Precizari MApN

BUCURESTI - 9 octombrie 2017

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Politic

În urma preluărilor eronate în mass media a declaraţiilor ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, susţinute în cadrul lucrărilor Comisiei de Apărare şi Securitate a Adunării Parlamentare NATO, Secţia presă MApN face următoarele precizări:

MApN

MApN

Infirmăm categoric ideea lansată în spaţiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României,    s-a luat în discuţie ideea de formare a unui spaţiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma „Schengen militar” se referă generic la simplificarea procedurilor şi a legislaţiei ţărilor europene pentru a facilita mişcarea trupelor NATO, dintr-o ţară în altă, astfel încât participarea la exerciţii cu un număr mare de trupe şi echipamente să se desfăşoare rapid.

Din anul 2014 până în prezent, NATO şi Armata României au făcut eforturi substanţiale pentru creştereacapacităţiioperaţionale a Forţei de Reacţie Rapidă pentru un răspuns eficient al Alianţei în situaţii de criză.

Ministrul Mihai Fifor, în discursul său, nu a făcut referire niciun moment la discutarea în Guvern a ideii formării unui spaţiu „Schengen militar”. El a precizat faptul că abordarea unui spaţiu Schengen militar nu se poate realiza fără ca ţara noastră să continue demersurile de aderare la Spaţiul Schengen. România a îndeplinit toate condiţiile impuse, conform termenelor agreate şi angajate.

Redăm în continuare traducerea exactă a declarației ministrului apărării despre acest subiect : „Noi vorbim de asemenea despre birocraţie. Suntem conştienţi despre birocraţia de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, şi fac asta şi în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spaţiu Schengen militar fără a vorbi despre spaţiul Schengen propriu-zis. Bineînţeles, convoaiele militare staţionează la frontiere, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm să creăm reguli noi, dar ele fac parte din politica generală a spaţiului Schengen. Fac încă o dată precizarea: dacă este să vorbim despre spaţiul Schengen, trebuie să ne întoarcem la agenda Schengen şi să o discutăm încă o dată. Eu cred cu tărie că România merită să fie membru al spaţiului Schengen, este un lucru foarte important în efortul nostru de a demonstra că suntem un partener de nădejde al Alianţeişi al SUA”.

Din primele verificări, declaraţiile ministrului apărării au fost traduse eronat, schimbându-se profund sensul celor susţinute. În acest sens, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, va sesiza, în cursul zilei de 9 octombrie 2017, organizatorii evenimentului pentru a se lua măsurile care se impun.

În acelaşi timp, Mihai Fifor va face o sesizare şi către Comisia pentru Cultură şi Media din cadrul Senatului României, pentru a verifica modul cum AgenţiaNaţională de Presă Agerpres a preluat traducerea şiprecizăriile ulterioare ale ministerului, fără a specifica faptul că în ştireainiţială a fost vorba despre o eroare de traducere. Nici la această oră, ştireainiţială nu a fost corectată pe site-ul oficial Agerpres iar precizările oferite de către minister seara trecută sunt semnalate înt-un articol separat, fără trimitere la subiectul iniţial.

Redăm mai jos ştirea eronată transmisă iniţial care a fost preluată atât în presa naţională cât şi în cea internaţională:

https://www.agerpres.ro/ politica/2017/10/07/fifor- suntem-foarte-constienti-de- procedurile-birocratice-de-la- granite-de-aceea-am-vorbit-in- guvern-despre-un-asa-numit- schengen-militar-13-26-24

https://www.agerpres.ro/ english/2017/10/07/defmin- fifor-we-are-very-aware-of- bureaucratic-procedures-at- borders-we-spoke-in-gov-t-of- so-called-military-schengen- 15-15-34

În această dimineaţă, ministrul apărării naţionale a oferit şi o declaraţie pe contul său de facebook pe care o redăm aici integral:

„De ieri stau şi mă minunez cum se poate denatura un mesaj extrem de concludent transmis ieri de mine în cadrul AP NATO, ca răspuns la o întrebare venită din plen. Am spus ieri cu subiect şi predicat faptul că nu putem discuta despre un Schengen militar separat de agenda aderării României la spaţiul Schengen. Acelaşi lucru l-am spus şi vineri în întrevederea cu ambasadoarea Olandei. Foarte interesant cum a fost preluată declaraţia mea de câteva agenţii de presă, deşi cred că am fost cât se poate de explicit. Anume, că s-a discutat în guvern despre un Schengen militar, ceea ce nu s-a întâmplat vreodată. AgenţiaNaţională de Presă, care a lansat informaţia eronată, dă vina pe traducătorii de la Senat, care aşa ar fi tradus declaraţia mea. Desigur, am cerut colegilor de la comunicare de la minister să intervină şi să clarifice această preluare eronată şi impardonabilă pentru un forum de o asemenea importanţă. Iar materialul este cel de mai jos, pe care eu l-am însuşitşi distribuit ca atare. Însă de aici şi până la a se spune că MApN îşi pune la zid ministrul, e cale foarte lungă. Ceva mai absurd şi mai ridicol de atât nu am auzit. Să fim foarte clari : poziţia mea este limpede şitranşantă. Nu vom discuta despre un Schengen militar în afara agendei Schengen a României. Acest subiect nu a fost vreodată tratat în Guvern. Asta am afirmat ieri şi îi invit pe cei care îşi permit să se joace cu cuvintele să solicite înregistrarea declaraţiei mele de ieri din Plen. Pornind de la toate acestea, în cursul zilei de mâine vom înainta o sesizare către Secretariatul General al Senatului României şi către Comisia pentru cultură şi media a Senatului pentru clarificarea modului în care s-a produs această eroare. Nu cred că astfel de lucruri sunt permise la acest nivel”.

Secţia Presă

Despre Ministerul Apararii Nationale

Ministerul Apărării Naționale (MApN) este organul de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului României, prin care este condusă activitatea în domeniul apărării naționale, potrivit prevederilor legii și strategiei de securitate națională, pentru garantarea suveranității, independenței și unității statului, integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.