Perceptie si realitate - masurand competentele digitale in Europa. Centrul de testare ECDL acreditat la Comisia Europeana de la Bruxelles

BUCURESTI - 4 mai 2016

Comunicat tip General in IT&C, Social, HR

Oamenii risca sa cada victime ale extinderii decalajului competentelor digitale, din cauza slabei constientizari a propriilor aptitudini digitale reale. Ultimul document de pozitie al ECDL Foundation analizeaza rezultatele studiilor desfasurate de Operatorii Nationali ECDL din cinci tari dezvoltate din Europa, care dovedesc ca, indiferent daca aceste tari se situeaza pe primele locuri in ceea ce priveste indicatorii de calitate a educatiei si gradul de utilizare a tehnologiilor, exista discrepante la nivelul unor competente de lucru esentiale precum editarea de text, lucrul cu foi de calcul si chiar cand vine vorba de folosirea instrumentelor online cotidiene. Intr-unul dintre studii, derulat in Austria , 94% dintre participanti au afirmat ca aptitudinile lor online sunt “medii” sau “foarte bune”, dar numai 39% dintre acestia au punctat corespunzator la testele practice. Recunoscand importanta competentelor digitale, Directia Generala de Cercetare si Inovare a Comisiei Europene de la Bruxelles a devenit Centru de Testare Acreditat ECDL.

Document de pozitie, ECDL Foundation, studiu, Austria, Finlanda, Danemarca, Germania, Elvetia, competente digitale, angajati, aptitudini, calculator, computer, aplicatii online, apicatii, online, ECDL

We are facing a new digital divide between people who have vital skills for the workplace, and people who don’t. This paper shows how widespread the problem is. We are seeing poor digital skills in countries that are recognised for having very digital societies. What I find even more worrying is that people don’t even know the extent of the problem or where they themselves are missing ICT skills.

Damien O’Sullivan, CEO ECDL Foundation

Fiecare dintre studiile in cauza le-a cerut participantilor sa isi autoevalueze competentele digitale. Afirmatiile au fost apoi comparate cu rezultatele obtinute in urma unor teste practice. Rezultatele au aratat ca oamenii tind sa isi supraestimeze propiile abilitati si ca exista decalaje semnificative chiar in tarile analizate, care in mod uzual sunt considerate a fi avansate digital (Austria, Danemarca , Germania , Finlanda sau Elvetia ). Mai mult, tinerii au lacune in competentele digitale la fel de mari ca restul membrilor societatii. Concluziile indica importanta furnizarii de probe, precum certificarea, in cazul oricarei metode de evaluare a competentelor digitale.

Lucrarea de fata continua activitatea extinsa a   ECDL Foundation pentru dezvoltarea standardelor de competente digitale la nivel mondial si se bazeaza pe documentele ECDL anterioare privind eroarea conceptului "Nativ digital" si abordarea integrata a Informaticii si alfabetizarii digitale in scoli.

Personalul Directiei Generale de Cercetare si Inovare a Comisiei Europene de la Bruxelles va beneficia de certificarea ECDL in urma unei noi initiative pentru a dezvolta competentele digitale si pentru a imbunatati productivitatea la serviciu. In calitate de  Centru de Testare ECDL recent acreditat, mai mult de 200 de angajati ai Comisiei Europene vor fi instruiti si certificati ECDL- standardul international de certificare a competentelor digitale, care ofera angajatilor o oportunitate notabila de a se dezvolta profesional si de a dobandi aptitudini care ii vor ajuta in intreaga lor cariera.

Damien O’Sullivan, CEO ECDL Foundation, a declarat: Intr-un moment in care angajatii trebuie sa fie capabili sa performeze mai mult cu resurse mai putine, competentele digitale nu au fost niciodata mai importante. Directia Generala de Cercetare si Inovare a CE recunoaste nevoia de a-si perfectiona si certifica personalul la standard recunoscut international ECDL. ECDL Foundation este onorata sa ureze bun venit comisiei Europene in reteaua noastra de Centre de Testare.

Raportul de tara 2016, publicat de Comisia Europeana, arata ca in Romania, desi avem conexiune si o viteza a Internetului de invidiat, angajatii inca detin cel mai slab nivel de abilitati IT din UE. La aceeasi concluzie a ajuns si raportul DESI 2016, care plaseaza tara noastra pe ultimul loc, cu cel mai scazut Indice al economiei si societatii digitale din Europa. Exista un cost asociat unei forte de munca fara competente solide si, cu siguranta este adevarat ca mediul de afaceri si institutiile se confrunta cu un pericol real cauzat de decalajul abilitatilor digitale. Studiile dovedesc ca ignoranta digitala duce la pierderi anuale de mii de euro pentru fiecare angajat nepregatit IT.

Exista o tendinta periculoasa conform careia, pe masura ce tinerii patrund pe piata muncii, angajatorii si formatorii presupun ca acestia detin competente digitale “innascute/ intrinseci” sau ca sunt “nativi digital”. Nu exista niciun motiv particular datorita caruia tinerii s-ar putea naste alfabetizati digital, asa cum nu exista un argument conform caruia ei ar fi in stare sa conduca nativ un automobil sau, firesc, sa se nasca stiind deja sa scrie si sa citeasca. Alfabetizarea digitala, la fel ca si alfabetizarea conventionala, reprezinta ceva ce trebuie invatat.

ECDL ROMANIA reafirma importanta competentelor digitale imbunatatite. Dezvoltarea aptitudinilor IT va juca un rol critic in revigorarea economiei Romaniei, prin educarea unei forte de munca inovative si minimizarea diviziunii digitale si, vor fi parte integranta din succesul pe care il va inregistra politica unei cresteri inteligente, sustinute si inclusive.

European Computer Driving Licence a aparut in anul 1997 prin finantarea primita de la Uniunea Europeana prin programul de cercetare ESPRIT. De atunci, ECDL s-a extins, fiind oferit de peste 100 de tari in 40 de limbi vorbite la nivel global. Este recunoscut in sistemele de calificare din mai multe tari, inclusiv in Marea Britanie, Irlanda, Franta, Romania si Italia si este folosit de un numar mare de ministere si agentii guvernamentale.

Documentul de pozitie complet este disponibil online pe http://ecdl.ro/.

Despre ECDL

ECDL Foundation este o organizatie internationala dedicata dezvoltarii standardelor de competente digitale la nivelul fortei de munca, in educatie si la nivelul societatii in general. Programele noastre de certificare, oferite prin intermediul unei retele active, prezente in peste 100 de tari, permit indivizilor si organizatiilor sa evalueze, sa dezvolte si sa certifice propriile competente de utilizare a computerelor si a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL.

Fiind o intreprindere sociala non-profit, ECDL Foundation beneficiaza de suportul unic al expertilor din cadrul societatilor nationale de tehnologie si a partenerilor din intreaga lume, pentru a dezvolta standarde vendor-independente, ce definesc aptitudinile si cunostintele necesare pentru a utiliza tehnologia digitala in mod eficient. Pentru a livra programele noastre, lucram cu parteneri educationali si formatori, autoritati locale si regionale, guverne nationale, organizatii internationale de dezvoltare, precum si cu angajatori din sectorul privat si public din toate domeniile.

Calitatea si reputatia ECDL sunt construite pe aproape 20 de ani de experienta in a asigura programele noastre de certificare pentru peste 14 milioane de oameni, in 40 de limbi vorbite in intreaga lume, cu mai mult de 2.5 milioane de teste ECDL sustinute anual. Succesul nostru se bazeaza pe inovarea continua in dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul nostru pentru metodologii riguroase de testare si  aderarea consecventa la standardele noastre de asigurare a calitatii.

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 700 de centre de instruire si testare acreditate din 2002, pe intreg teritoriul tarii, asigurand tuturor candidatilor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la un anumit nivel competentele digitale. In reteaua de Centre de Testare Acreditate ECDL se regasesc institutii de invatamant (universitati, licee, scoli), centre de pregatire pentru administratie si centre de pregatire profesionala din toate orasele mari ale tarii.

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.ro sau www.ecdl.org.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/perceptie-si-realitate-masurand-competentele-digitale-in-europa-centrul-de-testare-ecdl-acreditat-la-comisia-europeana-de-la-bruxelles