Concursul Tanarul Jurnalist al Anului

BUCURESTI - 29 iunie 2006

Comunicat tip General in Media / Publicitate

CONCURSUL NAŢIONAL

TÂNĂRUL JURNALIST AL ANULUI

Ediţia a VIII-a

Concursul Tanarul Jurnalist al Anului


Concursul Tânărul Jurnalist al Anului, aflat la a VIII-a ediţie, este o iniţiativă a Freedom House, Edipresse AS România şi Vodafone România – sponsor fondator, realizată cu sprijinul UniCredit Romania, Rompetrol, GlaxoSmithKline, ARBOmedia, Ogilvy Group Romania şi Oriflame România.

Acest concurs, unic în presa românească, s-a născut din dorinţa recunoaşterii publice şi promovării tinerilor jurnalişti de talent, pe baza unor criterii profesionale de apreciere a calităţii materialelor publicate.

Concursul are anul acesta nouă secţiuni: Cultură, Social, IT & Telecomunicaţii (sponsorizate de Vodafone România), Financiar / Bancar (UniCredit Romania), Economic / Afaceri (Rompetrol), Sănătate (GlaxoSmithKline), Media (ARBOmedia), Publicitate (Ogilvy Group Romania), Politic (Oriflame România), noutatea constând în adăugarea secţiunii „Politic” şi în divizarea în două a mai vechii secţiuni „Media & Publicitate”.

Pentru fiecare secţiune în parte, concursul a desemnat cel mai promiţător tânăr jurnalist care a publicat în cursul anului 2005 articole tratând subiecte din domeniile respective.

S-au primit peste 200 de înscrieri de la jurnalişti din întreaga ţară. Selecţia articolelor a fost făcută de un juriu specializat, pentru fiecare secţiune în parte. Juriile secţiunilor au fost alcătuite din personalităţi mass media. În cadrul acestei ediţii s-a acordat câte un singur premiu pentru fiecare secţiune, în valoare de 3.600 RON, echivalentul a 1000 Euro.




CÂŞTIGĂTORII EDIŢIEI A VIII-A


SECŢIUNEA CULTURĂ


Membrii juriului: Dan C. Mihăilescu, Ioana Pârvulescu şi Mircea Vasilescu au selectat câştigătorul:

Gabriela Lupu

Articol: „Iliescu vrea monumentul lui Gagarin la Bucureşti”, publicat în Cotidianul, 30 martie 2005

Argument: Pentru capacitatea de investigaţie, simţul umorului şi ingeniozitate în alegerea subiectului

Scurtă prezentare: Gabriela Lupu este redactor la departamentul de Cultură al ziarului Cotidianul, unde lucrează din 2000. În 2003, a participat la un stagiu de pregătire de trei luni la publicaţii din SUA, ca bursier Freedom House - JTI.

Este absolventă a Facultăţii de Limbi Străine, secţia Engleză-Română.





SECŢIUNEA SOCIAL

Membrii juriului: Brînduşa Armanca, Sabina Fati şi Andreea Pora au selectat câştigătorul:

Silvia Vrînceanu

Articol: „Martirii din Vadu Roşca”, publicat în Evenimentul Zilei, 4 august 2005

Argument: Pentru măiestria stilului, originalitatea temei şi capacitatea de a trata un subiect complicat, pe care l-a surprins în cele mai mici amănunte

Scurtă prezentare: Silvia Vrînceanu este redactor-şef la Ziarul de Vrancea. Lucrează în presa scrisă din 1997 şi a parcurs în timp toate etapele profesionale, de la reporter până la redactor-şef şi formator de noi jurnalişti. Din 1997 este corespondent local al cotidianului Evenimentul Zilei.


Nominalizări:

Roxana Lupu - redactor-şef adjunct la Opinia studenţească

Tatiana Dabija – reporter special la Evenimentul Zilei

SECŢIUNEA IT & TELECOMUNICAŢII


Membrii juriului: Victor Kapra, Ion Vaciu şi Gabriel Vasile au selectat câştigătorul:

Valentin Bîrzoi

Articol: „Connex, go!”, publicat în Business Magazin, în numărul 24, 11/2005

Argument: Pentru capacitatea exemplară de sinteză şi documentare profesionistă

Scurtă prezentare: Valentin Bîrzoi este şeful departamentului BUSINESS al săptămânalului Capital. Lucrează în presă din vara lui 1995, când a fost cooptat în echipa Jurnalului Naţional, chiar din primul an de facultate. În perioada 1999 - 2000, a lucrat ca jurnalist de investigaţii la Cotidianul. Din 2001 a trecut la jurnalismul economic, scriind la Curierul Naţional. O experientă jurnalistică însemnată a fost cea de la Business Magazin, revista săptămânală la apariţia căreia a contribuit.



SECŢIUNEA FINANCIAR / BANCAR

Membrii juriului: Florin Petria, Ionuţ Popescu şi Adrian Vasilescu au selectat câştigătorul:

Mihai Căruntu

Articol: „Zbor periculos”, publicat în Piaţa Financiară

Argument: Pentru capacitatea de analiză şi previziune

Scurtă prezentare: Mihai Căruntu este, din septembrie 2002, şeful secţiei „Piaţa de Capital” a revistei Piaţa Financiară. În perioada 1998 - 1999 a lucrat ca redactor economic la cotidianul Curentul şi anterior la cotidianul Bursa. A finalizat un curs de consultant de plasament, organizat de Institutul Financiar Român, şi a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică.

Nominalizat:

Marius Şerban – redactor la Piaţa Financiară



SECŢIUNEA ECONOMIC / AFACERI


Membrii juriului: Florin Petria, Ionuţ Popescu şi Adrian Vasilescu au selectat câştigătorul:

Daniel Bojin

Articol: „Din privatizarea SIDEX lipsesc 50 de milioane USD”, publicat în Bursa

Argument: Pentru capacitatea de înţelegere a fenomenului, incisivitate, dialog cu autorul de pe poziţia jurnalistului cu argumente

Scurtă prezentare: Daniel Bojin este în prezent colaborator la ziarul Bursa. În perioada 2004 - 2005 a deţinut funcţia de redactor-şef la aceeaşi publicaţie. A mai lucrat ca redactor la departamentul economic şi politic la Cronica Română.



SECŢIUNEA SĂNĂTATE

Membrii juriului: Melania Coman, Jeana Gheorghiu, Val Vâlcu au selectat câştigatorul:

Elena Alexa

Articol: „De trei ani între viaţă şi moarte”, publicat în Libertatea

Argument: Pentru personalizarea suferinţei, dramatism, atractivitate, reliefarea unor probleme grave

Scurtă prezentare: Elena Alexa este din decembrie 2004 şef al Departamentului „Reporteri Speciali” la cotidianul Libertatea, unde lucrează din 1996. De doi ani este responsabilă de domeniul „Sănătate”. Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării, Universitatea Bucureşti şi a beneficiat de două burse oferite de European Journalism Center şi Comisia Europeană.



SECŢIUNEA MEDIA


Membrii juriului: Mihai Ghyka, Gilda Lazăr şi Cristina Vulpe au selectat câştigătorul:

Gabriela Lupu

Articol: „If it bleeds, it leads”, publicat în Cotidianul, 29 decembrie 2005

Argument: Pentru precizia documentării, obiectivitate şi verva stilistică. Articol spumos, scris cu talent, toate concentrate „în sticluţe mici”.

Scurtă prezentare: Gabriela Lupu este redactor la departamentul de Cultură al ziarului Cotidianul, unde lucrează din 2000. În 2003, a participat la un stagiu de pregătire de trei luni la publicaţii din SUA, ca bursier Freedom House - JTI.

Este absolventă a Facultăţii de Limbi Străine, secţia Engleză-Română.



SECŢIUNEA PUBLICITATE

Membrii juriului: Mihai Ghyka, Gilda Lazăr şi Cristina Vulpe au selectat doi câştigători:

Larisa Ghiţulescu

Articol: „Sunt campion. Ştiu să mă vând?”, publicat în Business Magazin, 7 decembrie 2005

Argument: Pentru noutatea temei, o bună documentare şi explicarea fenomenului de „management de imagine”

Scurtă prezentare: Din 2005, Larisa Ghiţulescu este editor la Business Magazin, secţiunea Media & Advertising. Anterior a mai lucrat pentru Advertising Maker, Business Review, Cotidianul, TVR1. Este absolventă a unui program de Master de Management în Mass Media la Universitatea Bucureşti şi licenţiată în Jurnalism la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a aceleiaşi universităţi. Larisa a participat la diferite traininguri în Bulgaria (2003), Japonia (1998), Republica Moldova (1997).


Irina Florea

Articol: „Publicitatea, dată afară cu telecomanda, intră pe mobil”, publicat în Ziarul Financiar, 24 iunie 2005

Argument: Actualitatea temei şi raportarea la piaţa internaţională

Scurtă prezentare: Irina Florea lucrează din octombrie 2004 în cadrul Mediafax, secţia Life, pentru revista specializată Media & Advertising. A început ca reporter şi între timp a fost promovată ca editor coordonator. Din ianuarie 2005 scrie şi pentru pagina de media & advertising din Ziarul Financiar de vineri.

A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, din cadrul Universităţii Bucureşti în vara anului 2004. De asemenea, a absolvit programul în limba engleză „English Track Journalism”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.



SECŢIUNEA POLITIC


Membrii juriului: Brînduşa Armanca, Sabina Fati şi Andreea Pora au selectat câştigătorul:

Claudiu Târziu

Articol: „Apărare Naţională cu starlete şi popi”, apărut în Cotidianul, 23 octombrie 2005

Argument: Pentru capacitatea de a analiza funcţionarea unei structuri de stat, pentru cercetarea minuţioasă, pentru documentare şi originalitatea subiectului

Scurtă prezentare: Claudiu Târziu este, din 2004, jurnalist de investigaţii la ziarul Cotidianul. În acelaşi timp este director al revistei lunare de cultură „Rost”. Claudiu Târziu are o bogată experienţă ca jurnalist de investigaţie lucrând la publicaţii ca: Jurnalul National, Gardianul, Cotidianul etc. Absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea “Mihai Eminescu” din Iaşi, Claudiu Târziu urmează în prezent cursurile Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA Bucureşti.



Nominalizări:

Daniel Meze – redactor la „Gazeta de Oradea”

Traian Deleanu – redactor-şef la „Ziarul de Sibiu”





Despre Freedom House

.
Alina Constantinescu
alina@freedomhouse.ro
freedomhouse@freedomhouse.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/freedom-house/concursul-tanarul-jurnalist-al-anului