exploatarea tuturor oportunitatilor digitale.

ECDL,3D, 3D Print, 3D Printing, imprimare 3D, liceeni, scoala, imprimante, imprimante 3D, Ministerul Educatiei, Adrian Curaj, Ministru, Ministrul Educatiei, educatie, competente, tehnologie, elevi, tineri, digital

ECDL,3D, 3D Print, 3D Printing, imprimare 3D, liceeni, scoala, imprimante, imprimante 3D, Ministerul Educatiei, Adrian Curaj, Ministru, Ministrul Educatiei, educatie, competente, tehnologie, elevi, tineri, digital

O grupa de elevi de la Colegiul Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice I.N. Socolescu din capitala a participat la training-ul dedicat tehnicilor de modelare si imprimare 3D prin proiectul Liceenii invata 3D Printing, initiat de ECDL ROMANIA. Tinerii s-au intalnit cu specialisti in imprimarea 3D, dobandind notiuni teoretice, dar avand si posibilitatea sa aplice efectiv teoria. Pana la finalul cursului acestia au reusit sa imprime 3D obiectele concepute de ei insisi, construind un mic oras.

      

Marti, 10 mai, la Colegiul Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice I.N. Socolescu din capitala, am marcat finalizarea cursului, cu o sesiune de demostratii 3D printing si o dezbatere pe tema importantei noilor tehnologii in educatia generatiilor viitoare, alaturi de Ministrul Educatiei , domnul Adrian Curaj, care a declarat ca MENCS va incerca sa demareze anul acesta un program la nivel national de tip 3D, care sa se dezvolte in urmatorii ani. Acesta a mai spus:

"Este important sa avem certificate de calitate, iar cei care faceti IT stiti bine ce valoare au certificatele — valideaza cu adevarat niste competente , certificate puternice cu care va puteti duce si negocia jobul, pozitia, participarea in diverse locuri. As vrea ca de la anul — ca anul acesta nu pot influenta -  echivalarea sa fie in continuare, dar, pe de alta parte, examenul de validare a competentelor digitale sa nu mai fie unul formal. ... cred ca trebuie sa avem incredere ca dumneavoastra, cand absolviti, aveti competente necesare daca decideti sa le validati sau sa le folositi mai tarziu".

 

Am intrat in universul 3D cu elevii si profesorii de la curs si am discutat despre integrarea unui modul structurat de tehnici de imprimare 3D la nivelul educatiei formale impreuna cu dna. Inspector Scolar General, Nusa Dumitriu-Lupan, cu dl. deputat Varujan Pambuccian si cu dna. prof. univ. Diana Popescu de la Universitatea Politehnica. La eveniment a fost prezent si dl. Florin Pogonaru, Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

     

Mediul universitar si de afaceri estimeaza ca noul specialist cu pregatire medie este cu adevarat productiv daca detine deja notiuni de utilizare eficienta a computerului, iar in viitorul apropiat va avea nevoie de cunostinte de imprimare 3D in multe domenii de activitate. Oricine va sti modelare 3D va putea sa ofere servicii in piata, fiind si mai usor angajabil, iar orice inovatie tehnologica lanseaza un nou val de companii pe piata, creand oportunitati la nivel antreprenorial.

     

ECDL ROMANIA, operatorul national al licentei European Computer Driving Licence, a lansat in 2015, cu sprijinul AOAR, un proiect pilot „pro bono” de instruire a tinerilor liceeni in utilizarea imprimantelor 3D, in cadrul caruia s-au realizat pana acum trei grupe in Bucuresti - la Colegiul Tehnic Mecanic Grivita, Colegiul National de Informatica Tudor Vianu si acum la Colegiul de Arhitectura si Lucrari Publice I.N. Socolescu. Toate aceste cursuri au generat interes ridicat in randul participantilor, care au fost incantati sa descopere in liceul lor tehnologii la care nu aveau acces. Programul a fost dezvoltat intr-un mod care a permis invatarea indiferent de nivelul de pregatire al elevilor si de profilul colegiului.

 

Consider ca aceste competente dobandite fac parte din cultura generala a acestei generatii. - elev cls. a X-a,  Colegiul Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice I.N. Socolescu.

 

In calitate de autoritate de certificare a competentelor digitale in Romania, ECDL ROMANIA se implica activ in ghidarea tinerilor spre accesul la competente digitale reale si ofera instrumentele utile pentru provocarile ce decurg din transformarile tehnologice. In acest context, sustinerea proiectului Liceenii invata 3D Printing este un demers firesc. Dovezile arata ca expunerea la tehnologie nu poate fi echivalenta cu abilitatea de a o folosi. Daca tinerii nu au acces la educatie digitala in mod formal si structurat, s-ar putea sa nu deblocheze niciodata pe deplin potentialul tehnologiei digitale pentru ei ca si cursanti, angajati, antreprenori sau cetateni.         

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in 150 de tari si numara pana in prezent 14 milioane de persoane inregistrate in program.
In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/ministrul-educatiei-sustine-un-program-de-tip-3d-la-nivel-national