Victor Negrescu: „România va folosi toate resursele disponibile pentru a gestiona negocierea privind Brexit la nivelul aşteptărilor cetăţenilor“

BUCURESTI - 19 septembrie 2018

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a participat marți, 18 septembrie 2018, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (art.50) în format UE27, organizată ca urmare a declanșării procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

MAE

MAE

Pe agenda reuniunii a figurat prezentarea stadiului actual al negocierilor cu Marea Britanie și pregătirea Consiliului European (art.50) din 18-19 octombrie, în cadrul căruia liderii europeni vor evalua progresele înregistrate.

Negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a prezentat rezultatele celor mai recente discuții la nivel tehnic și politic UE-UK, care sunt axate pe finalizarea acordului de retragere și conturarea declarației politice privind cadrul relațiilor viitoare. Toate aspectele legate de retragere trebuie să fie incluse în acordul care ar trebui să fie convenit în timp util pentru a putea fi ratificat înainte de data retragerii, 29 martie 2019. Printre punctele din acordul de retragere care necesită negocieri suplimentare se numără modalitatea de a evita o frontieră strict controlată între Irlanda și Irlanda de Nord, guvernanța generală și soluționarea litigiilor în acordul de retragere, respectiv protecția datelor și a indicațiilor geografice.

Ministrul delegat pentru afaceri europene a subliniat importanța menținerii unității celor 27 de state membre în jurul principiilor fundamentale care guvernează procesul de negociere și al liniilor directoare reconfirmate de Consiliul European.

„Am intrat în etapa finală a negocierilor privind procesul Brexit. Avem încredere în capacitatea echipei de negociere condusă de Michel Barnier de a finaliza acordul cu Marea Britanie, pentru a asigura premisele unei retrageri ordonate și predictibile și susținem în continuare necesitatea unui parteneriat viitor aprofundat UE-UK, care să reflecte legăturile strânse și valorile noastre comune în domenii de interes prioritar precum securitatea, apărarea și comerțul. România își va folosi în continuare toate resursele pentru a gestiona procesul de negociere privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la nivelul aşteptărilor cetăţenilor şi în deplin acord cu obiectivele sale în context european“, a declarat Victor Negrescu.

În intervenția sa, ministrul delegat a reiterat importanța unei relații apropiate UE-UK, care să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații și care să permită gestionarea în comun a provocărilor cu care se confruntă continentul european.

„După cum a declarat recent și președintele Juncker în cadrul discursului său privind starea Uniunii, Marea Britanie va reprezenta întotdeauna un partener de încredere pentru noi. Cu toate acestea, indiferent de cadrul juridic care va defini viitoarea relație UE-UK, obiectivul nostru va fi protejarea integrității Pieței Unice și a indivizibilității celor patru libertăți fundamentale“, a adăugat oficialul român.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare

Tel.: +40 21 431 1377

Mobil: +40 721 270 845

Web: www.mae.ro

E-mail: presa@mae.ro

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/victor-negrescu-romania-va-folosi-toate-resursele-disponibile-pentru-a-gestiona-negocierea-privind-brexit-la-nivelul-asteptarilor-cetatenilor