Seară aniversară „Fryderyk Chopin” la Ateneul Român

BUCURESTI - 16 februarie 2005

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Institutul Polonez şi Filarmonica „George Enescu” vă invită la un recital extraordinar „Fryderyk Chopin”, susţinut de pianista Ilinca Dumitrescu şi violoncelistul Marin Cazacu. Evenimentul va avea loc marţi, 22 februarie, ora 19.00, la Ateneul Român, str. B. Franklin nr.1.

Seară aniversară „Fryderyk Chopin” la Ateneul Român

„Recunoscut încă din timpul vieţii drept virtuoz al pianului, Chopin a compus prioritar pentru instrumentul său favorit; iniţiază un nou concept privind emisia timbrală la pian, conferă consistenţă maleabilă quasi cantabilă timbrului pianistic; disimulează complet sonoritatea primară a instrumentului, aceea a corzii lovite de ciocănel.
Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi până în zilele noastre, generaţii după generaţii de pianişti au încercat a portretiza inefabilul poetic al muzicii lui Frédéric Chopin.”
Dumitru Avakian

Dăruită cu o frazare lejeră şi cu sonorităţi de o uimitoare bogăţie, artistă de o adâncă sensibilitate şi complexă gândire, strălucită reprezentantă a artei interpretative româneşti sunt doar câteva dintre aprecierile criticilor la adresa pianistei Ilinca Dumitrescu. Membră de onoare a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană (1933), pentru „activitatea excepţională depusă în decursul anilor în slujba promovării şi propagării muzicii noi”, membră de onoare a „Société Musicale Française
«Georges Enesco»” (1997), Ilinca Dumitrescu este din 1980 solistă concertistă de stat, iar din 1994 directoare a Muzeului Naţional „George Enescu”.

Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din Bucureşti cu prof. Ion Urcan, iar apoi la Conservatorul de Muzică cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. Talentul său deosebit a fost confirmat de numeroasele premii obţinute la competiţiile internaţionale, din care menţionăm: "Medaille d'argent" şi premiul "Vila Lobos" (Geneva, Elveţia), Premiul I (Markneukirchen, Germania), Premiul al II-lea la J.S. Bach Competiton (Leipzig, Germania). „Violoncelistul de aur”, aşa cum a fost numit de cotidianul italian La Stampa, a concertat alături de mari dirijori şi solişti precum: Ghenadi Rojdestvensky, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Trio"Pro Arte", Cvartetul "Voces" şi mulţi, mulţi alţii.

În programul concertului:
Piese pentru pian solo
2 Mazurci - în fa diez minor, op.6 nr.1
- în la minor, op.67 nr.4
2 Impromptus - nr.1 în La bemol major, op. 29
- „Fantaisie - Impromptu”, op. 66
Nocturna în do diez minor, op.27 nr.1
2 Valsuri: - în do diez minor, op. 64 nr.2
- în mi minor, op. posth.
Balada nr.1 în sol minor, op. 23


Sonata în sol minor pentru violoncel şi pian, op. 65:
-Allegro moderato
-Scherzo
-Largo
-Finale – Allegro

Biletele pot fi procurate de la casa Ateneului Român (tel. 315 68 75).

Parteneri media: Dilema veche, Radio România Muzical, Şapte Seri.

Despre Institutul Polonez

Pentru informaţii complete despre activitatea Institutului Polonez, vă rugăm să accesaţi site-ul www.culturapoloneza.ro

Cristina Iacob
institutul.polonez@ebony.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-polonez/seara-aniversara-fryderyk-chopin-la-ateneul-roman