Fundatia Soros anunta concurs de proiecte

BUCURESTI - 1 iunie 2007

Comunicat tip General in ONG

Fundatia Soros-Romania, Programul East-East: Partnership Beyond Borders, ANUNTA a treia editie a Concursului pentru Proiecte de Promovare a Parteneriatelor pe trilaterala Moldova - Ucraina - Romania.

Scopul acestei competitii consta in stimularea ideilor si eforturilor organizatiilor societatii civile din Moldova, Ucraina si Romania in vederea stabilirii si consolidarii componentelor unei societati deschise democratice si, in acelasi timp, incetatenirii principiilor de dezvoltare durabila in regiune din perspectiva Politicii Europene de Vecinatate (PEV).

Vor fi sprijinite propunerile de proiect care vizeaza schimbul de experienta internationala in promovarea valorilor democratice, inovatiilor sociale si activitatilor publice, incluzand regiunile transfrontaliere. Propunerile de proiect vor fi elaborate impreuna cu partenerii din Ucraina si Moldova ca initiative cu impact de lunga durata, implementate in Romania, dar si in Moldova si Ucraina, avand forma unor intruniri de lucru, seminare, mese rotunde, vizite de studiu, ateliere, dezbateri etc. Programul East-East: Partnership Beyond Borders va acoperi cheltuielile necesare pentru realizarea proiectului (costuri eligibile), impartind resursele financiare intre partenerii proiectului.

Concursul va avea doua etape: in prima etapa candidatii vor prezenta conceptele de proiect, iar in a doua etapa solicitantii selectati vor elabora proiectul complet. Organizatia-partener de baza (lider al consortiului), nominalizata de catre parteneri, va prezenta conceptul proiectului la sediul fundatiei din tara lor.

Domeniile prioritare:

1.Sprijinirea reformelor nationale prin eforturile de integrare europeana si monitorizarea proceselor publice in regiune: implementarea planurilor de actiune, probleme de securitate regionala, monitorizarea respectarii drepturilor omului, transparenta frontierelor etc.
2.Oportunitati si provocari ale cooperarii regionale in contextul accederii Romaniei la UE in vederea incurajarii transferului de experienta si de studiere a lectiilor invatate.
3.Consolidarea parteneriatelor dintre ONG-uri si autoritatile locale prin desfasurarea activitatilor inter- si intra-sectoriale (parteneriatul public/privat, participarea cetatenilor la luarea de decizii, bunele practici in solutionarea problemelor locale, transparenta in afacerile locale, asigurarea dezvoltarii comunitare in mediul rural, consolidarea capacitatilor comunitatilor locale in vederea participarii in programele de vecinatate ale UE etc.).
4.Abordarea perspectivelor integrarii europene si euro-atlantice in bazinul Marii Negre prin facilitarea colaborarii si dialogului public in regiune, orientat spre solutionarea problemelor regionale care tin de securitate, migratie, drepturile minoritatilor nationale, ecologie etc. (este recomandabila implicarea participantilor din alte tari din bazinul Marii Negre).

Sunt eligibili: ONG-urile, autoritatile locale, centrele de analiza si cercetare, institutiile educationale si media etc.

Conceptul de proiect nu va depasi 2 pagini (formatul Times New Roman, marimea caracterelor 12) si va include informatii succinte despre:
•Ideea proiectului (scopul si obiectivele; necesitatea proiectului);
•Principalii parteneri ai proiectului (inclusiv datele de contact) si grupul tinta;
•Planul de activitate al proiectului (calendarul evenimentelor);
•Impactul si rezultatele asteptate

Programul nu va sprijini propunerile de proiect care vizeaza organizarea de:
•congrese si conferinte internationale stiintifice de anvergura;
•intruniri de retele;
•proiecte individuale de cercetare;
•evenimente/aniversari culturale, expozitii etc.;
•traducere sau editare de carte;
•sprijinirea institutionala a organizatiilor sau dezvoltarea infrastructurii, procurarea de echipament;
•activitati comerciale ce urmaresc obtinerea de profit.

Bugetul pentru competitie este deschis.

Data-limita de prezentare a conceptelor de proiect in cadrul concursului este 22 iunie 2007.

Conceptele de proiect depuse vor fi examinate si aprobate de catre Consiliile de experti ale Programului East-East ale fundatiilor participante (Fundatia Soros-Moldova, International Renaissance Foundation Kiev si Fundatia Soros Romania), apoi solicitantii selectati vor pregati proiectul final pana in septembrie 2007. Numai dupa ce propunerile de proiect vor fi aprobate de catre Consiliile de experti ale programului din cadrul celor trei Fundatii, ele vor fi prezentate la Open Society Institute din Londra pentru o decizie finala. Se recomanda demararea proiectelor incepand cu ianuarie 2008.

Rugam sa acordati o atentie sporita urmatoarelor informatii:

•Atat conceptul proiectului cat si forma finala vor fi trimise, in Romania, in format electronic, prin email; va rugam sa verificati si conditiile (limba si formatul) de depunere a solicitarilor din celelalte doua tari participante.
•Proiectele trebuie sa respecte conditiile generale din cadrul programului East-East: Partnership Beyond Borders; acestea sunt disponibile pe pagina de Internet a Fundatiei Soros (http://www.soros.ro/ro/brief_program_full.php?id_prog_cat=10)
•Fundatiile participante nu sunt obligate sa anunte solicitantul care sunt argumentele de respingere a propunerii de proiect sau sa restituie materialele prezentate la concurs, iar decizia finala asupra proiectului nu va fi reconsiderata;
•Fundatiile participante nu acorda sprijin financiar partidelor politice, comunitatilor religioase sau persoanelor fizice.

Contacte:

Romania
Ovidiu Voicu, Manager de program
Fundatia Soros Romania
Str. Caderea Bastiliei nr. 33, Bucuresti
Tel. (021) 212.11.01, 212.11.02
Fax. (021) 212.10.32
email: ovoicu@soros.ro


Moldova
ANA CORETCHI, Director Program Est Est: Parteneriat dincolo de Hotare
Fundatia Soros-Moldova
Str. Bulgara 32, MD 2001 Chisinau
Tel. 22 274480, 270232; fax 22 270507
E-mail: acoretchi@soros.md

Ucraina
Tetyana Kukharenko, EE/PBB Program Manager
International Renaissance Foundation-Kyiv
e-mail: kukharenko@irf.kiev.ua
Tel.: (38 044) 461 9500; Fax: (38 044) 486 0166
13-a Bekhterevskyi Provulok, Kyiv, Ukraine, 04053

Despre Fundatia Soros Romania

Fundaţia Soros România este o organizaţie neguvernamentală nonprofit, a cărei misiune este aceea de a promova modele de dezvoltare a unei societăţi bazate pe libertate, responsabilitate şi respect pentru diversitate.
Programele concepute şi derulate de către Fundaţia Soros se axează pe cercetare socială şi producerea de expertiză pentru optimizarea politicilor publice, promovarea principiilor bunei guvernări în procesul de decizie publică şi susţinerea altor organizaţii ale societăţii civile.
derulate de catre Fundatie se axeaza pe cercetare sociala si producerea de expertiza pentru optimizarea politicilor publice, promovarea principiilor bunei guvernari in procesul de decizie publica si sustinerea altor organizatii ale societatii civile.

Mirela Rus
Manager de Comunicare
Fundatia Soros Romania
mrus@soros.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-soros-romania/fundatia-soros-anunta-concurs-de-proiecte