HHC ROMÂNIA SUSȚINE ERADICAREA INSTITUȚIILOR DE TIP MAMUT DIN SISTEMUL DE PROTECȚIE A COPIILOR

BUCURESTI - 29 iunie 2011

Comunicat tip General in Administratie Publica, Afaceri, Banci / Asigurari, ONG, Social

Hope and Homes for Children România (HHC România) susține apelul făcut de UNICEF și Biroul Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului prin care au solicitat guvernelor din Europa şi Asia Centrală eradicarea instituțiilor de tip mamut din sistemul de protecție a copiilor.

HHC Romania

HHC Romania

Două rapoarte OHCHR și UNICEF publicate marți, 28 iunie 2011, “Forgotten Europeans – Forgotten Rights” (publicat de Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului) și At Home or in a Home – Formal care and adoption of children in Eastern Europe and Central Asia (publicat de UNICEF), au arătat că în Europa şi Asia Centrală, inclusiv în interiorul Uniunii Europene, mai mult de un milion de copii şi adulţi trăiesc în instituţii rezidenţiale, în cele mai multe dintre cazuri, pe viaţă. Sute de mii de copii cu dizabilităţi sunt trimişi în centre de plasament, unde trăiesc în condiţii îngrozitoare, cu consecinţe grave asupra dezvoltării lor.

HHC România va realiza în lunile imediat următoare, în parteneriat cu instituțiile statului, primul recensământ transparent al copiilor abandonați din România, în cadrul celui mai complex audit al serviciilor sociale făcut vreodată în România. În urma acestui audit vom afla numărul real al copiilor din sistem, care este nivelul de pregătire al angajaților și cât de eficient financiar este sistemul de protecție a copilului.

Pe baza rezultatelor auditului, HHC România va elabora un Plan National Strategic pentru finalizarea eficientă a reformei sistemului de protecție a copilului din România, adaptat la nevoile fiecărei regiuni în parte.

În ultimii 10 ani, în România, numărul copiilor care sunt protejați în alternative de tip familial și nu în instituții de tip mamut a crescut de la 30% din totalul celor aflați în protecția statului, la aproximativ 70%. Totuși, 11.000 de copii încă supraviețuiesc în instituții. Dintre aceștia, peste 60% sunt cu nevoi speciale.

“Cei mai vulnerabili, cei care nu pot vorbi pentru ei, au rămas la urmă. Cred că, pe cât de multe s-au făcut în ultimii zece ani pentru copiii tipici din grija statului, pe atât de puține s-au făcut pentru copiii cu nevoi speciale. ”Condițiile deplorabile” de care au parte copiii cu dizabilități din protecția statului din România, la care se referă Steven Allen, Directorul Regional al UNICEF pentru Europa Centrală și de Est – nu sunt lipsa de hrană sau igienă. În mare parte acestea s-au rezolvat. Altele sunt lipsurile care au cu adevărat efecte tulburătoare și de multe ori ireversibile asupra dezvoltării lor: lipsa de atingere, de iubire și de atașament, de care ar avea parte într-un mediu familial. E ca și cum te-ai aștepta de la un copac să crească fără rădăcini. Atâta vreme cât vom continua să tolerăm ocrotirea lor în instituții, fie ele mari sau mici, frumoase sau urâte, renovate sau nerenovate, modulate sau nemodulate – vom tolera abuzuri asupra copilului” declară Ștefan Dărăbuș Ph.D., Director Național HHC România.

România și Sebia au fost menționate în raport ca fiind singurele ţări din regiune, care au aprobat legi care să prevină plasamentul bebelușilor în îngrijire rezidenţială. În cazul Serbiei este vorba de copiii sub trei ani, în timp ce în România, legea interzice plasamentul pentru copii sub doi ani.

În România, astăzi, din șase în șase ore un bebeluș este abandonat în maternitate

“Prevenirea instituționalizării copiilor sub doi ani este, probabil, cel mai semnificativ progres legislativ în privința copiilor din protecția statului din ultimul deceniu în România. În ciuda acestui fapt, la fiecare șase ore, un bebeluș este abandonat în secțiile de maternitate. Această realitate accentuează nevoia unei politici publice pentru prevenirea separării copilului de familie. Dacă vom îndrepta fondurile către programe de prevenție, vom reduce drastic instituționalizarea copiilor și vom scădea astfel semnificativ cheltuielile uriașe din sistemul de protecție a copilului” declară Ștefan Dărăbuș Ph.D., Director Național HHC România.

 

Fundaţia HHC România este principala organizaţie nonguvernamentală, recunoscută la nivel internaţional, care luptă alături de instituţiile statului pentru reformarea sistemului de protecţie socială a copilului, prin programe naționale de prevenție a abandonului, prin transformarea legislaţiei din România şi a infrastructurii de servicii, prin reintegrarea copiilor în familiile lor naturale, printr-un amplu program de cursuri de formare a personalului din sistem.

Misiunea HHC România este eradicarea tuturor instituțiilor de tip vechi din domeniul protecției copilului din România până în 2020.

De 12 ani HHC România închide instituţii tip mamut din sistemul de protecţie a copilului din România şi oferă fiecărui copil o viaţă de familie. Anul acesta HHC România împlinește mai mult decât 12 ani de reformă a sistemului de protecție a copilului din România; împlinește, 47 de instituţii de tip vechi închise, 4.873 de copii salvaţi de la instituţionalizare, 5.825 de copii rămaşi în familie datorită programelor de prevenţie. Și numărul lor crește chiar în acest moment.

 

Pentru mai multe informaţii mă puteți contacta oricând:

Ioana Hodoiu

Director de Comunicare Hope and Homes for Children Romania

Mail: ioana.hodoiu@hhc.ro

Tel: 0731.497.402

 

Mai multe detalii despre HHC România: http://hhc.ro

Ne puteți urmări activitatea și pe: 

http://www.facebook.com/hhcromania

http://twitter.com/protectiecopii 

http://protectiecopii.ro/ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/hhc-romania/hhc-romania-sustine-eradicarea-institutiilor-de-tip-mamut-din-sistemul-de-protectie-a-copiilor