Coachingul de echiva vs teambuilding

BUCURESTI - 9 mai 2016

Comunicat tip General in Afaceri, Banci / Asigurari, Social, HR, Cursuri

Coachingul de echipa este o abordare fundamental diferita de actiunile de tip teambuilding

Coachingul de echiva vs teambuilding

„ ... Coachingul individual ajută la dezvoltarea profesională într-un demers personal, dar nu poate, prin natura sa, să meargă până la capătul complexităţii muncii în echipă.

Un grup de persoane care au atribuţii de conducători, care sunt buni profesionişti şi exigenţi în ceea ce fac, care ştiu foarte bine să muncească singuri sau în doi, s-ar putea să nu ştie cum să funcţioneze performant într-o echipă. Şi de cele mai multe ori tocmai acolo este punctul slab.

Numeroasele probleme de interfaţă din cadrul constelaţiilor complexe care sunt echipele noastre reprezintă un enorm potenţial neexplorat, dar coachingul individual nu le abordează decât prin percepţia indivizilor care le formează -- dacă nu chiar şi mai indirect. Există puţini îndrumători suficient de instruiţi în privinţa dinamicii echipelor ori a abordărilor legate de complexitatea factorilor colectivi -- iar cei care ştiu să intervină în astfel de contexte sunt încă şi mai puţini. ...

Care este însă definiţia coachingului de echipă -- dacă pornim de la ideea că nu este vorba doar de un nou termen pentru ceea ce până acum se numea "seminar de teambuilding" şi se axa pe creşterea motivării colective? Fiindcă veni vorba, şi aici, ca şi în cazul numeroaselor întreprinderi debutante ("start-up"), este nevoie de mare atenţie: într-o echipă lipsită de structură sau metodă o superbă motivare poate masca până la urmă o evoluţie prea rapidă şi periculoasă.

Atenţie,

    încă o dată, "coachingul de echipă" este o abordare fundamental diferită de acţiunile de "coeziune de echipă" sau cele de "teambuilding". ...

Apoi care este deosebirea dintre "coachingul de echipă" şi o intervenţie de "coeziune de echipă", bazată pe dezvoltarea bunelor relaţii dintre membrii ei? Trebuie ştiut că armonia excelentă din cadrul unui grup poate oglindi uneori doar existenţa unor menajamente şi amabilităţi destinate creării impresiei confortabile de clan bine sudat.

Coachingul echipei poate aduce ceva nou în abordarea adoptată, în instrumentele folosite, în obiectivele şi în rezultatele pe care le are. Astfel este util să-l definim ca pe o abordare nouă şi diferită de ceea ce s-a făcut până acum.

Pornind de la cadrul original de referinţă propriu abordării coachingului individual, astăzi trebuie să i se atribuie coachingului de echipă un obiectiv precis, să i se definească un perimetru operaţional, să i se facă inventarul mijloacelor specifice, să i se definească un cadru etic şi deontologic propriu, să i se creeze punţi de legătură cu alte abordări şi metode complementare. ... ”

(extras din cartea  Coaching pentru echipele de directori  de Alain Cardon, Master Certified Coach, International Coach Federation)

Pare interesant?  Vrei sa afli mai multe si sa intri in tainele practicarii coachingului – individual sau de echipa?  Citeste cartea si vino din octombrie la o noua serie in Romania a cursului Fundamentele Coachingului sustinut personal de Alain Cardon, MCC, in Bucuresti.  

Despre Metasysteme Coaching

Alain Cardon este Master Certified Coach (MCC), International Coach Federation (I.C.F.), B.A. in Stiinte Sociale si Etnologie obtinut la Macalester College, Minnesota, SUA. A studiat psihologia educatiei la Universitatea Minnesota, SUA. Fost cadru didactic al Institutului Francez de Analiza Tranzactionala (I.F.A.T.), Alain Cardon este “expert” al Asociatiei pentru Progresul Managementului (APM). Este consultant si coach din 1976. Alain este specialist in coachingul sistemic de top management si de echipa, si are o bogata activitate de formare de coachi atat in Europa cat si in America de Nord si America Latina.
Metasysteme Coaching este o companie de consultanta ce reuneste profesiunile de coach si de consultant strategic si sistemic. Toate programele de formare si pregatire oferite de Metasysteme Coaching sunt certificate ACSTH de catre International Coach Federation. Apartenenta la ICF este o garantie a calitatii si a respectarii criteriilor etice si deontologice stabilite de aceasta organizatie, criterii care privesc atat coachingul individual si de lider, coachingul de echipa de conducere si de intreprindere, cat si cursurile de formare si pregatire.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/metasysteme-coaching/coachingul-de-echiva-vs-teambuilding