Concert de muzica gregoriana si muzica electronica la Ateneul Roman

BUCURESTI - 7 noiembrie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Duminica, 16 noiembrie, ora 11.00, la Ateneul Roman, va avea loc un concert de muzica gregoriana si muzica electronica, intr-un asamblaj inedit si provocator pentru lumea muzicii contemporane romanesti. Protagonistii acestui special eveniment musical vor fi corul SOUND si Catalin Rulea (membru al trupei electro The Pixels).

«Asamblajul» prezentat cu aceasta ocazie la Ateneul Roman face parte dintr-un proiect-pilot mult mai amplu, initiat de Fundatia Arhitext design cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu» – Bucureşti, cu Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară de la Dealu Frumos şi Asociaţia PEPLUSPATRU din Bucuresti.

Proiectul a fost gandit sa faciliteze crearea unor evenimente artistice care isi propun sa exploreze raportul dintre arte si implicarea sociala a acestora. Conceptul-liant propus pentru realizarea acestui scop este cel de «asamblaj» (Gilles Deleuze) – termen ce ilustreaza nevoia de conectare a diferitelor zone artistice, in scopul de a genera o propunere culturala unitara si complexa, implicand totodata artisti, dansatori, muzicieni, arhitecti, teoreticieni ai culturii, urbanisti, regizori sau scenaristi.

Evenimentul atrage prin noutatea si originalitatea performantei – fiind unic pentru contextul artistic si muzical romanesc – si are la baza o compozitie muzicala gandita de Catalin Rulea (The Pixels) impreuna cu corul SOUND, condus de prof.-dirijor Voicu Popescu.

Din programul concertului:

Corul SOUND al Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti

1. Tourdion – anonim, cca. 1500

Cantari monofonice sacre

2. Kirie eleison – cant gregorian (intrare)
3. Pripeala – Filotei Monahul, Cozia, cca. 1400
4. Ave Maria – cant gregorian
5. Salve regina – cant gregorian
6. Polorum regina – Spania sec. XI
Solisti: Petruta Pacuraru, Alexandru Damian, Camelia Ducaru

Ars Nova, sec. XIV
7. Virgo splendens – anonim, Spania
8. O spes mea cara (lauda di anonimo) – Spania

Sec. XV – XVI
9. Pavane – Thoinot Arbeau, 1530

Sec. XX
10. Benedic, anima mea – Dominique Gessney Rappo
11. Eli, Eli – György Deak Bardos
12. Romanita si Junii, buni colindatori – Sabin Pautza

si muzica electronica in conceptia lui Catalin Rulea (The Pixels), avand la baza lucrari din sec XIII - Ars Antiqua:

13. Fulget Dies – anonim, Italia
14. Verbum Patris hodie – anonim, Italia, Firenze
Sonet vox ecclesiae – anonim, Italia, Cividale del Friuli
15.Procedentem sponsum – anonim

«Muzica moderna si contemporana valorifica toate spatiile (epocile creatoare) mentionate mai sus si recurge la iesirea in zone neconventionale. In plan muzical, experimentul de «Asamblaj», desfasurat initial la Dealu Frumos din judetul Sibiu (5-7 septembrie 2008), desi a venit sa redea muzicii unul din spatiile sale initiale (biserica fortificata), a adus totodata - prin combinarea unor genuri consacrate istoric cu un gen rezultat din evolutia sistemelor de comunicare prin progress tehnico-stiintific - un mod de prezentare care provoaca stari artistice simultane, din care spectatorul poate selecta ceea ce ii si este accesibil.

Astfel, depasind ceea ce teoreticieni muzicii au reusit sa intrevada pana la un anumit timp ca posibilitate de combinare, «gregorianul progresiv» prezentat in acest concert, - construit prin indelungi si unice (ca productii) repetitii – apare ca un produs inefabil, irepetabil si datator de noi orizonturi in evolutia genurilor muzicale.» (Voicu Popescu)

Despre Fundatia Culturala SOUND

Corul SOUND a luat fiinta in anul 1994, ca formatie corala mixta a Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti, avand in componenta sa studenti si absolventi ai diverselor facultati bucurestene. Repertoriul este creat pentru a atrage un public cat mai larg si se structureaza pe lucrari din patrimoniul romanesc si international. Ansamblul parcurge epoci de la muzica medievala la creatii contemporane si abordeaza cu succes lucrari din zona divertismentului muzical, avand la activ numaroase premii obtinute in concursuri corale nationale si internationale. Anul acesta corul SOUND s-a intors de la editia a V-a a WORLD CHOIR GAMES – Graz, Austria 2008, cu o medalie de aur si una de argint la sectiunile 'Coruri de Camera' si 'Folclor a cappella'.

Catalin Rulea este membru al trupei electro The Pixels (Bucuresti) si coordoneaza programul Centrului de Introspectie Vizuala din Bucuresti, dedicat muzicii contemporane experimentale; coordoneaza de asemenea proiectul muzical continuu - Roolytoons Creativelaboratories.

Va asteptam sa luati parte la acest inedit eveniment artistic si pentru detalii suplimentare va rugam sa contactati:

Fundatia Culturala SOUND
Str. Tincani 10, bl. F13, sc. 2, ap. 40
Sector 6, Bucuresti
Fax: +4 021 745 66 73
Mobil: +4 0722 353 191

Biletele se gasesc la casa de bilete a Ateneului Roman.
sound@pcnet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-culturala-sound/concert-de-muzica-gregoriana-si-muzica-electronica-la-ateneul-roman