PETITIE - "Conservarea BIODIVERSITATII din Zona Snagov (copaci seculari + peste 171 de specii protejate si rare de fauna si flora)" * 3055 semnaturi

Snagov - 23 noiembrie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, ONG, Juridic

Fisiere atasate:

Untitled1.doc

Patrimoniul natural al Zonei Snagov (lac + paduri din jurul lacului Snagov, aflate in comunele Snagov, Gruiu, Ciolpani) – continua sa fie DISTRUS, in special in:
1) zona de paduri: taierile de paduri, care mai contin sute de arbori seculari (pana in 2009 contineau cateva mii) si in care raririle, nelasarea de suficienti copaci sa putrezeasca, nelasarea nici unei zone salbatice – afecteaza echilibrele (umezeala, iluminat, temperatura, chimis si diversitate al habitatelor). Habitat 91M0
2) zona de lac:
2.1) maluri >> Distrugerea habitatelor 3150, 3160 de la maluri, prin destufizari, betonari, umpluturi cu pamant, construcii pe lac, pe maluri, in zonele de protectie de minim 5-20 de metri;
2.2) pe lac >> Prin activitatile puternic antropice ale prea multor ambarcatiuni, destinate mărilor si oceanelor (adica care au chila mare - nu fund plat si au motoare de sute de cai putere - fata de circa 10, maxim 40cp / care fac valuri uriase, chiar intentionat pentru a putea face acrobatii / utilizarea de schi jeturi si practicarea de schi nautic). Toate acestea nu se practica pe lacurile interioare, cu maluri cu sedimente; mai ales daca este si arie naturala protejata; interdictii care deja exista in Biosfera Delta Dunarii, care este tot arie protejata si are aceeasi legislatie)

 “Fundația Snagov dorește să păstreze Zona Snagov: verde, liniștită, pentru eco-turism, cu cât mai multă biodiversitate - ceea ce crește și atracția potențialilor eco-turiști cât și valoarea imobiliară.” 

Fundatia Snagov

Din documentele pe care le-a obtinut Fundatia Snagov , rezulta ca Rezervatia Snagov (infiintata in 1952 prin HCM 894, cu suprafata de 1147,70 ha, din care 970,70 ha de padure ), a disparut in anul 2000 (prin Legea 5/2000), desi din punct de vedere legal (legea 137/1995, art 55), nu este posibil. Si deci ar fi o ilegalitate. Care a creat un plus de circa 960,70 ha de padure, care ulterior a devenit miza imobiliara.

Concomitent au inceput taieri (defrisari) de padure, in special de stejari seculari – in documente fiind prezentate ca taieri uzuale ale unei paduri de sleau. Astfel, castigul noilor proprietari consta in: stejarul secular taiat (si care are un pret deosebit), eliberarea terenurilor pentru viitoare constructii (avand in vedere ca au aparut si zeci de loturi de suprafete de sub 1000 mp), valoare imobiliara ridicata (brandul “Snagov”) – desi in urma unui masiv demers de defrisare si constructii, exact specificul zonei (verde, liniste, natura, arii protejate – ar dispare). In opinia Fundatia Snagov, “reducerea” a 960,70 ha de padure dintr-o rezervatie naturala, reprezinta un prejudiciu de mediu si un beneficiu – castig imobiliar deosebit (pentru cei care ulterior au beneficiat – profitat, mai ales daca se poate confirma ca s-a facut premeditat). * Totusi, in Rezervatia Snagov, cercetatorii, timp de peste 70 de ani au identificat si monitorizat sute de specii care in prezent sunt protejate si rare. Si recent, Fundatia Snagov a dovedit existenta a 171 (si de putin timp, chiar a 311) specii protejate si rare in cele 4 habitate principale din zona. Fundatia Snagov a luat initiativa (pentru a 2-a oara) de a aduna semnaturi pentru salvarea (conservarea) patrimoniului natural. SI a adunat peste 3000 de semnaturi. TITLU + principalele cereri: PETITIE pentru Conservarea BIODIVERSITATII din Zona Snagov (Ariile Naturale protejate „Lacul Snagov” si „Padurea Snagov” cu copaci seculari + peste 170 de specii protejate si rare de fauna si flora in 4 habitate principale

+ unificare a ariei naturale protejate "Snagov lac" "Padurea Snagov" insotite de extindere

+ Aprobare urgenta Plan Management + Regulament ANPLS Autoritatile adresate: Autoritati catre care s-a transmis PETITIA (si asteptam raspuns): MMAP – Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (d-na Anne Marie Juganaru – Secretar de Stat), APM Ilfov – Agentia de Protectie a Mediului Ilfov (d-na. Gabriela DOROJAN – Director), Prefectura ILFOV (dl. Adrian PETCU – Prefect), Consiliul Judetean ILFOV (dl. Marian PETRACHE – Presedinte), ROMSILVA – Directia Arii Protejate (dl. Adam CRACIUNESCU – Director General, d-na Mihaela Felciuc – Sef serviciu arii protejate), ROMSILVA – Directia Silvica Ilfov (dl.Voicu Dumitru – Director), Apele Romane (dl. Director Popescu Adrian), Academia Romana - CMN – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, Primaria Snagov (Primar Marian OANCEA), Primaria GRUIU, Primaria CIOLPANI, Garda Nationala de Mediu – Directia Generala Controlul Biodiversitatii, Biosecuritatii si Ariilor  Protejate  (dl. Florin DIACONU – Comisar General). In anexa (PDF) prezentam: Intreaga documentatie depusa la peste 10 autoritati. Care din 28 august si pana in prezent (deci aproape 3 luni), nu au dat nici un raspuns. Comportament si reactie comparabila cu reactia si fata de alte cereri transmise de Fundatia Snagov.

Pentru Mass-media: Va putem oferi suite de scurte filme, poze comparative (inainte si in prezent), exemple de trunchiuri taiate (cu diametre uriase), alte documnte etc. Va invitam sa ne contactati. La cerere, putem organiza si o Conferinta de Presa.

Morala (Learning points): Existenta unei arii naturale protejate, creste valoarea imobiliara. Dar daca “norocosii”, vor (cu totii) sa construiasca si distrug aria naturala, in final pretul imobiliar se va prabusi. Si atunci – care este folosul?

Ce urmeaza? 1) sa primim raspuns de la autoritatile adresate. Care ar trebui sa faca un grup de lucru. Si care ar trebui sa analizeze legalitatea HCM 894/1952. 2) sa se aprobe cererile formulate (si pentru care, Fundatia Snagov deruleaza si alte abordari si corespondente – concomitente – de mai multi ani). Si in acest sens, sa fim contactati si sa ni se solicite mai multe detalii (pe care le detinem). 3) sa se adreseze de catre Garda de Mediu, cele cateva abuzuri – infractiuni cu distrugere de patrimoniu natural, chiar din existentele arii naturale protejate 4) la cererea mass-media, putem face vizite in Zona Snagov si sa vedem + filmam + exemplificam concret diferente intre ce trebuia sa fie si ce (mai) este.

Despre Fundatia SNAGOV

www.FundatiaSnagov.ro
Custode al Ariei Naturale Protejate "Lacul Snagov" ROSCI2560 (prin conventia de custodie cu MMAP)
Ne ocupam de PATRIMONIUL NATURAL si PATRIMONIUL CULTURAL al zonei Snagov
Contact: custode@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0730097505 * Fax: 0372005110

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-snagov/petitie-conservarea-biodiversitatii-din-zona-snagov-copaci-seculari-peste-171-de-specii-protejate-si-rare-de-fauna-si-flora-3055-semnaturi