Racordarea la reteaua de energie electrica – etape si alte informatii utile

BUCURESTI - 18 octombrie 2018

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Odata cu finalizarea etapei de constructie a unei noi locuinte, proprietarii trebuie sa se gandeasca si la urmatorul pas – racordarea la reteaua de energie electrica. Este un pas care de asemenea presupune responsabilitate, motiv pentru care orice decizie vizavi de asta trebuie sa fie luata in deplina cunostinta de cauza.

eva-energy.ro

eva-energy.ro

Odata cu liberalizarea pietei, au inceput sa se produca schimbari referitoare la ofertele si costurile oferite de diversi furnizori. Cu siguranta ca multe au reusit sa creeze confuzie in randul celor interesati de ele, insa odata ce se cunosc detaliile care pot face diferenta mai departe, totul este mai simplu.

In intampinarea celor care inca nu au facut racordul la retea ies specialisti in domeniu, ale caror servicii pot fi vizualizate si pe www. eva-energy.ro . Fiecare caz in parte poate prezenta particularitati, motiv pentru care nu se poate oferi o cifra estimativa a serviciilor. Cu toate acestea sunt cateva aspecte pe care proprietarii trebuie sa le cunoasca. Iata care sunt acestea, respectiv pasii de indeplinit in realizarea racordului.

De stiut despre racordarea la reteaua de energie electrica

Este necesara adaptarea instalatiei electrice din locuinta la un estimat de consum, alaturi de o supra sarcina care sa ofere siguranta retelei. Este necesara realizarea unui proiect de bransament, motiv pentru care ideal este a realiza estimatul de consum, ce ar trebui majorat cu pana la 10 – 15%.

Referitor la taxele ce le implica tot acest proiect, conteaza si puterea instalata. Acolo unde este vorba de o locuinta, varianta standard este potrivita, insa valoarea de putere creste odata cu un consum mai mare de electricitate.

Initial este necesar a obtine avizul tehnic de racordare - ATR - pentru a putea continua procesul. Acesta se emite in schimbul unei taxe, care se refera la tarife ce au fost reglementate prin ANRE. Se are in vedere in stabilirea sumei ce vizeaza avizele de amplasament, pe care le-a aprobat ANRE, avand ca reper ordinul stabilit pentru a aproba astfel de tarife. Vor fi necesare de asemenea certificatele de racordare, alaturi de avizele de amplasament.

Ceea ce trebuie sa stie utilizatorul referitor la tariful de racordare este ca acesta se va stabili prin raportare atat la lista mentionata, cat si la indici care se folosesc special pentru a stabili costurile. Toate acestea sunt sub aprobarea ANRE.

In vederea obtinerii unui ATR, aflam de la specialistii www.eva-energy.ro ca este necesar a depune o serie de documente la sediul operatorului zonal de distributie. Iata si care sunt acestea: cererea pentru racordare si cea pentru emiterea sau actualizarea ATR-ului, un  chestionar energetic, actul de proprietate, certificatul de urbanism, planul de situatie, avizul de amplasament, alaturi de actul de identitate al celui care efectueaza solicitarea. Nu in cele din urma dosarul trebuie sa includa si dovada ca s-a achitat taxa pentru ATR.

Ulterior intocmirii dosarului si depunerii acestuia in formula completa, urmeaza realizarea fisei de solutie de catre operatorul de distributie. Tot acesta va emite avizul tehnic de racordare. In cadrul acestuia trebuie specificata solutia tehnica pentru alimentare, precum si pretul de platit pentru instalatia de alimentare. Respectivul aviz se va emite in decursul a cel mult 30 de zile calendaristice.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/racordarea-la-reteaua-de-energie-electrica-etape-si-alte-informatii-utile