Cea de-a doua reuniune la nivel înalt dintre MAE şi Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională

BUCURESTI - 19 octombrie 2017

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Politic

Secretarul de stat George Ciamba a participat astăzi, 19 octombrie 2017, la cea de-a doua reuniune la nivel înalt dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

MAE

MAE

Cu această ocazie, oficialul român s-a întâlnit cu administratorul adjunct USAID pentru Europa și Euroasia, Margot Ellis Gayle Smith, și cu șeful Misiunii USAID în Republica Moldova, Karen Hilliard.

Secretarul de stat a evocat Parteneriatul Strategic dintre cele două state, apreciind că relațiile bilaterale au atins un nivel intens de cooperare, cu acțiuni comune care se derulează în domenii precum economie, securitate și apărare, politica externă și dezvoltare internațională.

Discuțiile s-au concentrat pe oportunitățile de cooperare comună cu statele din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, fiind stabilite principalele linii de cooperare comună în Republica Moldova pentru perioada imediat următoare, în domenii precum agricultură, energie, turism și sectorul IT&C.

Oficialul român a prezentat prioritățile politicii României în materie de cooperare internațională pentru dezvoltare și evoluțiile din zona Mării Negre, evidențiind totodată domeniile în care partea română a dezvoltat avantaje competitive în regiune şi care pot deveni posibile domenii de cooperare comună. Secretarul de stat George Ciamba a subliniat disponibilitatea pentru angajarea României în proiecte comune de dezvoltare în regiunea Mării Negre și în regiunea Balcanii de Vest.

În cadrul vizitei în România, delegația USAID va mai avea o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții unor ministere și instituții publice din România.

Informaţii de context

La data de 25 mai 2016, a fost semnat la Washington un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe și Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională, care pune bazele dezvoltării parteneriatului de cooperare dintre România și Statele Unite ale Americii în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare.

Memorandumul prevede implementarea de iniţiative și proiecte comune de cooperare a celor două părţi, cu scopul contribuirii la dezvoltarea, creșterea economică și prosperitatea statelor din Europa de Est, Caucaz și Balcanii de Vest.

Prima reuniune la nivel înalt pentru implementarea Memorandumului de Înţelegere dintre MAE şi Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a avut loc la Washington, în perioada 17-18 noiembrie 2016.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare

Tel.: +40 21 431 1377 +40 721 270 845

Web: www.mae.ro (http://www.mae.ro/)

E-mail: presa@mae.ro

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/cea-de-a-doua-reuniune-la-nivel-inalt-dintre-mae-si-agentia-statelor-unite-ale-americii-pentru-dezvoltare-internationala