Suntem pregatiti pentru un Nou An Scolar?

BUCURESTI - 15 septembrie 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Social

Potrivit raportului e-Skills for Jobs publicat de Comisia Europeana in 2014, deficitul de profesionisti IT calificati este de asteptat sa atinga in UE mai mult de jumatate de milion de persoane pana in 2015 ajungand chiar la 900 000 pana in anul 2020. Romania se va inscrie in acest trend crescaor. Cu toate acestea, in timp ce dezbaterile actuale se concentreaza pe modul cel mai bun de educatie a elevilor, putin se mentioneaza astazi despre gradul de formare al profesorilor.

scoala, profesori, elevi, ECDL, Competente digitale

scoala, profesori, elevi, ECDL, Competente digitale

Educatia la clasa se indeparteaza din ce in ce mai mult de predarea unidirectionala dinspre profesori spre elevi , indreptandu-se catre un model bazat pe proiecte colaborative, iar tehnologia digitala joaca un rol fundamental in acest sens. Competentele digitale de care profesorii au nevoie acum nu mai consta de mult timp in a fi capabili sa foloseasca doar aplicatii de editare de text si calcul tabelar. Aptitudinile digitale necesare profesorului din secolul 21 includ cloud storage si solutii de partajare, social media, editare web, editare de imagini, aplicatii de prezentare si multimedia in general.

Nu doar varsta si lipsa de experienta ii fac pe  profesori sa amane imbunatatirea propriilor competente digitale , aceasta rezistenta poate fi rezultatul lipsei de incredere in utilizarea tehnologiei in procesul de invatare. De multe ori, cadrele didactice se tem ca nivelul lor de cunostinte nu se potriveste cu cel al elevilor "nativi digital". Acest fapt ii distrage de la unul dintre principalele avantaje ale competentelor IT pentru educatori: a fi capabil sa faciliteze lectii mai eficient prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Pentru a deveni utilizatori IT increzatori la sala de clasa, profesorii trebuie sa ia parte activ la formarea continua. Scolile trebuie sa investeasca si sa puna in aplicare pe termen lung programe de formare si dezvoltare profesionala continua, in scopul de a tine pasul cu evolutia rapida a tehnologiilor digitale.

 

Permisul ECDL (European Computer Driving Licence) ofera detinatorului sau o baza standard de cunostinte IT necesara in noua societate informationala ce se afla in continua dezvoltare. Competentele digitale certificate ECDL reprezinta un beneficiu important atat pentru elevi si studenti, dar si pentru profesori. Mai mult, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar din Romania, care detin Permisul ECDL pot sa beneficieze de credite profesionale transferabile.

 

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in 150 de tari si numara pana in prezent 13 milioane de persoane inregistrate in program.
In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 700 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.ro sau www.ecdl.org.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/suntem-pregatiti-pentru-un-nou-an-scolar