Premiera in Romania:

Constanta - 13 iulie 2011

Comunicat tip Produse / Servicii in ONG, Sanatate, Social

La Centrul de Excelenta Baylor primii pacienti coinfectati HIV si cu virus hepatitic C sunt tratati si pentru hepatita C

Putini dintre noi cunoastem in profunzime dramele prin care trec persoanele afectate de HIV care mai au prezenta si o alta infectie cronica, cum ar fi cea cu virus hepatitic C (HCV). Tratamentul pentru hepatita C este extrem de costisitor, iar pana acum, in Romania, persoanele cu coinfectie HIV- HCV nu au avut acces la el. Pentru o singura persoana infectata cu HIV, medicamentele pentru hepatita C costa in jur de cinci sute de dolari pe saptamana, iar intregul tratament dureaza un an. Un calcul simplu ne arata astfel ca un bolnav trebuie sa aiba aproximativ 24 de mii de dolari in buzunar pentru a-si procura singur tratamentul necesar. Altfel, cei care isi doresc sa aiba parte de acest tratament prin sistemul de stat intra pe o lista de asteptare foarte lunga.

Fundatia Baylor a incercat  sa gaseasca solutii pentru acesti pacienti “uitati” de sistem, cautand parteneri si donatori. Deoarece pacientii cu HIV si hepatita C nu au timp sa astepte, Baylor a trebuit sa actioneze rapid pentru a gasi o solutie pentru ei. Primii pacienti eligibili pentru tratament sunt alesi dupa un proces medical si psihologic foarte minutios dintre clientii Centrului de Excelenta Baylor. 384 de mii de dolari, in medicamente, au fost dedicati astfel pentru cei care au nevoie disperata sa fie tratati de virusurile care fac ca viata lor sa atarne de un fir de par. Compania farmaceutica Merck Sharp Dohme (MSD) si organizatia AmeriCares prin Fundatia Baylor Marea Neagra in colaborare cu Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta au facut ca acest program de tratament sa fie posibil.

 

 

Cei care au nevoie de tratament

 

Mirela are doar 7 ani si jumatate si locuieste in casa unui asistent maternal, care i-a devenit in timp mama. Micuta nu isi cunoaste parintii, ea a fost abandonata in spital, imediat dupa ce s-a nascut. Acolo medicii au decoperit ca fetita este infectata cu HIV.

Dragostea imensa pe care o poarta copiilor au facut-o pe Victorita sa devina asistent maternal. Ea a preluat-o pe Mirela dintr-un centru de plasament si a luat-o in sanul familiei ei. Niciun moment Victorita nu s-a gandit ca nu vrea sa cresca un copil bolnav. Acest lucru a determinat-o si mai mult sa aiba grija de Mirela, care avea nevoie de dragostea unei mame, pentru a supravietui. In timp au descoperit si existenta virusului hepatitic C, si, cu ajutorul Fundatiei Baylor, fetita cu ochii albastri si parul blond a intrat in programul de tratament pentru coinfectati.

Micuta si firava, de-a lungul timpului, Mirela a petrecut foarte mult timp in spitale, iar Victorita nu a plecat niciodata de langa patul ei. Femeia a incercat cat a putut sa o faca sa fie curajoasa si s-a purtat cu ea ca si cum ar fi fost copilul ei. Mirela ii spune de altfel “mama”. “Daca nu ar fi fost Baylor, draga mea fetita nu ar fi fost acum printre noi. Cu ajutorul psihologilor am reusit sa fac fata acestei provocari, sa fiu alaturi de copil. Am avut momente in spital in care Mirela ma ruga sa mergem acasa, pentru ca nu vroia sa moara decat in patul ei. Ma bucur nespus ca am depasit acele momente si acum putem sa speram la o noua sansa cu acest tratament pentru virusul hepatitic C”, a spus Victorita in ziua in care Mirela a inceput noul tratament.

 

Magda are 22 de ani, este studenta, si a descoperit ca are HIV cand a ramas insarcinata. “Eram foarte fericita ca voi avea un copil si impreuna cu prietenul meu am inceput sa fac teste sa vad care este starea mea de sanatate. In momentul in care am aflat, parca s-a prabusit cerul pe mine. Cu toate ca prietenul meu mi-a spus ca ma sustine, la cateva zile dupa ce am aflat, m-a parasit. Asa m-am trezit complet singura. Am facut intrerupere de sarcina si totul s-a schimbat pentru mine la 180 de grade”, spune Magda despre momentul in care a aflat ca are HIV. Cu ajutorul echipei Baylor Romania, Magda a invatat ca trebuie sa accepte ce i s-a intamplat si sa inceapa tratamentul antiretroviral.

In urma testelor care au urmat, tanara a aflat ca este infectata si cu virusul hepatitic C. “Eram complet dezarmata. Nu intelegeam de ce aceste lucruri mi se intampla mie. De unde am luat virusurile? Din fericire cu ajutorul familiei si al celor de la Baylor mi-am mai revenit si am decis sa lupt pentru viata mea. Acum sper ca, beneficiind de acest tratament pentru coinfectie, voi avea o viata mai buna. Imi doresc foarte mult sa fi stiut ce stiu acum despre HIV si hepatite, sa fi prevenit cumva situatia asta, in care sunt acum ”, a spus Magda.

 

Aflati in situatii critice, oamenii isi pierd speranta. Lipsa de informare poate duce la expunerea la riscuri prin luarea unor decizii de viata gresite. Datoria echipei Baylor este de a aduce speranta reala in vietile celor care nu stiu incotro sa o apuce. Cu rabdare si dedicare autentice, miracolele devin doar fapte obisnuite, inscrise in agenda zilnica a fiecarui om.

 

Despre Fundatia Baylor Marea Neagra

Fundatia Baylor Marea Neagra, parte a retelei internationale de lupta impotriva SIDA, furnizeaza servicii medicale si psihosociale persoanelor afectate/infectate cu HIV din regiunea Dobrogei. Se adreseaza si comunitatii prin centrele Baylor de consiliere si testare rapida pentru HIV, hepatita B si hepatita C din Constanta si Tulcea, asigurand testarea confidentiala, rapida. 16000 de persoane au fost testate si consiliate in perioada noiembrie 2007-iunie 2011.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-baylor-marea-neagra/premiera-in-romania