Primirea de către ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a lui Aleksandar Andrija Pejović, negociator-şef al Muntenegrului cu UE

BUCURESTI - 6 octombrie 2016

Comunicat tip General in Institutii Publice

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, l-a primit astăzi, 6 octombrie 2016, pe Aleksandar Andrija Pejović, negociator-şef al Muntenegrului cu UE, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Muntenegru.

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a lui Aleksandar Andrija Pejović, negociator-şef al Muntenegrului cu UE

În cadrul discuţiilor, cei doi demnitari au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale şi au analizat proiectele de colaborare în domeniile în care România poate sprijini partea muntenegreană în capitolele deschise sau în curs de deschidere aferente negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Ministrul Lazăr Comănescu a exprimat necesitatea continuării eforturilor de reforme în ritm susţinut şi a reiterat disponibilitatea ţării noastre de a continua acordarea de asistenţă tehnică în vederea avansării procesului de aderare la Uniunea Europeană. A fost convenită consolidarea cooperării bilaterale în liniile stabilite prin Planul de Cooperare dintre cele două ministere, precum şi prin dialogul periodic la nivel de secretari de stat pentru afaceri europene. Cei doi oficiali au discutat despre evoluţiile şi modalităţile concrete de consolidare a dialogului politico – diplomatic.

Oficialul muntenegrean a adresat mulţumiri părţii române pentru sprijinul acordat aderării Muntenegrului la NATO şi ratificarea de către Senat a Protocolului de Aderare a Muntenegrului la Alianţă, la 4 octombrie 2016.

S-a agreat consolidarea colaborării în cadrul structurilor de cooperare regională consacrate - Procesul de Cooperare în Europa de Sud – Est (SEECP) şi braţul său operaţional, Consiliul Cooperării Regionale (RCC), pe Iniţiativa Central Europeană (ICE), precum şi Strategia Dunării (SUERD). Ministrul român a subliniat totodată valoarea adăugată pe care implicarea în aceste formate, cu precădere o participare dinamică a structurilor relevante din Muntenegru în SUERD, o aduce în pregătirea statelor din Balcanii de Vest pentru aderarea la UE şi NATO.

Cu referire la apropiatele alegeri parlamentare generale din 16 octombrie 2016, ministrul Lazăr Comănescu a salutat acordul politic de la Podgorica pentru organizarea acestora şi a subliniat importanţa organizării scrutinului în conformitate cu standardele democratice. Alegerile reprezintă testul care va releva comunităţii europene, precum şi instituţiilor comunitare internalizarea valorilor democratice europene.

Oficialul muntenegrean a fost asigurat de susţinerea fermă şi activă din partea României pentru îndeplinirea obiectivelor de integrare în UE.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/primirea-de-catre-ministrul-afacerilor-externe-lazar-comanescu-a-lui-aleksandar-andrija-pejovic-negociator-sef-al-muntenegrului-cu-ue