Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

BUCURESTI - 21 septembrie 2016

Comunicat tip General in Institutii Publice

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, a participat astăzi, 20 septembrie 2016, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Generale (CAG).

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Cu această ocazie, miniştrii pentru afaceri europene din statele membre UE au avut discuții pe următoarele teme: pregătirea Consiliului European din 20-21 octombrie 2016; follow-up la reuniunea Consiliului European din iunie a.c., revizuirea de etapă a Cadrului Financial Multianual actual, respectiv scrisoarea de intenție a Comisiei Europene privind prioritățile pentru perioada următoare.

Conform practicii, miniștrii pentru afaceri europene au avut o primă discuție în pregătirea reuniunii Consiliului European din octombrie pe baza propunerii de agendă adnotată a reuniunii care cuprinde următoarele subiecte: migrație, politica comercială a UE și aspecte de relații externe. În intervenția sa, secretarul de stat Cristian Bădescu a exprimat acordul cu privire la agenda adnotată a Consiliului European şi a punctat aspectele de interes pentru România în perspectiva acestei reuniuni.

În contextul discuțiilor asupra propunerilor Comisiei Europene de revizuire de etapă a cadrului financiar multianual 2014-2020, Cristian Bădescu a evidenţiat importanţa unui efort comun de agreare a unor soluţii echilibrate în raport cu propunerile de revizuire, care să contribuie la construirea unui climat al consensului la nivelul UE. A accentuat importanţa menţinerii predictibilităţii şi caracterului de instrument strategic al cadrului financiar multianual al Uniunii Europene, pronunțându-se pentru evitarea introducerii unor schimbări semnificative în actualul MFF. Secretarul de stat român a mai subliniat faptul că flexibilitatea bugetară reprezintă un element cheie care necesită însă a fi utilizat într-o manieră echilibrată, cu condiţia ca acestea să nu conducă la transferuri între capitole sau să afecteze anvelopele naționale. A reiterat, totodată, importanța deosebită a politicilor tradiționale, care contribuie substanțial la îndeplinirea obiectivului de convergență la nivel UE și care generează valoare adăugată europeană.

Cu referire la elementele cuprinse în scrisoarea de intenţie circulată de către Comisia Europeană la 14 septembrie 2016 vizând prioritățile pentru perioada următoare, partea română a exprimat interesul particular pentru obiectivele vizând consolidarea creșterii, ocupării şi investiţiilor, implementarea măsurilor prevăzute în Strategia pentru piaţă internă, accelerarea eforturilor pentru definitivarea pieței digitale unice, respectarea libertăților fundamentale ale cetățenilor UE, inclusiv a liberei circulații, implementarea strategiei Uniunii Energetice, continuarea implementării Strategiei UE de securitate internă, cu accent pe consolidarea securităţii frontierelor externe UE, necesitatea unei abordări angajate, echilibrate a Uniunii în relaţie cu vecinătatea, în special Vecinătatea Estică.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-secretarului-de-stat-pentru-afaceri-europene-cristian-badescu-la-reuniunea-consiliului-afaceri-generale2