O FINANŢARE CARITABILĂ BRITANICĂ DE 12 MILIOANE DE EURO, PENTRU COPIII ABANDONAŢI DIN ROMÂNIA

BUCURESTI - 27 mai 2011

Comunicat tip General in ONG

Organizaţiile britanice Hope and Homes for Children şi ARK (Absolute Return for Kids) au lansat unul dintre cele mai importante parteneriate româno-britanice în domeniul protecţiei copilului din România, cu obiective pe următorii 4 ani, în valoare de 12 milioane de euro. Astfel, HHC şi ARK vor preveni intrarea în sistem a 6.000 de copii, vor ajuta 800 de copii să părăsească instituţiile şi vor îmbunătăţi calitatea îngrijirii a 7.000 de copii aflaţi azi în grija statului.

Bucureşti, 25 mai 2011. Lansarea parteneriatului a avut loc la reşedinţa Ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa Martin Harris şi s-a bucurat de prezenţa Prinţesei Marina Sturdza (Preşedinte Onorific Hope and Homes for Children). La eveniment au participat numeroase personalităţi politice şi vedete media care sunt alături de HHC & ARK în cauza copiilor abandonaţi din România: Amalia Enache, Oana Cuzino, Virgil Ianţu, Adela Popescu, Radu Vâlcan, Zoli Toth, Dragoş Bucurenci, Paula Herlo şi mulţi alţii.

O FINANŢARE  CARITABILĂ BRITANICĂ DE 12 MILIOANE DE EURO, PENTRU COPIII ABANDONAŢI DIN ROMÂNIA

O FINANŢARE CARITABILĂ BRITANICĂ DE 12 MILIOANE DE EURO, PENTRU COPIII ABANDONAŢI DIN ROMÂNIA

Din şase în şase ore un bebeluş este abandonat în maternitate. Pare înspăimântător. E mai bine decât era acum cinci ani, când la fiecare două ore un bebeluş era abandonat într-o secţie de maternitate în România.

Avem 40 de mii de copii lăsaţi în grija statului. Sună enorm? Am făcut progrese uriaşe. Acum zece ani erau peste 100 de mii.

Că suntem una dintre ţările cu cea mai mare rată a abandonului din Europa, se ştie. Întrebarea este cum ne creştem aceşti copii abandonaţi.

România s-a angajat în faţa Uniunii Europene să închidă toate instituţiile de tip vechi şi să construiască medii cât mai apropiate de o casă adevărată în care copiii abandonaţi să trăiască precum într-o familie.

Cele doua organizaţii internaţionale de vârf în protecţia copilului şi-au propus să ajute România să devină prima ţară din estul Europei care să pună capăt instituţionalizării copiilor în centre mamut. Scopul HHC & ARK este să închidă până în 2020 toate instituţiile de tip vechi rămase în România şi să sprijine dezvoltarea unor servicii sustenabile şi de calitate pentru îngrijirea copiilor, lucru care va permite mutarea copiilor care sunt astăzi în instituţii şi va preveni instituţionalizarea altor copii.

Programele Hope and Homes for Children şi ARK vor continua pe baza parteneriatelor de succes stabilite deja cu autorităţile centrale şi locale. Din 2002, cele doua organizaţii au sprijinit închiderea a 19 instituţii tip mamut în România, au scos aproximativ 2.000 de copii din instituţii şi le-au oferit şansa de a trai în familii sau de a beneficia de case de tip familial de o calitate înaltă, special concepute pentru nevoile lor. De asemenea, au prevenit intrarea în sistem a peste 5.500 de copii.

Ca urmare a semnării acestui parteneriat, aceste activităţi vor fi acum extinse şi vor include un program naţional de instruire a personalului din serviciile sociale locale şi judeţene. Până în 2014, 13.800 de copii şi tineri vor avea o viaţă mai bună.

În următorii patru ani, HHC şi ARK vor preveni intrarea în sistem a 6.000 de copii, vor ajuta 800 de copii să părăsească instituţiile şi vor îmbunătăţi calitatea îngrijirii a 7.000 de copii aflaţi azi în grija statului.

Pe termen lung, acest plan ambiţios va aduce o schimbare de durată şi sustenabilă pentru sistemul de protecţie a copilului din Romania, transformând vieţile copiilor care trăiesc încă în instituţii mamut. În astfel de instituţii mai trăiesc încă 10.833 de copii.

Programul dezvoltat de Hope and Homes for Children şi ARK a câştigat sprijinul politic la nivel înalt din partea Cabinetului Primului Ministru al României, al Ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, al Ministrului Afacerilor Externe şi al Grupului la Nivel Înalt pentru Copiii României, reprezentanţi ai acestora fiind prezenţi la eveniment.

Un prim pas făcut deja în implementarea obiectivelor îl reprezintă Memorandumul de înţelegere între Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din România şi organizaţia “Hope and Homes for Children România”.

„Până în 2014 avem planuri mari;  vom fi atât de avansaţi cu procesul de închidere a vechilor instituţii, încât eradicarea lor până în 2020 va fi o certitudine şi nu o ţintă discutabila. În lunile următoare, vom face primul audit naţional al serviciilor sociale din România care va scoate la lumină priorităţile reformei din domeniul protecţiei copilului.  Vom avea statistici.  Vom avea o evaluare reală a standardelor din sistem. Vom avea personal mai pregătit şi o politică publică de prevenire a abandonului. Vom avea 14.000 de copii cu o viaţă mai bună!” Ştefan Dărăbuş, Director Naţional - Hope and Homes for Children România.

„Sunt încântat să fac parte din munca de pionierat a HHC. Nu am uitat niciodată prima mea vizită la instituţiile din România, în anul 2002, când cei de la HHC m-au dus să văd Căminul Spital. Am fost cu adevărat şocat – peste 250 de copii trăiau acolo în condiţii oribile. În acel moment, am ştiut că doresc să fac parte din efortul de a închide aceste instituţii şi de a oferi copiilor o şansa mai bună. În cei aproape 10 ani care au trecut de atunci, HHC a demonstrat cât de multe se pot face atunci când există oameni cu adevărat hotărâţi să schimbe ceva. Știm cu toţii că mai sunt multe lucruri de făcut, dar este extraordinar că lucrăm în parteneriat cu Guvernul României. Sunt încrezător că acest nou program va ajuta reforma şi va fi un model şi catalizator pentru acţiuni de acest fel în alte părţi din această regiune, unde este nevoie disperată de schimbări.” Arpad A Busson, Preşedinte Fondator, ARK şi Preşedinte de Onoare al HHC.

“Am testat deja cu succes acest model de îngrijire în Europa de Est, inclusiv în judeţele Maramureş şi Bacău în România. Numai anul trecut au fost reuniţi în România peste 400 de copii cu familiile lor, plasaţi în asistenţă maternală sau mutaţi în case de tip familial. În cadrul acestui nou parteneriat, HHC si ARK îşi vor folosi expertiza, resursele şi reţelele combinate pentru a finaliza planul naţional de închidere şi a porni implementarea acestuia. Realizările noastre în România au demonstrat ca modalitatea comprehensiva de dezinstituţionalizare este atât realizabila, cât şi esenţială. Credem că succesul acestui program va avea un impact major în Europa de Est, acolo unde astfel de schimbări sunt urgente.” Rick Foulsham, Directorul Executiv al Hope and Homes for Children.

Note:

Din 2002, Hope and Homes for Children şi ARK au lucrat împreună la închiderea a 19 instituţii. Au fost mutaţi din instituţii de tip vechi 1.991 copii şi a fost prevenită instituţionalizarea altor 5.546 de copii.

Despre noul parteneriat

Obiective HHC & ARK pentru 2014

    Primul audit al serviciilor sociale din România, precum şi evaluarea legislaţiei şi a standardelor existenteDezvoltarea unui plan clar de închidere a tuturor instituţiilor mari până în 2020Iniţierea unui program naţional de asistenţă tehnică pentru 1.400 membri de personal de îngrijire directă a copilului şi manageriImplementarea de programe de prevenire a instituţionalizării şi a separării copilului de familie pentru 6.000 de copii şi îmbunătăţirea calităţii îngrijirii pentru 7.000 de copii aflaţi în serviciile alternative deja existenteIdentificarea instituţiilor care pot fi închise cu investiții minime în infrastructură sau implicare indirectă. 810 copii urmează să fie mutați în servicii alternative din aproximativ 23 de instituții care vor fi închise.Inițierea de proiecte de închidere de instituții în județe cheie

TOTAL IMPACT ESTIMAT: 13.810 copii şi tineri cu o viață mai bună.

Despre Hope and Homes for Children

Hope and Homes for Children este o organizaţie de vârf în transformarea vieților copiilor şi în reforma politicilor învechite de îngrijire a copilului în 10 ţări din Europa de est şi Africa. HHC oferă speranţă celor mai săraci copii din lume – celor abandonaţi, orfani sau vulnerabili. Le dăm şansa să crească în siguranţa şi dragostea unei familii. Acest lucru este realizat prin prevenirea abandonului familial, prin înlocuirea îngrijirii de tip instituțional şi prin influențarea unei schimbări pe termen lung pentru copii. Pentru mai multe informații, vizitați www.hhc.ro si www.hopeandhomes.org.

Despre ARK

ARK este o organizație internațională care îşi propune să transforme viețile copiilor.

Fondată în 2002 de către lideri din industria investițiilor alternative care şi-au adunat resursele pentru a îmbunătăţi vieţile copiilor, ARK oferă beneficii sociale importante pentru investițiile filantropice şi aduce laolaltă experţi pasionaţi, cu talent în afaceri şi care îşi pun în practică viziunea.

Programele ARK sunt concepute pentru a fi catalitice, sustenabile şi măsurabile şi sunt orientate spre îndeplinirea unor scopuri strategice pre-definite în domenii precum sănătatea (în Africa sub-Sahariana), educația (UK, SUA, India) şi protecția copilului (Europa de Est).

Din 2002, ARK a strâns 150 mil. de lire sterline şi a atras încă 250 mil. de lire sterline sub formă de sprijin din partea guvernului şi granturi internaționale. Consiliul director ARK se asigură ca toate costurile centrale şi administrative sunt acoperite, astfel că 100% din donaţii merg la programe. Pe parcursul ultimilor 9 ani, peste 20.000 de copii au beneficiat de programele ARK.

Despre FUNDATIA HOPE AND HOMES FOR CHILDREN - ROMANIA

Despre Hope and Homes for Children
Hope and Homes for Children este o organizaţie de vârf în transformarea vieților copiilor şi în reforma politicilor învechite de îngrijire a copilului în 10 ţări din Europa de est şi Africa. HHC oferă speranţă celor mai săraci copii din lume – celor abandonaţi, orfani sau vulnerabili. Le dăm şansa să crească în siguranţa şi dragostea unei familii. Acest lucru este realizat prin prevenirea abandonului familial, prin înlocuirea îngrijirii de tip instituțional şi prin influențarea unei schimbări pe termen lung pentru copii. Pentru mai multe informații, vizitați www.hopeandhomes.org.

Despre ARK
ARK este o organizație internațională care îşi propune să transforme viețile copiilor.
Fondată în 2002 de către lideri din industria investițiilor alternative care şi-au adunat resursele pentru a îmbunătăţi vieţile copiilor, ARK oferă beneficii sociale importante pentru investițiile filantropice şi aduce laolaltă experţi pasionaţi, cu talent în afaceri şi care îşi pun în practică viziunea.
Programele ARK sunt concepute pentru a fi catalitice, sustenabile şi măsurabile şi sunt orientate spre îndeplinirea unor scopuri strategice pre-definite în domenii precum sănătatea (în Africa sub-Sahariana), educația (UK, SUA, India) şi protecția copilului (Europa de Est).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/hhc-romania/o-finantare-caritabila-britanica-de-12-milioane-de-euro-pentru-copiii-abandonati-din-romania