Numărul candidaţilor ECDL înregistraţi în toată lumea la 31.12.2005, a depăşit 6 milioane!

BUCURESTI - 31 ianuarie 2006

Comunicat tip General in IT&C

ECDL ROMANIA anunţă o creştere record a numărului de candidaţi înscrişi în programul de certificare ECDL – European Computer Driving License (Permisul European de Conducere a Computerului), depăşind 6 milioane de candidaţi.

În prezent, certificările ECDL (ECDL Start, ECDL Complet, ECDL Avansat şi Equalskills - implementate acum în România) sunt recunoscute la nivel internaţional în peste 140 de ţări. În lume există peste 18.000 de centre de testare acreditate.

În România şi Republica Moldova, numărul de centre acreditate ECDL a depăşit cifra de 300, număr care include centre de instruire şi testare deschise în cadrul companiilor private, instituţiilor de învăţământ, instituţiilor din administraţia publică.

Numărul candidaţilor din România a depăşit 40.000 la sfârşitul anului trecut, aceştia susţinând 88.773 de examene în 2005.

Merită menţionat, totodată, că administraţia publică din România şi-a manifestat recent intenţia de a îşi „întări” rândurile cu aproape 10.000 de funcţionari. ECDL ROMANIA s-ar bucura dacă ar vedea acelaşi angajament demonstrat de autorităţi în a oferi funcţionarilor publici o educaţie IT la cel mai înalt nivel, precum şi preocuparea ca aceşti noi angajaţi să dovedească la angajare, complementar cunoştinţelor de specialitate, abilitatea de a utiliza computerul conform standardului ECDL. Utilizarea unor alte certificări, lipsite de sistemul de asigurare a calităţii impus de ECDL ROMANIA, poate crea discrepanţe şi fragmentări instituţionale, pe lângă evidenta neconformitate cu standardele europene.

Pe structura de module a programei ECDL, cele mai multe examene au fost susţinute la modulele 2-Organizarea fişierelor şi 3-Editare texte, cel mai nepopular fiind cel de Baze de date (modulul 5). În funcţie de promovabilitate, cel mai accesibil modul este 7-Informaţie şi Comunicare, iar cel mai dificil 6-Prezentări.

Pe regiuni, în 2005 numărul candidaţilor înscrişi: Nord vest 4849 (24%), Bucureşti 3675 (18%), Centru 2734 (14%), Nord est 2294 (12%), Sud est 2187 (11%), Sud 1764 (9%), Vest 1301 (7%) şi Sud vest 908 (5%).

Pentru elevi şi studenţi: : Bucureşti 1685 (26%), Centru 1102 (17%), Sud est 922 (14%), Nord est 738 (11%), Nord vest 708 (11%), Sud 698 (11%), Vest 462 (7%) şi Sud vest 190 (3%).

Distribuţia persoanelor care au obţinut în 2005 Permisul ECDL Start sau ECDL Complet pe regiuni este următoarea:

START: Nord vest 2110 (47%), Nord est 428 (10%), Bucureşti 427 (10%), Sud est 421 (10%), Sud 363 (8%), Vest 302 (7%), Sud vest 176 (4%), Centru 165 (4%), şi

COMPLET: Bucureşti 1231 (23%), Sud est 813 (15%), Nord est 788 (14%), Nord vest 738 (13%), Centru 691 (13%), Sud 574 (10%), Vest 412 (7%), Sud vest 248 (5%).

Pentru a citi comunicatul complet vă rugăm accesaţi http://www.ecdl.org.ro/pdf/inceput2006.pdf

Despre ECDL ROMANIA

Programul ECDL (European Computer Driving License) se bucură de recunoaştere internaţională în peste 140 de ţări şi este singurul program de certificare a cunoştinţelor de utilizare a computerului adoptat şi recunoscut simultan de Consiliul Europei, prin Comisia ESDIS-Employment and Social Dimension of the Information Society şi European Community Personnel Selection Office, de UNESCO şi PNUD.

În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving License).

Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi susţinute pe mai multe suite de aplicaţii.

Pentru mai multe informaţii accesaţi www.ecdl.org.ro sau www.ecdl.com
popescua@ecdl.org.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/numarul-candidatilor-ecdl-inregistrati-in-toata-lumea-la-31-12-2005-a-depasit-6-milioane