Tinerii isi transforma pasiunile in afaceri

BUCURESTI - 29 mai 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, ONG

Junior Achievement Romania (JAR) a desemnat aseara pe scena Ateneului Roman din Bucuresti castigatorii competitiei de antreprenoriat “Compania Anului”, editia a XII-a, la elevi si studenti, eveniment deschis de domnul Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale. La eveniment au participat si Ministrul Tineretului si Sportului, Gabriela Szabó si Ministrul Delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu.

Companie pilot participanta in competitia nationala

Companie pilot participanta in competitia nationala

Tinerii incep sa caute cai antreprenoriale prin care sa-si transforme pasiunile in afaceri pentru ca situatia economica le-a afectat serios increderea in optiunile de angajare. Prin programele de antreprenoriat ale Junior Achievement, derulate in scoli - “Compania” pentru elevi - si universitati – “StartUP” pentru studenti - tinerii concep si demareaza afaceri cu potential si isi perfectioneaza ideile si abilitatile prin intermediul sesiunilor de consultanta directe si online cu consultanti voluntari din companiile partenere si ajung sa atraga resursele necesare pentru a realiza un prototip sau productie in serie mica si a verifica fezabilitatea produsului sau serviciului pe o piata reala.

Cele doua echipe de elevi si studenti care au castigat marele premiu s-au remarcat prin produse inovative dedicate educatiei si pastrarii traditiilor pe care le-au creat pe parcursul anului scolar in cadrul programului de educatie antreprenoriala JA Compania, recunoscut de DG Enterprise ca “Program Model in Educatia Antreprenoriala”.

Castigatoarea competitiei de antreprenoriat la sectiunea elevi este echipa Experimento de la Colegiul National Nicolae Iorga din Valenii de Munte. Echipa produce truse educationale pentru experimente de fizica si va reprezenta Romania la finala europeana de la Tallinn, in luna iulie.

La sectiunea studenti, castigatoare este echipa Bre. de la Universitatea Spiru Haret, Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii, Bucuresti. Echipa sustine si promoveaza arta si cultura romaneasca prin produse, evenimente si workshop-uri variate, care se adreseaza celor care vor aprecia "frumosul romanesc” transpus in  moda, arte decorative, cadouri. Echipa va reprezenta Romania la finala europeana de la Amsterdam, in luna iulie.

Juriul a fost format din:

- Bianca Manciulescu (General Electric Romania), Blanca Iordan (Amway Romania), Daniela Calugaru (Ministerul Educatiei Nationale) si Romeo Vasilache (Romanian-American Foundation) - sectiunea elevi.

- Adriana Luca (Enterprise Investors), Bogdan Cioc (SAP Romania), Corina Pintilie (Hyundai Auto Romania), Mihaela Matei (EY Romania) - sectiunea studenti.

Alte premii acordate in cadrul competitiei de antreprenoriat:

Sectiunea elevi

Cel mai bun produs sau serviciu: echipa MobShop de la Colegiul National de Informatica Tudor Vianu Bucuresti care a creat o aplicatie mobila pentru managementul activitatii magazinelor online prin care utilizatorul poate controla si urmari activitatea magazinului.

Cel mai bun produs sau serviciu in IT acordat de TMF Romania: aplicatia pentru smartphone a echipei Agora Apps de la Colegiul National Gheorghe Lazar Bucuresti ajuta utilizatorul la gestionarea bugetului atunci cand merge la cumparaturi.

- Cel mai bun plan de afacere acordat de Citi Romania: echipa Bicylce Courier de la Liceul Tehnologic Virgil Madgearu din Constanta lanseaza un serviciu de curierat rapid pe bicicleta in oras angajand persoane aflate in somaj.

- Cea mai buna afacere in vanzari directe acordat de Amway: echipa Suveniruri din Tara Zimbrului de la Colegiul National de Informatica Piatra-Neamt care produce si comercializeaza produse de artizanat si alte suveniruri care promoveaza Tinutul Zimbrului.

Premiul investitia anului acordat de Romania-American Foundation a revenit urmatoarelor 3 echipe:

Bursa in valoare de 2000 USD a revenit echipei Clipe Magice (Liceul Tehnologic Agricol Mihail Kogalniceanu din Miroslava) care organizeaza evenimente cu caracter sportiv destinate prevenirii si ameliorarii situatiei tinerilor cu probleme de comportament, de invatare, de socializare sau de depresie.

Bursa in valoare de 2000 USD a revenit echipei Suveniruri din Tara Zimbrului (Colegiul National de Informatica Piatra-Neamt) care produce si comercializeaza produse de artizanat si alte suveniruri care promoveaza zona Neamt.

Bursa in valoare de 3500 USD a revenit echipei Experimento (Colegiul National Nicolae Iorga din Valenii de Munte) care produce truse educationale pentru experimente de fizica.

Premiul de popularitate acordat de Primaria Municipiului Bucuresti a revenit, in urma votului exprimat de participanti, echipei Agora Apps.

In anul scolar 2013-2014, la programul international JA de antreprenoriat pentru liceu Compania au participat in Romania, gratuit 17100 de elevi si 504 cadre didactice din 292 de scoli.

Partenerii programului in acest anul scolar au fost: Amway, ArcelorMittal, Citi, DuPont Pioneer, General Electric, Intel, Metro, Romanian American Foundation si Vodafone.

Sectiunea studenti

- Cel mai bun produs sau serviciu a fost acordat echipei Camara cu bunatati (Academia de Studii Economice din Bucuresti) care produce dulceturi, compoturi si zacusca folosind metode traditionale.

- Cel mai bun produs sau serviciu in IT acordat de SAP Romania a revenit platformei online Coffee Coders (Universitatea Politehnica din Bucuresti) care optimizeaza accesul la informatiile despre apartamentele disponibile spre vanzare/inchiriere prin selectarea zonelor de interes direct pe harta si prin primirea de alerte pe mobil.

Premiul investitia anului - Hyundai Brilliant Entrepreneurs Award a fost impartit intre 2 echipe:

Bursa in valoare de 10.000 EUR a revenit echipei Winner Pitesti (Universitatea din Pitesti) care ofera activitati sportive cu grad mare de atractivitate si organizare de cantonamente, adresate in special copiilor.

Bursa in valoare de 5.000 EUR a revenit echipei Arendasul (Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti) care prin platforma dezvoltata ofera consultanta agricola online, oferind fermierilor sau micilor intreprinzatori in agricultura informatii tehnice si sfaturi personalizate.

Premiul de popularitate acordat de Primaria Municipiului Bucuresti a revenit, in urma votului exprimat de participanti, echipei Cosul sanatos (Universitatea de Vest din Timisoara)

In anul universitar 2013-2014 au participat la programul international JA de de antreprenoriat StartUP, peste 1.000 de studenti din 30 de universitati.    

Partenerii programului international: Enterprise Investors, EY, Hyundai si SAP.

Tot in cadrul Galei au fost premiati elevi si cadre didactice care s-au remarcat in cadrul programelor Junior Achievement:

Premiul pentru cea mai buna initiativa de antreprenoriat social - Social Enterprise Program (sustinut de ArcelorMittal si Intel) a fost acordat echipei Daruieste zambete de la Liceul Tehnologic Virgil Madgearu Constanta, care a propus lansarea unui magazin online si a unei platforme de donatii pentru a ajuta persoanele defavorizate.

- In cadrul programului Social Innovation Relay (sustinut de HP) a fost premiata cea mai buna propunere de inovare sociala, apartinand echipei Neoteam de la Colegiul National Jean Monett Ploiesti si cel mai activ profesor, Violeta Tanasescu de la Liceul Teoretic Traian din Constanta. 

- In cadrul programului Sci-Tech Challenge (sustinut de ExxonMobil) au fost premiati cei 5 elevi din Constanta care au reprezentat Romania la finala europeana desfasurata in luna aprilie la Londra: Daniela Lazar (Liceul Tehnologic de Electronica si Telecomunicatii), Andrei Paraschiv (Liceul Teoretic Ovidius), Alexandru Todorean (Liceul Teoretic Lucian Blaga), Iulia Panait si Nicolae Tudoran (Colegiul National Mircea cel Batran).

- Programul Fabrica de aer curat (sustinut de Mega Image) a premiat clasa cu cea mai mare contributie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, clasa a VII-a A de la Scoala Gimnaziala Academician Marin Voiculescu (17 tone), dar si scoala cu cea mai mare contributie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon – Scoala Gimnaziala Nr. 1 George Uscateanu din Targu-Carbunesti (116 tone).

- Cea mai buna campanie de prevenire a abandonului scolar realizata in cadrul programului educational Educatia iti da valoare! (sustinut de BRD) a apartinut Scolii Gimnaziale Nr. 1 din Cuza-Voda, jud. Constanta.

- Cel mai bun proiect de agribusiness realizat in cadrul programului AgroStart Challenge (sustinut de DuPont Pioneer) a apartinut elevilor de la Colegiul Emil Negrutiu din Turda care au prezentat un plan foarte bine documentat pentru dezvoltarea unei culturi de coacaz in comuna Baisoara, judetul Cluj.

- Programul IT&Creativity (sustinut de Ubisoft) a desemnat prototipul jocului de simulare economica si politica Omicron, ca cel mai bun proiect de game design. Proiectul apartine unei echipe formata din elevi de la Liceul International de Informatica, Liceul Teoretic Nicolae Iorga si Colegiul Economic Virgil Madgearu din Bucuresti

- In cadrul programului Bridge to Employment (sustinut de Janssen), eleva Carmen Palimariu de la Colegiul National Gheorghe Lazar a fost premiata pentru realizarea celui mai bun clip care pledeaza pentru o cariera medicala in Romania.

- ABCdar bancar Creativity & Innovation Challenge (sustinut de Raiffeisen Bank) a fost acordat echipei Future of Banking de la Liceul Pedagogic Vasile Lupu din Iasi pentru cea mai buna propunere pentru o aplicatie mobila de gestiune a bugetului de catre intreaga familie.

- Cel mai bun proiect de sustinere si dezvoltare a comertului traditional (sustinut de METRO Cash &Carry Romania) apartine echipei de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny care a propus cele mai practice solutii pentru atragerea de clienti noi catre magazinele de cartier, cu buget de marketing mic.

- STEM Innovation Challenge (sustinut de Freescale) a premiat programarea celui mai rapid mini-robot de tip Line Follower. Echipa castigatoare este Path Finder formata din elevi de la Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, Colegiul National Ion Creanga, Colegiul National Bilingv George Cosbuc si Colegiul National Spiru Haret din Bucuresti.

- In cadrul programului BaniIQ (sustinut de Visa si de bancile partenere) a fost premiat cel mai bun ziar financiar realizat de elevii din echipa Next Manager de la Colegiul National Radu Negru din Fagaras.

- Competitia de solutii JAVA inteligente pentru comunitate (sustinuta de Oracle) a premiat 3 echipe de studenti la categoriile Smart Business (echipa JAVAONE DREAM TEAM de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu si Universitatea Ovidius din Constanta, care a realizat o aplicatie de control a accesului in cladiri), Smart City (echipa PANIC HELPER de la Universitatea Politehnica Bucuresti, care a realizat o aplicatie pentru solicitarea de ajutor in situatii de urgenta) si Smart School (echipa SKYLIGHT de la Universitatea din Bucuresti, care a realizat o aplicatie mobila pentru invatare si verificarea cunostintelor).

- Programul de educatie pentru sanatate I sport (sustinut de Astra Zeneca), a desemnat pentru al doilea an consecutiv, Clubul Anulul la Liceul Teoretic General Dragalina din Oravita, club antreprenorial ce a mobilizat peste 1700 de tineri in peste 19 evenimente sportive pentru reducerea sedentarismului.

In cadrul evenimentului de la Ateneul Roman a fost recunoscuta si a patra promotie Business Hall of Fame®. Viziune si leadership, impact asupra economiei nationale, implicare sociala si exemplul de reusita in profesie sunt criteriile de selectie ce le-au adus altor sase manageri premiile Business Hall of Fame® 2014.

Acestia sunt:  Wargha Enayati (Director si Fondator  Reteaua Privata de Sanatate REGINA MARIA), Mugur Isarescu (Guvernator  Banca Nationala a Romaniei), Alexandru Oprea (Presedinte RCS&RDS), Constantin Stroe (Vicepresedinte al Consiliului de Administratie Grupul Dacia-Renault), Dorin Stefan (Director si Fondator – DSBA, Membru Fondator al Societatii Arhitectilor Romani), Dan Vidrascu (Director Executiv Editura Litera, Director si Fondator Elefant.ro). Premiile au fost inmanate de sase elevi de exceptie, olimpici romani: Tudor Musat (Geografie), Radu Toma (Fizica), Maria Ionescu (Geografie), Sofia Neacsu (Limba romana), Andrei Voicu (Limba romana, Geografie), Alexandru Cristian (Informatica).

Pe scena Ateneului au fost recunoscute toate companiile si institutiile care au sustinut programele Junior Achievement Romania cu peste 15.000 de ore de voluntariat la clasa si job shadowing.

Momentele artistice au fost interpretate de doua eleve ale Colegiului Nationale de Arte Dinu Lipatti din Bucuresti: Egizia Soare la pian si Izabela Ghergu la violoncel, acompaniata de dna. Profesoara Simona Dobrescu. 

Gala a fost transmisa live pe www.responsabilitatesociala.ro si pe www.jaromania.org.

Nota pentru editori

Junior Achievement Romania, organizatie non-profit, a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si a Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 189.000 de elevi din 1.200 de institutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri.  Website: www.jaromania.org  

Persoana de contact

Daniela Staicu - Marketing Manager, Junior Achievement Romania Tel: +40 730 330 881; E-mail:  daniela.staicu@jaromania.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/junior-achievement-romania/tinerii-isi-transforma-pasiunile-in-afaceri