Ziua Mondială a Populaţiei 2007: Bărbaţii şi promovarea sănătăţii materne

BUCURESTI - 10 iulie 2007

Comunicat tip General in Sanatate

UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, reaminteşte, cu ocazia Zilei Mondiale a Populaţiei, importanţa parteneriatului în cuplu şi a sprijinului bărbaţilor pentru a avea mame şi copii sănătoşi. Bărbaţii au un rol fundamental în susţinerea drepturilor femeii, inclusiv dreptul la sănătatea reproducerii.

Nicio femeie nu trebuie să moară pentru că dă viaţă. Realitatea este însă că, în fiecare minut, o femeie moare din cauza sarcinii sau a naşterii, ceea ce face ca în fiecare an să piară mai mult de jumătate de milion de femei, iar un milion de copii să rămână orfani. Acesta este doar vârful aisbergului. Pentru fiecare femeie care moare, alte 20-30 supravieţuiesc naşterii, dar rămân cu sechele pe tot restul vieţii.

În România, mortalitatea maternă a scăzut constant în ultimii ani, de la 626 decese materne în 1989 la 34 în 2006 (care corespunde unei rate a mortalităţii materne de 15 decese materne/100.000 născuţi vii). Cu toate acestea, comparativ cu ţările din Uniunea Europeană, rata mortalităţii materne este mult mai ridicată, ţările membre UE înregistrând în 2006 o rată a mortalităţii materne de 6,66 decese materne/100.000 născuţi vii.

Mortalitatea maternă este unul dintre indicatorii care arată gradul de dezvoltare a unei ţări. El ilustrează statutul femeilor, accesul lor la asistenţă medicală şi competenţa sistemului medical de a răspunde fiecărui caz în parte.

În România, pentru a micşora riscurile maternităţii, Ministerul Sănătăţii Publice, cu sprijinul Fondului ONU pentru Populaţie şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a demarat un proces de îmbunătăţire a analizei cazurilor de mortalitate maternă şi a complicaţiilor sarcinii. Fiecare deces matern sau caz de complicaţii cu risc vital are o poveste a sa din care pot fi trase concluzii pentru evitarea unor astfel de cazuri. Analiza profesională a cazurilor de deces matern răspunde la întrebări cum ar fi: 'De ce mor femeile în timpul sarcinii şi la naştere?', 'Ce se poate face pentru a preveni decesul matern?', 'Ce poate fi îmbunătăţit în asistenţa medicală în timpul sarcinii, naşterii şi lăuziei?'. Ea reprezintă unul dintre mecanismele importante prin care se poate realiza îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale în timpul sarcinii, naşterii şi lăuziei, şi prin aceasta, scăderea în timp a mortalităţii materne.

Mesajul UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, întărit şi de Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, este că putem elimina riscurile maternităţii dacă bărbaţii se implică activ în sănătatea femeilor, dacă le încurajează să îşi planifice sarcinile şi să meargă regulat la doctor.

Despre Fondul ONU pentru Populatie

Fondul ONU pentru Populaţie este o agenţie internaţională de dezvoltare care promovează dreptul fiecărui om - femeie, bărbat, copil - la o viaţă sănătoasă şi cu şanse egale în societate. Fondul ONU pentru Populaţie ajută ţările în care activează să folosească informaţiile despre populaţie pentru a elabora politici şi programe de reducere a sărăciei şi de creare a condiţiilor pentru ca fiecare sarcină să fie dorită, fiecare naştere să fie sigură, fiecare tânăr să fie protejat de HIV/SIDA şi fiecare fată şi femeie să fie tratată cu respect şi să trăiască o viaţă demnă.
Persoane de contact:
Stela Serghiuţă, Coordonator de programe – 0744 358 956
Georgiana Ilie, Asistent de comunicare – 0726 177 116

georgiana@unfpa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fondul-onu-pentru-populatie/ziua-mondiala-a-populatiei-2007-barbatii-si-promovarea-sanatatii-materne