Semnarea Protocolului de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe şi Teatrul Evreiesc de Stat

BUCURESTI - 20 octombrie 2016

Comunicat tip General in Social

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu şi managerul director al Teatrului Evreiesc de Stat, Maia Morgenstern, au semnat joi, 20 octombrie 2016, un Protocol de colaborare între cele două instituţii.

Semnarea Protocolului de colaborare între  Ministerul Afacerilor Externe şi Teatrul Evreiesc de Stat

Ceremonia de semnare a documentului, găzduită de Ministerul Afacerilor Externe, marchează şi un moment aniversar din viața culturală a României, din viața comunităților evreiești din țara noastră, dar și o aniversare cu rezonanță internațională: împlinirea a 140 de ani de activitate a Teatrului Evreiesc de Stat, o instituţie-fanion a istoriei teatrului şi a scenei culturale româneşti, continuator al primului teatru evreiesc din lume.

„Motto-ul pe care îl vom promova în perioada următoare – Diplomații români sunt onorați să susțină Teatrul Evreiesc de Stat – demonstrează sprijinul pentru promovarea tradiției multiculturale în dezvoltarea României, dar și asumarea cunoașterii lecțiilor istoriei. Ne dorim să fim alături de conducerea teatrului pentru a atrage un interes mai mare din partea publicului din România și din străinătate pentru cultura idiș, pentru valorile culturale și istorice promovate prin repertoriul propus de conducerea Teatrului Evreiesc de Stat” a menţionat ministrul afacerilor externe.

Prevederile Protocolului detaliază colaborarea celor două instituţii în vederea îndeplinirii unor obiective comune precum: promovarea tradiţiilor multiculturale ale României, a deschiderii şi comunicării interculturale, mai buna cunoaştere în străinătate a istoriei teatrului în România, în mod special a Teatrului Evreiesc de Stat, promovarea educaţiei privind tematica Holocaustului şi a creaţiei artistice care reflectă această tematică, atât pe durata Preşedinţiei româneşti a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), cât şi după încheierea acesteia.

Printre modalităţile de realizare a colaborării se numără organizarea în comun a unor manifestări cu caracter educativ, dedicate în special tinerelor generaţii (dezbateri, conferinţe, mese rotunde, teatru-lectură etc., realizate de către Centrul de Cercetare și Promovare a Culturii Idiș) sau derularea în comun, în cadrul programelor Teatrului Evreiesc de Stat, cu precădere în seria de manifestări culturale “Cu cărţile deschise”, a unor prelegeri tematice în deschiderea vizionării minispectacolelor-lectură susţinute de artişti ai prestigioasei instituţii teatrale.

Informaţii suplimentare

Proiectul promovează multiculturalismul, dialogul şi deschiderea către alte culturi, precum şi susţinerea, prin mijloacele specifice diplomaţiei, a valorilor şi tradiţiilor multiculturale ale României.

Teatrul Evreiesc de Stat aniversează în acest an 140 de ani de activitate şi este continuatorul unui fenomen artistic neîntrerupt în România, prima trupă de teatru idiş din lume fiind înfiinţată la Iaşi, în anul 1876.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/semnarea-protocolului-de-colaborare-intre-ministerul-afacerilor-externe-si-teatrul-evreiesc-de-stat