Să haidem acasă şi în Africa - Dragos Lumpan (fotografie) si Razvan Exarhu (text)

BUCURESTI - 8 mai 2006

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Foarte straniu sa scriu eu cuvinte putine despre asa de multe lucruri. Despre fotografii care imi par ca vin de la Altamira si Lascaux si despre melodia de la telefonul meu (pricopsit, cum spune Razvan). Mda, asa e. Cand l-am primit (pe telefon, vreau sa zic) de la firma, am gasit ca Satie e un ringtone misto. Fire romantica (cf. Exarhu), avusesem inainte un Ericsson care avea ringtone ba Lacul Lebedelor de Ceaikovski, ba niste Beethoven, ca sa par culturala. Da' ce-i aia Satie? WTF, let du samsing. Asa ca m-am dat pe Google si mi-a zis wikipedia.org cine este si ce vrea de la copii.
(...)
Acu', nu ma urmariti pe mine, fiti atenti la cartea asta!(*)

(*) Dragos Lumpan: fotografii miscate (cu indicatii muzicale de Erik Satie, puse in miscare de Razvan Exarhu) - gratuit la http://www.liternet.ro

(Alexandra Plesanu)

Dragi prieteni,

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

194. Dragos Lumpan: fotografii miscate (cu indicatii muzicale de Erik Satie, puse in miscare de Razvan Exarhu)

>>>>> 2% pentru LiterNet! Detalii la http://liternet.ro/doilasuta.php

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro

>>>> Argument:

Trei lucruri de avut in minte!

*
In manualul dupa care am invatat eu sa fac fotografii scria asa 'Even with the finest camera and lens, you won’t be happy with the pictures you take if you don’t keep the camera steady enough during exposure. Too much camera motion during exposure will cause problems ranging from a slight lack of sharpness to hopeless blurring.' Sa fie oare fara speranta?

**
Un alt exemplu care imi vine in minte este Eadweard Muybridge si a sa lucrare din 1881, 'The Attitudes of Animals in Motion', o serie de experimente prin care studiaza miscarea omului si a diverselor animale. Miscarea defragmentata a lui Muybribge hraneste teorii stiintifice, iar analiza ei ofera o mai profunda intelegere a animalului, de asemenea ea este reper in dezvoltarea imaginii in miscare. Dar oare cate lucruri 'scapa' inevitabil imaginii fotografice?

***
Educationale, programele canalelor precum Animal Planet au creat o lume aparte despre care credem ca exista. Nevoia noastra de senzational se vede recompensata din plin. Ce facem insa cu realitatea in care timpul, lumina, schimba totul, ce simtim cand ne plimbam prin Africa si nu vedem leoaice atacand zebre sau hiene dand tarcoale festinurilor celor mai mari? Stim atatea despre Africa, avem poze la indemana, insa oare asa e? Sau mai degraba aceste reportaje se aseamana cu un jurnal de la ora 5 din Serengeti!?


Fotografii miscate

'Pictura' lui Dragos Lumpan are rafinament si tensiune, este o expresie personala a unei plimbari prin Africa eliberat de complexele si frustrarile vizitarii acestui spatiu atat de simbolic. Fara a simti obligatia de a se inscrie in infernalul loc comun al amintirilor de vacanta, al primei intalniri cu exotismul safariului african, Dragos Lumpan se intoarce cu o stare de pace si liniste pe care nu credeam ca le putem gasi in continentul simbol al atacului, al caninilor, al victimelor. Violenta?! Nici vorba de asa ceva, praful pamantului uscat, iarba, copacii rari ai savanei sunt cei care stapanesc acest tinut.

(Matei Caltia)

************

Pretext

Dragos Lumpan este prietenul meu, mi-a aratat fotografiile miscate si m-a rugat sa scriu ceva alaturi. Fotografiile sunt foarte miscatoare, intr-adevar, si m-au ajutat sa descopar o solutie gata ready-made. Am inteles miscarea care vibreaza fotografiile mai ales ca pe o deplasare a centrului de greutate a privirii. Si asa am ajuns la Satie si tehnicile sale de iluminare a pianistului si de evitare a platitudinii sunetului. Erik Satie este un compozitor cool de la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20, dadaist entuziast la aproape 60 de ani si precursor inspirat al minimalismului. I-a influentat pe Debussy, Ravel, Poulenc si poate fi familiar utilizatorilor telefoanelor Nokia mai pricopsite datorita unui ton de apel intitulat Satie, pronuntat de obicei pe englezeste de firile romantice care-l folosesc. La fel de necunoscut este si glosarul sau de indicatii de interpretare. Satie a renuntat la colectia clasica de italienisme de tip pianissimo sau allegro pentru a-si crea, oarecum din mers, un repertoar de 120 de termeni care dau in vileag relatia de dragoste aproape oculta dintre un om cautator si muzica lui. Asezate in ordine, dupa ce sunt extrase din partituri, indicatiile sale atat de stranii compun poeme spontane. Le-am descoperit acum ceva timp, in cateva partituri indelung cautate, pe cand studiam dadaismul, si le gasesc la fel de fascinante, in hazardul lor coerent, si astazi.

Ascultand si muzica, e usor sa intelegi ca aceste formulari eliptice repun in miscare instinctele care ne fac sa cautam echilibrul mai ales in repaus. Dar echilibrul poate fi gasit si pe sarma, inaintand cu aparatul de fotografiat printr-o lume amenintatoare si diafana in prospetimea ei. Sunt foarte incantat ca fotografiile izbutite de Dragos in Africa si in Romania, cu o maiestrie batatoare la ochi, urmarind, in linii mari, aceeasi tehnica, sunt indatorate si jocului. Si ca iti arunca privirea intr-un vartej calm si maiestuos, fara patetism sau trucuri computerizate. Pentru a le insoti, am ales 4 piese, intitulate de Satie Gnossiennes, ca o intalnire fericita pentru tot ce pare sa caute fotograful.

Keep watching!

(Razvan Exarhu)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Dora Ionescu, Radu-Ilarion Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro


VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei peste 4 ani de activitate 194 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 575,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/sa-haidem-acasa-si-in-africa-dragos-lumpan-fotografie-si-razvan-exarhu-text