Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne

BUCURESTI - 15 iunie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Social, Institutii Publice


În ultimele 3 zile, MAI a dislocat forțe și mijloace de intervenție suplimentare în localitățile afectate de fenomenele meteorologice periculoase. În toată această perioadă nu au fost înregistrate persoane decedate ca urmare a inundațiilor.

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne

În ultimele 3 zile, structurile MAI au fost implicate în gestionarea situațiilor de urgență care s-au manifestat în 108 localități din 18 județe și Municipiul București. În acest interval, au fost emise 132 de atenționări/avertizări meteorologice și hidrologice care au impus măsuri preventive, dar și de intervenție a structurilor MAI, conform procedurilor de gestionare a acestor fenomene periculoase.

În această perioadă au fost emise 117 avertizări nowcasting – 14 de cod portocaliu și 103 de cod galben, iar pentru posibile inundații au fost emise 15 atenționări – 1 de cod roșu, aflată încă în vigoare, până astăzi la ora 16.00, 9 de cod portocaliu și 5 de cod galben.

Având în vedere aria punctuală de manifestare a acestor fenomene, peste 1.500 de angajați ai MAI cu peste 500 de mijloace s-au aflat în misiuni de intervenție pentru salvarea de vieți omenești și de sprijinire a populației din zonele afectate.

În plan organizatoric, la nivelul MAI s-au dispus măsuri de dislocare a unor forțe și mijloace tehnice de intervenție suplimentare în localitățile afectate de inundații, prin detașare din județele unde nu au existat situații deosebite. Au fost astfel dislocate grupări operative de pompieri din județele Alba, Bihor și Gorj către diverse localități din județul Hunedoara.

Toate acțiunile desfășurate în sprijinul comunităților, cât și manevrele de forțe în zonele unde s-au înregistrat inundații au fost coordonate de la nivelul Centrului Național de Conducere Integrată din MAI, unde au fost analizate permanent informațiile privind evoluția fenomenelor meteorologice și necesarul de forțe care să acționeze în teren.

O componentă importantă a reprezentat-o implicarea autorităților locale, respectiv a prefecților și primarilor din localitățile unde s-au manifestat aceste fenomene periculoase. Astfel, în județele unde au fost emise astfel de avertizări/atenționări, s-au convocat Comitetele județene pentru situații de urgență și s-au luat măsuri preventive de informare a populației sau de evacuare preventivă, atunci când situația a impus acest lucru.

Pentru monitorizarea dinamicii situației din teren, s-a asigurat permanența la nivelul primăriilor, grupele operative ale inspectoratelor pentru situații de urgență au fost alarmate iar efective de pompieri au fost prezente permanent în zonele cu risc de inundații.

În toată această perioadă nu au fost înregistrate victime omenești ca urmare a inundațiilor, viiturilor și alunecărilor de teren, iar pagubele materiale au putut fi limitate prin implicarea tuturor resurselor de intervenție puse la dispoziție de către autoritățile locale și MAI.

În prezent situația la nivel național este în curs de normalizare, fiind depășită perioada de vârf a fenomenelor periculoase. Efectivele MAI rămân în continuare în sprijinul autorităților locale pentru sprijinirea populației și îndepărtarea efectelor inundațiilor.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-interne/comunicat-de-presa-al-ministerului-afacerilor-interne43