Participarea secretarului de stat Cristian Bădescu la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

BUCURESTI - 25 iulie 2016

Comunicat tip General in Afaceri, Politic

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, a participat în perioada 24-25 iulie 2016, la Bratislava, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale (CAG), organizată de Preşedinţia slovacă a Consiliului UE.

În cadrul reuniunii au fost dezbătute priorităţile strategice ale UE, cu accent pe stadiul implementării priorităţilor stabilite în Agenda strategică a UE, precum şi pe modalităţile de a îmbunătăţi comunicarea privind rezultatele şi beneficiile concrete ale apartenenţei la Uniunea Europeană, în contextul actual, marcat de numeroase provocări.

Participarea secretarului de stat Cristian Bădescu la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

În contextul discuţiilor privind stadiul implementării Agendei strategice a UE, secretarul de stat Cristian Bădescu a subliniat importanţa menţinerii celor cinci priorităţi identificate, cu accent pe obţinerea de rezultate concrete pentru cetăţeni şi a evidenţiat necesitatea concentrării pe proiecte care să menţină unitatea şi coeziunea statelor membre. A exprimat sprijinul României pentru adâncirea pieţei interne, în vederea stimulării creşterii şi generării de noi locuri de muncă, cu respectarea deplină a celor patru libertăţi fundamentale, implementarea eficace şi echilibrată a măsurilor prevăzute în Strategia privind piaţa unică, inclusiv prin consolidarea pieţei unice digitale. Cu privire la revizuirea de etapă a cadrului financiar actual, precum şi în ceea ce priveşte dezbaterile pe tema următorului cadru financiar, a subliniat valoarea adăugată a politicilor tradiţionale şi a pledat pentru continuarea susţinerii obiectivului de convergenţă la nivelul UE.

În ceea ce priveşte migraţia, secretarul de stat român a exprimat sprijinul pentru un răspuns european comun şi eficient la provocările migraţiei, bazat pe o abordare cuprinzătoare, axată pe punerea în aplicare a deciziilor deja asumate, cooperarea cu ţările terţe, precum şi consolidarea frontierelor externe ale UE. În context, a evidenţiat importanţa restabilirii funcţionalităţii depline a spaţiului Schengen şi a amintit rolul semnificativ al României în consolidarea securităţii frontierelor externe ale UE.

Pe palierul relaţiilor externe, partea română a salutat obiectivul consolidării rolului global al UE, inclusiv prin asigurarea unei implementări eficiente a Strategiei Globale a UE, precum şi prin progrese pe dimensiunea negocierilor comerciale cu ţările terţe. A reliefat necesitatea susţinerii, în continuare, a politicii de extindere, având în vedere efectele benefice în susţinerea proceselor democratice şi de reformă din vecinătatea UE. A susţinut, totodată, dezvoltarea relaţiilor cu ţările din Parteneriatul Estic, cu obiectivul ancorării europene şi al ireversibilităţii transformării democratice a acestora.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-secretarului-de-stat-cristian-badescu-la-reuniunea-informala-a-consiliului-afaceri-generale1