Peste 700 milioane lei fonduri nerambursabile pentru infrastructura de apă și canalizare în zona Turda - Câmpia Turzii

BUCURESTI - 18 decembrie 2017

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, Politic, Social

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a semnat astăzi, 18 decembrie, în prezența Prim-ministrului României – Mihai Tudose și a Comisarului pentru Politică Regională – Corina Crețu, contractul de finanțare aferent proiectului regional pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda - Câmpia Turzii.

MDRAP

Am semnat cel mai important contract de finanțare din fonduri europene din zona Turda-Câmpia Turzii, cu sentimentul că mai facem un pas mare spre o Românie în care condițiile de viață ale cetățenilor se aliniază standardelor din țările occidentale, a declarat cu acest prilej ministrul Nica.

Investiția, solicitată de SC Compania de Apă Arieș S.A. și propusă spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), are o valoare eligibilă de peste 700 milioane lei (din care aproape 600 milioane lei fonduri europene) și presupune lucrări de extindere și îmbunătățire a infrastructurii din sectorul de apă și apă uzată în beneficiul mediului și al oamenilor din regiune.

Astfel, după investițiile din POIM, gradul de conectare și conformare va crește la 100% pentru cele 103.000 de locuitori din aria proiectului, care cuprinde localitățile Turda, Câmpia Turzii, Aiton, Călărași, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreștii de Jos, Ploscoș, Săndulești, Tureni, Tritenii de Jos și Viișoara.

Propunerile de investiții fac parte din Master Planul regional de gestionare a serviciilor de apă și apă uzată și sunt corelate cu alte investiții dezvoltate în perioada 2014-2020 cu ajutorul altor surse de finanțare. Rezultatele așteptate se referă la pe de o parte la creșterea ratei de conectare la sistemele centralizate de alimentare cu apă de la 84% până la 100%, iar pe de alta parte la creșterea ratei de colectare și epurare a apei uzate de la 66% până la 95% în aria de operare și până la 100% în aglomerările de peste 2000 locuitori.

Implementarea proiectului, inclusiv notificarea defectelor, se va finaliza în 2023, an în care toate sistemele de alimentare cu apă și aglomerările incluse în proiect vor fi conforme cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate.

Informații suplimentare despre proiect:

“Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda - Câmpia Turzii, în perioada 2014-2020” are ca principale componente investiții în alimentarea cu apă (131,3 km aducțiune nouă și 30,3 km reabilitată, 2 surse subterane reabilitate, 13 puțuri reabilitate, 4 stații de tratare noi, 2 stații de clorinare noi, 161,6 km rețele noi de distribuție apă potabilă și 75,4 km reabilitate, 5 rezervoare de înmagazinare noi și 3 reabilitate, 31 stații noi de pompare și una reabilitată) și investiții în colectarea și tratarea apei uzate (3 stații de epurare extinse, din care una extinsă printr-o stație de compostare nămol, 76 stații de pompare apă uzată noi și 3 reabilitate, 26 km conductă colectoare nouă, 22,12 km conducte de refulare noi, 153,6 km rețea de canalizare nouă și 48 km reabilitată).

Despre Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

POIM 2014-2020 este cel mai mare program operațional al României și al doilea, ca mărime, din Uniunea Europeană. Presupune investiții majore în sectoarele transport, mediu și energie. Este un program important și din punct de vedere al valorii alocării nerambursabile, care depășește 9,4 miliarde euro. De asemenea, reprezintă și un program strategic pentru țara noastră, având în vedere că asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României, în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-dezvoltarii-regionale-si-administratiei-publice/peste-700-milioane-lei-fonduri-nerambursabile-pentru-infrastructura-de-apa-si-canalizare-in-zona-turda-campia-turzii