La Snagov, din ianuarie 2013 - liber la infractiuni si distrugerea patrimoniului natural protejat,din aria naturala protejata ANPLS, facilitat de MMSC

Snagov - 17 iunie 2014

Comunicat tip Administrativ / Management in Administratie Publica, ONG, Social

De peste 16/6 luni MMSC blocheaza (nu aproba) Planul de Management si Regulamentul elaborat si depus (desi s-au parcurs si procedura SEA – cu dezbatere publica - inca din ianuarie 2013). Ba chiar cere reducerea si eliminarea unor constatari si recomandari facute de cercetatori (context POS MEDIU )
MMSC nu semneaza de 6 luni conventia de custodie cu voluntarii castigatori.
MMSC nu raspunde si nici nu rezolva sesizarile de infractiuni din ANPLS.
* Cereti (direct) poze, filme, copii ale unor acte / adrese (dovezi).
** Fundatia Snagov se ofera sa organizeze un circuit pe lac (cel putin in ANPLS), pentru grupuri de 10-12 adulti, cu filmarea intregii iesiri (ca dovada a aducerii la cunostiinta si a comparatiei ulterioare – ce + cat anume este “cenzurat”) a unor exemple concrete (categorii de factori antropici, abuzuri, infractiuni, exemple negative dar si pozitive, specii, exemple de habitate). Categorii invitate: jurnalisti (reprezentanti mass-media) si/sau cu reprezentanti ai autoritatilor publice (MMSC, Garda de Mediu , APM Ilfov , Apele Romane, Primaria Snagov, Inspectoratul in Constructii , Politia Transporturi si Capitania Lacului Snagov etc).
*** Principala "vina" a Fundatiei Snagov: ca a gasit prea multe specii (171 fata de 5), ca a depus un Plan de Management si Regulament cu prevederi clare legat de drepturi si obligatii (si restrictii), ca in perioada 2007-2012 a facut prea multe sesizari si contribuit la inceperea unor dosare de urmarire penala. Si mai ales ca, dupa ce in decembrie 2012 nu i s-a prelungit conventia de custodie (pentru motive ca cele de mai sus), a indraznit sa candideze si apoi in 6 decembrie a si castigat (chiar si dupa contestatii) un nou mandat de Custode voluntar al ANPLS.
CONCLUZIE: de 16/6 luni MMSC face eforturi de a nu raspunde la noile sesizari scrise despre infractiuni in ANPLS si sa nu se ajunga ca Fundatia Snagov sa fie custode voluntar cu noul Plan de Management si Regulament (elemente care chiar a

La Snagov, din ianuarie 2013 - liber la infractiuni si distrugerea patrimoniului natural protejat,din aria naturala protejata ANPLS, facilitat de MMSC

Concret, mai intai MMSC Biodiversitate  a eliminat custodele incomod care anterior 5 ani a facut 22 de sesizari scrise si a contribuit la initierea a 5 dosare de incepere de urmariri penale. Si care (prin patrularea preventiva, foto, filme) a mentinut o inhibare a tentatiilor tunarilor imobiliari de modificare a malurilor (ceea ce reprezinta infractiuni) – chiar fara un Regulament special.

Dar nu a fost bine nici ca Fundatia Snagov a dovedit MMSC cu studii stiintifice, in final acceptate oficial de acesta ca exista circa 171 de specii protejate si rare in zona (in loc de numai 5, cate stia MMSC). Mai ales ca s-a confirmat ca exista mai multe specii si exemplare, in afara ariei naturale protejate (informatie suficienta in sine, corelat cu obligatiile MMSC sa ia initiativa si sa faca demersurile pentru conservare, mai ales pentru specia de interes comunitar: Cladius mariscus). Insa reactia MMSC a fost opusa: sa ignore informatiile stiintifice (realizate in context POS-MEDIU cu bani UE / publici) si sa solicite reducerea propunerilor de protectie (la o suprafata mai mica si in mai putine specii). Ceea ce - evident - lasa mai multi proprietari (din categoriile: falsi revolutionari improprietariti la Snagov, foarte recenti improprietariti cu de paduri, proprietari pe terenuri create artificial in si pe lac prin umpluturi artificiale si ilegale etc) - sa continue demersurile la constructii ilegale (cel putin in zona de maluri). Urmate apoi de tentative de legalizare partiala, cu toleranta si necontrolul institutiilor abilitate. Caci Primaria Snagov ne confirma in scris ca nu face control si ca sanctioneaza si tarifeaza in baza auto-declaratilor. Si cum multe proprietati sunt posedate de "matusa Tamara" via offshore si nu au nici macar numere la poarta - in realitate nici nu se stie concret cine - ce a construit si cand si nici daca si cat ar trebui sa plateasca ca taxe.

Iar cu eventualii bani incasati ca si taxe, chiar Primaria Snagov deruleaza actiuni si face declaratii opuse obligatiilor sale de conservare a Patrimoniului Natural local. Probabil ca aceasta (prin majoritatea consilierilor din ultimii peste 10 ani) - trebuie sa ramana consecventa suitei de distrugeri a patrimoniului natural si cultural si mai ales a infrastructurii de turism (in anii 198x – de peste 36.000 locuri). Astfel ca repetatele solicitari ale custozilor voluntari - Fundatiei Snagov - legate de evidente ale constructiilor de la maluri, au fost mereu omise de Primaria Snagov (inclusiv illegal – cf legii 544/2001).  De exemplu, la o recenta sesizare scrisa din 2013 a Fundatiei Snagov, autoritatile abilitate (Primaria Snagov, Garda de Mediu, APM Ilfov)  iar au "gresit" si “scapat” un teren aparut din nimic, la lac, cu valoare de circa 600.000 Euro. Detalii exacte sunt in albumul foto public din FaceBook al Fundatei Snagov. Dar, reactiile autoritatilor - sunt zero, ba chiar (de exemplu) Primaria Snagov – in scris – face dovada ignorantei legislatiilor in vigoare; insa din asa ceva, castiga clientul / riveranul si pierde patrimoniul natural.

In ultimele 6 luni, MMSC nu mai raspunde suitei de sesizari ale Fundatiei Snagov. Pe nici un subiect (din cele 3 categorii principale). Si nici chiar la cererea de audienta la dl. ministrul Atilla Korodi nu primeste vreo reactie. (Pardon: s-a facut un control … in care am fost vizati; Dar si in anii anteriori, au mai existat cazuri in care dupa sesizari si controale facute de custodele voluntar, chiar infractorii au facut plangere penala – pana cand Inspectoratul in Constructii a dat recomandare pentru demolare – fiind constructiei in padure de tip V3 si s-au potolit; demersul pentru demolare necesita bani si nu este obiectul de activitate al Fundatiei Snagov – insa Primaria Snagov, care a avut rol important in favorizarea celor in cauza, ar trebui sa finalizeze acel demers). Iar de cateva luni, tot in padure, chiar langa, se repeat demersul pentru alta constructie (si nu “vede” nici Primaria Snagov si nici actualul custode implicit APM Ilfov).

Astfel ca, in prezent, in paralel, in cel putin 5 locuri chiar din Aria Naturala Protejata lacul Snagov, se modifica malurile si se fac constructii care – in baza legislatiei in vigoare - nu pot avea aprobari. Dar Primaria Snagov, APM Ilfov si Garda de Mediu - nu au ambarcatiuni, nu cer ajutorul (macar a Fundatiei Snagov – care si-a asigurat o ambarcatiune chiar dedicata) si nici de pe teren nu reusesc fie sa gaseasca locatiile (caci nu sunt numere!) fie sa gaseasca proprietarii (caci nu ar fi prezenti, ori - ca nu au coordonate complete, pentru a fi contactati in scris). Iar pentru flagranturile sesizate (cand se distrug malurile), aceste institutii au nevoie de peste 30 de zile (ceea ce reprezinta mai mult decat suficient pentru a se finaliza infractiunile de echipa locala de muncitori “la negru”). Rezulta deci, o continuare a distrugerii unui patrimoniu natural protejat si o favorizare a infractorilor (cel putin prin intarzieri, omisiuni, incadrari legale gresite, eventual aplicarea in final a celei mai mici amenzi cu plata a 50% din nivelul acesteia). Solicitam (pe aceasta cale) analiza activitatii Garzii de Mediu Ilfov (sef - Grigore Emil) – cel putin in raport cu suitele de sesizari ale custodelui ANPLS in perioada 2008-2012. Si am mai putea propune alte 3-5 functionari direct sau indirect partasi a “greselilor” care in mod consecvent favorizeaza infractorii, in baza suitelor de comunicari scrise, inregistrate oficial la diferite institutii.

Astfel incat, dupa mai multi ani si cazuri (tratate similar cam de aceiasi oameni din institutiile abilitate – mai degraba rezulta caracteristicile a ceea ce se numeste “grup organizat”. In paralel se mentine doar o continua expunere a Fundatiei Snagov - care face sesizarile – cu ocazionale amenintari facute telefonic de necunoscuti. Deci, ce mai urmeaza? Amenintari adresate membrilor Fundatiei Snagov, s-au mai facut. Apoi, intarzieri artificiale la dovezile si recomandarile / solicitarile cercetatorilor stiintifici, s-au facut timp de 9 luni (pentru studiile stiintifice), respectiv 16 luni (pentru Planul de Management si Regulament - care ar reglementa activitatile din zona). Apoi, nechemarea pentru semnarea convenitiei de custode voluntar de catre Fundatia Snagov (ramasa castigatoare in 6 dec 2013 chiar si dupa contestatiilor altora). Apoi, netratarea corespunzatoare de catre institutiilor statului a sesizarilor de infractiuni din aria naturala protejata, s-a facut. Apoi liniste totala timp de 6 luni din partea MMSC, s-a facut. Ce mai poate face MMSC (noi controale asupra custodelui, proiectului POS MEDIU, solicitari de a mai taia, reduce, inlocui la documentatia in versiunea cea mai completa din ianuarie 2013 aprobata public si prin procedura SEA, pe care ulterior MMSC cere sa fie modificata si redusa / limitata la nivelul gresitelor evidente din birou, facute fara cunoasterea situatiei reale din teren la nivelul anului 2000?) Dar ce mai poate face Fundatia Snagov? (sa astepte noi controale si amenintari la nivelul membrilor?) MMSC a mers (cu cautarea de motive administrative de intarziere – incat a sacrificat si prezentat ca "vinovat" chiar si propriul APM Ilfov, dupa ce terminarea procedurii SEA din ianuarie 2013, care in fond complete obiectul contractului POS MEDIU – a surprins MMSC, care in mod normal nu mai putea / trebuia sa “intre” peste livrabilele proiectului, facute cu cercetatori. Cel mult, putea sa opereze asupra versiunii electronice a Planului de Management si a Regulamentului – dar asumandusi responsabilitatea eliminarilor, inlocuirilor etc).

Oare sa existe o suprapunere de inventariere a speciilor si habitatelor (bani publici POS MEDIU) in zona Snagov printr-un proiect ulterior, al altei entitati? Dar Fundatia Snagov a realizat inventarierile si recomandarile exact pe suprafata prezentata - propusa - aprobata chiar de MMSC. De ce acum (parca) se cauta solutie de inventariere si reglementare pe o suprafata  mai mica? In loc de multumesc si felicitari (pentru ca ati facut mai complet si propus solutii unitare precum alipirea a doua mici arii naturale tangente, extinderea ariei protejate - pentru ca s-a dovedit existenta de specii ca numar si cantitati - chiar mai mult, in afara limitelor initiale), acum se ignora (omit) rezultate ale proiectului si se cere ca depunere finala (chiar dupa intarzieri provocate de circa un an) a ceva "mai mic/putin/limitat". Cererile MMSC - Biodiversitate (tehnice) sunt opuse principiilor si obligatiilor de baza ale acestei institutii (daca are cerinte de “forma” si “procedure” – atunci sa si le schimbe si sa preia + prelucreze singur livrabilele proiectului POS – MEDIU, derulat conform contractului. Ce urmeaza? Caci poate ca diferite proceduri si norme (incomplete - in vigoare) mai permite MMSC si alte interpretari care sa mai continue intarzierile in a asigura prin PM + R conservarea biodiversitatii de la Snagov. Dar de ce MMSC nu isi indeplineste obligatiile legale – mininale, implicite prin Ord 57/2007, modificata prin L49/2011?).

In opinia noastra, prin suita de 16 luni a “actiunilor” MMSC – Biodiversitate (dl. Florian Udrea), doar se garanteaza urmatoarele doua rezultate: 1) patrimoniul natural (protejat deja prin legile existente) se distruge (prin intarzieri suplimentare; caci MMSC are si versiunile editabile ale intregii documentatii din ianuarie 2013 asupra carora poate opera cat si cum doreste). De ce sa ceara Fundatiei Snagov (si cercetatorilor) sa se dezica in scris, de ceea ce au predate odata oficial la AM POS MEDIU si a facut in sensul contractului POS MEDIU existent? Si de ce nu asigura MMSC o conservare a ceea ce exista in zona Snagov, a ANPLS - macar? Si mai ales de ce nu rezolva sesizarile scrise facute, cu poze si diferite acte asociate? Si nu lasa custodele voluntar castigator, sa faca macar tipul de protectie (chiar fara Plan si Regulament) asa cum intre 2008-2012, timp de 5 ani a putut inhiba/stopa/limita distrugerile? 2) intreaga poveste (si personaje implicate) vor intra (cel putin o parte) in Colectia Muzeala Snagov (clasificata de Ministerul Culturii) la tema "Personalitati bune si nebune". Unde deja avem circa 126 personalitati (De la Vlad Tepes la artisti). Punctam ca exemple de personalitati bune (biodiversitate – mediu), pentru Snagov: Grigore Antipa, Mihail Sadoveanu, Bratescu Voinesti, Panait Istrati (dar si o suita de circa 12 de cercetatori din perioada 1908 – 1986). Topul negativ – fiind al Primariei Snagov (care deja are si condamnati definitiv).

* Intre timp, exact in aria naturala protejata se organizeaza atat demonstratii nautice (desi nu ar trebui nici macar sa intre acolo - fara aprobarea custodelui) si cu atat mai putin cu categorii de ambarcatiuni despre care cercetatorii au solicitat sa fie interzise fiind pentru mari si oceane, nu cu fund plat, valuri si vibratii reduse (alfate deci in studii stiintifice deja aprobate – asumate de MMSC). Si va invitam sa vedeti filmele Fundatiei Snagov, legate de valuri si focuri de arficii, in youtube. Desi factorul major antropic – ramane distrugerea (habitatelor de la) maluri. ** Cine doreste poze, filme, link-uri la albume cu dovezi, etc sa contacteze Fundatia Snagov prin email. (Copii ale actelor si adreselelor detinute / schimbate care sa sustina prezentele afirmati dar si alte infractiuni – le dam doar institutiilor abilitate, la cerere scrisa cu opis).

Concluzie: Numai intr-un context (schitat ca mai sus) se mai poate intelege de ce MMSC Biodiversitate intarzie din 6 decembrie 2013 (peste 6 luni - fata de numai 48 ore) semnarea conventiei de custodie (in calitate de voluntar) cu Fundatia Snagov. Caci daca s-ar realiza cele doua lucruri: 1) semnarea Planului de Management si Regulament al ANPLS (depus initial in forma finala si completa, conform contractului de finantare,  inca din ianuarie 2013) care prezinta si mai direct categoriile de limitari si restrictii in zona (in baza studiilor de inventariere - deja validate de MMSC (ceea ce reprezinta in fond circa 85% din obiectivele, intregului proiect; dar si Regulamentul a fost acceptat tehnic de MMSC-Biodiversitate – sens in care avem dovada corespondentei scrise intre / cu autoritatile) 2) custode voluntar ar fi chiar Fundatia Snagov (care si in trecut a facut sesizari scrise, cu poze, filme, incadrari legale, etc) => atunci, nu s-ar mai putea face ilegalitatile dorite in zona (sau cel putin, derularea acestora ar fi facuta vizibila si institutile abilitate ar trebui sa reactioneze mai bine + mult decat in perioada 2008-2013).

Caci infractiunile din zona, la origine sunt intretinute si amplificate de Primaria Snagov (si colaboratori ai sai) – demers cu continuitate, in special in perioada 2001 – 2012. In sensul titlului comunicatului, tunarii imobiliari si “ajutoare locale” + facilitatori din diferite institutii (prin intarzieri, omisiuni, abordari partiale si subiective, chiar consecvent gresite legal si  professional), de peste 16 luni (din ianuarie 2013 - desi anterior 4 ani fusesera stopati)) fac cu intensitate urmatoarele categorii infractiuni: 1) destufizarea malurilor 2) betonarea malurilor 3) intrarea in lac (prin depunerea de pamant si mai ales moluz si gunoiaie) 4) realizareqa de constructii pe apa si la mal (in conditiile in care si Apele Romane reconfirma in scris ca exista o zona de retragere - protectie de 10 metri fata de mal) Infractiuni pe care Garda de Mediu Ilfov, in mod repetat, nu le poate regasi, incadra cum trebuie, da raspunsuri la sesizari, etc. * Fundatia Snagov se ofera sa organizeze un circuit pe lac (cel putin in ANPLS), pentru grupuri de 10-12 adulti, cu filmarea intregii iesiri (ca dovada a aducerii la cunostiinta si a comparatiei ulterioare – ce + cat anume este “cenzurat”) a unor exemple concrete (categorii de factori antropici, abuzuri, infractiuni, exemple negative dar si pozitive, specii, exemple de habitate). Categorii invitate: jurnalisti (reprezentanti mass-media) si/sau cu reprezentanti ai autoritatilor publice (MMSC, Garda de Mediu, APM Ilfov, Apele Romane, Primaria Snagov, Inspectoratul in Constructii, Politia Transporturi si Capitania Lacului Snagov etc).

Nici la cererile in audienta la dl. Ministru Atilla Korodi, nu primesc reactii (ex: din 18 apr 2014).

Oare sa fie si in prezent, o situatie similara cu cea in care Presedintele Consiliului Judetean Ilfov – Cristache Radulescu a derulat o nunta pe malul lacului Snagov, care a implicat si 3 infractiuni, inregistrate video si audio, dar ulterior nu au mai functionat (+ intarzieri, “neintelegeri”, pierderi si neinregistrari si neregasiri ale probelor de Prefectura de la Buftea, totala absenta a Garzii de Mediu Ilfov si eschivarea APM Ilfov etc. Desi alte institutii publice, au confirmat in scris, actiunea si lipsa de aprobari – ceea ce era suficient pentru avansarea dosarului; “plimbat” 3 ani – oare cu ce “costuri”?). Cautati tot in youtube (“ANPLS” “Snagov”) filmul cu atacul spectaculos cu salupa asupra custozilor (care solicitase 112 cu 6 ore in avans asistenta de la institutiile abilitate pentru discutii si nederularea infractiunii + asistenta ca reprezentant al statului in raport cu ANPLS si anuntase in prealabil si 3 categorii ale celor cu nunta, ce calitate avem si de ce sa nu se faca infractiunea – sens in care avem si inregistrarile audio aferente - dar aceasta s-a facut). Oare puterea, chiar atat de mult orbeste? In fond ea este doar (foarte) temporara si numai in numele si interesul comunitatilor (coplesite de rata si intensitate abuzurilor si ilegalitatilor).

Despre Fundatia SNAGOV

www.FundatiaSnagov.ro
Fundatia Snagov se ocupa din 2007 de Patrimoniul Natural si Patrimoniul Cultural al zonei Snagov.

In site-ul www.FundatiaSnagov.ro se gasesc circa 50 de evenimente iar in Documente, o buna parte din comunicarile aferente unor cazuri (sesizari).

Patrimoniul Natural >> Fundatia Snagov a reusit sa realizeze inventarierea speciilor si habitatelor din Zona Snagov (dovedind ca sunt nu 5 ci circa 171 de specii protejate si rare in 4 habitate principale). Dar si sa realizeze o lunga suita de activitati pe parte de mediu (a se vedea si un raport pe 5 ani - de activitate). Este reprezentantul Let's Do It Romania de 3 ani, a derulat activitiati de informare - constientizare cu peste 3000 de copii. A adunat peste 3200 de petitii etc

Patrimoniu Cultural >> a realizat Colectia Muzeala Snagov, cu 7 teme, intre care, cea mai valoroasa are deja un palmares international (fiind premiata la Kyoto, Washington, de 3 ori cu argint in Europa, fiind colectia prezentata de Municipiul Bucuresti - la sarbatorirea atestarii documentare): "Vlad Basarab Tepes - Istorie si Legenda". Dar si 4 ateliere traditionale mestesugaresti.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-snagov/la-snagov-din-ianuarie-2013-liber-la-infractiuni-si-distrugerea-patrimoniului-natural-protejat-din-aria-naturala-protejata-anpls-facilitat-de-mms