Nevoia de umidificare în spitale și clinici medicale

BUCURESTI - 4 aprilie 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Educatie / Cultura, Sanatate

Spitalele sau clinicile medicale reprezinta locuri ale grijii si ale vindecarii. Paradoxal însă, există si situații când oamenii ajung să fie expuși, chiar în aceste spații, la organisme periculoase sau care le pun viața în pericol. Această expunere negativă este, de cele mai multe ori, efectul aerului uscat și poate fi ușor redusă la minimum printr-un control corespunzător al umidității, care se poate face cu ajutorul umidificatoarelor și purificatoarelor de aer Venta .

Umidificarea este esentiala in spitale si clinici medicale pentru siguranta pacientilor.

Umidificarea este esentiala in spitale si clinici medicale pentru siguranta pacientilor.

Aerul uscat (cu o umiditate relativă sub 35%) cauzează multe probleme, inclusiv uscarea mucoaselor (nas, gât, plămâni), provocând nu doar discomfort, ci și un risc crescut la infecții. Un spital sau o clinică medicală, mai ales cele care tratează afecțiuni respiratorii, reprezintă un mediu în care se întâlnesc zilnic oameni bolnavi dar și persoane sănătoase. Umiditatea relativă scăzută poate înrăutăți starea primilor și afecta pe cei sănătoși. În plus, aerul uscat poate fi încărcat cu praf și alte microorganisme, precum acarieni, bacterii și virusuri, care pot face ravagii printre persoanele cu alergii.

Maternitățile și clinicile de pediatrie sunt unități sanitare extrem de speciale prin prisma tipului de pacienți pe care îi are în îngrijire. Bebelușii, cu precădere, sunt foarte sensibili la microbi și virusuri, dar și la aerul uscat (infecțiile tractului respirator, uscarea pielii, alergiile sunt doar câteva dintre afecțiunile pe care le pot dezvolta). Aceștia sunt predispuși la cel puțin 6-8 infecții respiratorii pe an, iar o atmosferă uscată nu face decât să le intensifice suferința. Din contră, creșterea umidității îi poate ajuta să respire mai ușor atunci când sunt răciți.

Dincolo de efectele directe pe care le poate avea asupra sănătății oamenilor, o atmosferă prea uscată conduce și la producerea de energie electrostatică. Acest fenomen ciudat, ușor deranjant,  probabil că l-am trăit cu toții într-o zi uscată, când am purtat haine sintetice și ne-am atins din greșeală de suprafețe metalice. Șocurile electrostatice care se produc în spitale, mai precis în sălile de operații, sunt însă adevărate pericole, putând produce efecte nefericite în timpul unei operații chiar și printr-o singură mișcare involuntară, dar greșită a chirurgului. Din această cauză, sala de operație nu trebuie să fie doar sterilă, ci să respecte și nivelul optim de umiditate.

În mod tradițional, spitalele au fost umidificate cu ajutorul direct al aburului. Aburul a fost considerat a fi curat, steril și sigur, fiind ușor disponibil deoarece majoritatea spitalelor utilizau aburul pe tot parcursul anului pentru sterilizarea instrumentelor. Apoi, în 1987, în cadrul unei Conferințe Internaționale pe teme de Igienă, s-a semnalat riscul potențial cancerigen al compușilor organici din produsele chimice care erau utilizate pentru tratarea boilerelor ce produceau aburul. Până la 7% din substanțele chimice sunt eliberate în aer, afectând persoanele care sunt expuse la respectivul abur.

Multe spitale urmează acum o practică mai sigură de injectare a produselor chimice de tratare în cantități mici și constante pentru a reduce concentrațiile posibile din aer. Cu toate acestea, expunerea este încă prezentă, de aceea este nevoie de alternative de umidificare fără efecte negative asupra sănătății oamenilor.

La momentul actual, există aparate foarte moderne și igienice, care sunt, în același timp, economice și foarte simplu de utilizat. Umidificatoarele și purificatoarele de aer ale producătorului german Venta sunt o recomandare cu adevărat sigură. Funcționează pe baza principiului evaporării la rece sau „spălării aerului”, asigurând simultan umidificarea și purificarea aerului din interior.

Apa este singurul filtru utilizat de aparatele Venta, aceasta reținând și depunând pe fundul carcasei impuritățile, mirosurile neplăcute, praful, alergenii și toate particulele de până la 10 microni. Aerul din încăpere este umidificat pe măsură ce se evaporă apa, până la nivelul optim de 45-55%. Datorită unui sistem de autoreglare, nu există riscul supraumidificării încăperilor în care sunt utilizate aceste umidificatoare .

Calitatea aerului din spitale și clinici medicale poate fi semnificativ îmbunătățită cu ajutorul umidificatoarelor și purificatoarelor de aer Venta. Aceste dispozitive sunt extrem de igienice și nu eliberează substanțe periculoase, având în vedere că apa curată este singura care se evaporă și umidifică aerul.

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/life-art-distributie/nevoia-de-umidificare-in-spitale-i-clinici-medicale