Vizita ministrului delegat Maria Ligor în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

BUCURESTI - 14 iulie 2016

Comunicat tip General in Politic

În perioada 14-15 iulie 2016, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, va efectua o vizită în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Cu ocazia primei vizite în noua calitate, ministrul delegat va avea întrevederi cu oficiali britanici, precum și cu exponenți ai comunității românești, reprezentanți ai mediului asociativ și mass media de limba română.

Vizita ministrului delegat Maria Ligor în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

Demnitarul român va aborda preocupările românilor stabiliți în Marea Britanie în legătură cu impactul rezultatului referendum-ului din 23 iunie. Mesajul pe care îl va transmite va confirma implicarea autorităților de la București în vederea protejării intereselor cetățenilor români. Evoluțiile în această privință sunt atent monitorizate de către Ministerul Afacerilor Externe.

Maria Ligor va sublinia faptul că dorește instituirea unui dialog fluid între autoritățile române și cetățenii români din Regatul Unit și că opiniile și sugestiile acestora vor fi avute în vedere de către Guvern.

Totodată, ministrul delegat va da asigurări că activitatea de protecție și asistență consulară va continua, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/vizita-ministrului-delegat-maria-ligor-in-regatul-unit-al-marii-britanii-si-al-irlandei-de-nord