IT&C-ul românesc atrage 30% din totalul investiţiilor Israelului în ţara noastră

BUCURESTI - 31 martie 2007

Comunicat tip General in IT&C

În zilele de 28-29 martie a avut loc, la Bucureşti, evenimentul România -Israel Hi-Tech Business Forum - 2007, manifestare aflată la cea de a 8-a ediţie. La forumul de afaceri bilateral au participat dl. Zsolt Nagy, ministru MCTI, dl. Ariel Attias, Minister of Communications of Israel, dl. Peter Varadi, Vicepresident Alvarion şi dl. Elisha Zanay, Senior Vicepresident Motorola Inc. şi General Manager Motorola Israel, alături de alţi oameni de afaceri români şi israelieni. Companiile israeliene expozante au fost Alvarion, Amital Data, Amos-Spacecom, Bynet Data Communications, Cellphone, Celltick Technologies, Corrigent Systems, ECI Telecom, ECtel, Flash Networks, Motorola Israel, Rad Data Communications, Scopus Video Networks, TTI Telecom, Veraz Networks şi WiNetworks.

IT&C-ul românesc atrage 30% din totalul investiţiilor Israelului în ţara noastră

Circa 30% din totalul investiţiilor israeliene în ţara noastră este ponderea alocată industriei IT&C, a declarat vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Jose Iacobescu. Valoarea investiţiilor israeliene în România a fost, în 2006, de peste 600 de milioane de euro, din care 40% în domeniul serviciilor şi comerţului, 30% în sectorul imobiliar şi 30% în industriile IT&C. În România activează, în prezent, peste 15.000 de investitori israelieni, activi în mai mult de 3500 de companii, răspândite în toate regiunile ţării. Aron Arbel, consilier economic al ambasadei Israelului declară: „România are astazi cea mai înaltă rată de creştere economică din Europa şi ea va servi drept cap de pod între societăţile israeliene şi Europa Centrală. “.

În cele două zile de conferinţe şi discuţii de afaceri, oamenii de afaceri vor exploata posibilităţile de investiţii israeliene în companii româneşti IT&C. În cadrul evenimentului, reprezentantul Motorola, Elisha Zanay, Senior Vice President Motorola Inc. şi General Manager Motorola Israel, şi-a exprimat intenţia de a creşte ponderea investiţiilor Motorola în ţara noastră. Anunţul acestuia vine imediat după decizia companiei Nokia de a investi într-un centru de producţie la Cluj.
În altă ordine, David Pollack, Preşedinte şi CEO al companiei Spacecom (producătoare a sateliţilor Amos) a declarat că în toamna acestui an va fi lansat satelitul Amos 3, al cărui centru de emisie va fi la jumătatea distanţei dintre Bucureşti şi Budapeste, undeva deasupra României, pe poziţia orbitală 4 grade W, colocat cu poziţia satelitului Amos 2. Amos 3 este un satelit de nouă generaţie ce oferă posibilităţi multiple televiziunilor din ţara noastră de a-şi difuza emisiile în Europa, Orientul Mijlociu şi SUA. De asemenea, David Pollack a precizat, în calitatea sa principal furnizor al canalelor BoomTV, că afacerile BoomTV în România se apropie de primul an de activitate în ţara noastră şi se va relansa în luna aprilie, reorientându-şi activitatea către obţinerea de profitabilitate, prin regândirea strategiei de piaţă.

Colaborarea economică dintre România şi Israel
Cele două ţări sunt legate prin 23 de acorduri economice privind liberul schimb şi garanţia investiţiilor. Taxa unică de impozitare de 16 %, atât asupra profitului firmelor, cât şi pentru veniturile salariaţilor, indiferent de nivelul acestora, a simplificat fiscalitatea şi a dat siguranţa investitorilor israelieni de a veni în România. Astfel, dacă între 1990 şi 2004, în România nu intraseră investiţii decât de 14 miliarde euro, în numai doi ani – 2005 şi 2006 – România a obţinut cel puţin 15 miliarde de euro.

Radiografie Telecom Israel
Telecomunicaţiile reprezintă, în prezent, 4% din PIB-ul Israelului, iar în 2006 rata medie a cheltuielilor cu comunicaţiile în gospodării a reprezentat 7% din totalul cheltuielilor dintr-o gospodărie obişnuită (aproximativ 130 USD). Telecomunicaţiile reprezintă un sector cu creştere stabilă, chiar şi în anii de criză economică înregistraţi în Israel. În perioada 2003-2005, rata medie de creştere era de 3,91%. Factorii principali ai acestei creşteri sunt telefonia mobilă, Internetul şi operatorii de televiziune multicanal.

Reglementări
Piaţa comunicaţiilor din Israel este caracterizată de schimbări tehnologice şi structurale fundamentale, investiţii importante şi dezvoltare rapidă. Schimbările substanţiale din ultima perioadă se datorează, în primul rând, schimbărilor de bază ce au avut loc în politica Ministerului Comunicaţiilor, care reprezintă principalul reglementator în Israel. Ministerul a înlăturat exclusivitatea operatorului dominant israelian Bezeq şi a deschis acest sector competiţiei şi influenţei forţelor de pe piaţă.

Serviciile fixe
Israel deţine 2,9 mil. linii fixe, folosind o reţea digitală în proporţie de 100% (97% din aceasta fiind deţinută de operatorul Bezeq şi 3% de HOT, companie de cablu) ce oferă servicii avansate tuturor clienţilor. Penetrarea liniiilor fixe în gospodării este de peste 91%, existând, la sfârşitul lui 2005, 1.230.000 abonaţi la serviciile în bandă largă ale operatorilor Bezeq (ADSL) şi HOT (servicii de internet prin cablu). Rata de penetrare a conexiunilor în bandă largă la Internet a înregistrat creşteri importante, ajungând la 60% în iunie 2006, de la doar 4% în 2002. În iunie 2006, în Israel erau înregistraţi 800.000 abonaţi la servicii ADSL şi 430.000 de utilizatori de conexiuni prin cablu cu modem. Preţul mediu al unei conexiuni în bandă largă la Internet era de aproximativ 9 USD în iulie 2006.

Telefonia celulară
Există în prezent 4 operatori celulari în Israel care oferă acoperire tehnologică digitală la nivel naţional şi servicii 3G. Operatorul Pelephone foloseşte tehnologia CDMA2000, cel de-al doilea operator, Cellcom foloseşte standardul american TDMA IS-136, standardul european DCS 1800 şi UMTS. Orange (Partner Communications), cel de-al treilea operator, foloseşte standardelele DCS 1800 şi UMTS. Ultimul operator celular licenţiat este MIRS, care foloseşte tehnologia iDEN ESMR. Penetrarea ratei abonamentelor la telefonia mobilă depăşeşte 100% (peste 7,7 mil. abonaţi).

Portabilitatea numerelor
Pe 1 septembrie 2006 a intrat în vigoare legea aprobată de guvernul israelian pe 15 august 2004 privind operaţiunea de portabilitate a numerelor în Israel. 'Legea portabilităţii' permite abonaţilor la servicii de telefonie fixă sau mobilă să-şi păstreze propriul număr telefonic în cazul schimbării operatorului.

Servicii de telecomunicaţii internaţionale
Serviciile internaţionale au fost, în mod tradiţional, un monopol al Bezeq International (o subsidiară a Bezeq). În iulie 1997 au fost licenţiaţi alţi 2 operatori, Golden Lines şi Barak, iar în mai 2004 alţi 3 operatori au primit licenţă pentru acest tip de comunicaţii (Gold, Xphone şi Netvision). În 2005, numărul total de minute utilizate în cazul serviciilor internaţionale au reprezentat cifra de 2,5 mld. minute (apeluri primite şi efectuate). Datorită competiţiei de pe această piaţă, preţurile au scăzut vertiginos, comparativ cu 1997, acestea fiind cu 70% mai mici în 2004.

Internet & Broadband
Penetrarea serviciilor Internet creşte, de asemenea, foarte repede. Există în prezent 5 operatori importanţi şi aproximativ alţi 70 de furnizori de servicii Internet mai mici ce deservesc în total peste 3 mil. utilizatori. 62% din gospodării au acces la Internet (iunie 2006), iar în cazul companiilor, această cifră atinge 80%. Companiile de telefonie mobilă au introdus Internetul mobil în 2001, iar Bezeq a fost primul operator care a oferit servicii ADSL în 2000. Companiile prin cablu au început să ofere acces broadband prin modem în martie 2002. În iunie 2006, în Israel erau înregistraţi 800.000 abonaţi la servicii ADSL şi 430.000 de utilizatori de conexiuni prin cablu cu modem.

Transmisiuni şi TV multicanal
Piaţa TV multicanal este compusă în prezent din 2 mari operatori de televiziune: HOT (format din operatorii prin cablu Matav, Tevel şi Golden Channels) şi un operator DBS (Direct Broadcasting Satellite), din care Bezeq deţine 49% şi care şi-a început operaţiunile în iulie 2000, folosind satelitul de comunicaţii israelian AMOS-1. Din februarie 2005, companiile prin cablu au început să ofere propriilor clienţi servicii de tip VoD (Video on Demand).

Serviciile TV prin cablu sunt disponibile pentru aproximativ 97% din totalul gospodăriilor, însă doar 48% dispun de un abonament la acestea. 29% din gospodării au abonamente la serviciul DBS oferit de 'YES'. 78% din abonaţii la servicii prin cablu dispun de servicii digitale (DBS este complet digital). Israelul are 4 televiziuni publice naţionale şi un canal comercial naţional. Un al doilea canal TV comercial a fost licenţiat prin licitaţie publică în 2001, începând să opereze prin cablu şi satelit în februarie 2002. Toate aceste canale TV trebuie să fie prezente în oferta operatorilor TV. În prezent, există 22 de posturi radio FM, publice sau comerciale, ce folosesc aproximativ 150 de transmiţătoare AM/FM.
Sursa: Revista „Comunicaţii Mobile”


Investiţiile israeliene în România

Investiţii directe
Potrivit datelor ARIS, investiţiile israeliene directe însumeazǎ 32,6 milioane dolari, reprezentând capital social total subscris la 2982 societăţi mixte cu capital israelian, poziţionând statul Israel pe locul 29 în clasamentul investiţiilor străine directe. Principala investiţie israelianǎ green field, în curs de derulare, este construirea unei fabrici de lapte la Popeşti Leordeni (peste 45 milioane Euro) şi a unei ferme de vaci de lapte la Adunaţii Copǎceni (1.200 vaci), de cǎtre consorţiul de firme Tnuva Israel - Yoplait Franţa.

Investiţii indirecte
Investiţiile indirecte realizate de firmele israeliene în România (prin firme „offshore”, înregistrate în Olanda, Cipru, Grecia, SUA şi alte ţari), însumeaza peste un miliard dolari. Totodată, sunt în curs de derulare sau negociere, investiţii israeliene indirecte în valoare de peste 500 milioane dolari. Separat de acestea, numeroase firme şi cetăţeni israelieni (inclusiv cei cu dublă cetăţenie) au achiziţionat numeroase terenuri şi locuinţe de la persoane fizice în diverse localităţi din România.
Principalele domenii în care au investit firmele israelene sunt: servicii bancare si asigurări, industria confecţiilor, construcţii imobiliare (hoteluri, birouri, locuinţe), industria IT&C, industria alimentară, industria aeronautică, agricultura, prelucrarea lemnului şi alte sectoare industriale.

Cooperarea financiar-bancară
Cooperarea financiar bancară se realizează, în principal, prin acorduri de cooperare bancară între băncile comerciale existente în cele două ţări, pentru a facilita activităţile comerciale. Băncile comerciale israeliene, potrivit politicilor proprii, nu deschid reprezentanţe în străinătate (cu excepţia principalelor două bănci comerciale Hapoalim şi Leumi ce au reprezentanţe pe principalele pieţe valutare internaţionale: Londra, New York şi Paris).

În România funcţionează o bancă comercială („EuromBanc”) cu capital privat israelian (Grupul Milomor-Resido, 93,978%), ce are: 22 filiale, 2 agenţii şi 2 case de schimb valutar. Leumi Bank, a doua din Israel, a achiziţionat EuromBanc în luna noiembrie 2005, cu 45 milioane dolari.
Băncile comerciale din Israel (Hapoalim şi Leumi) sunt implicate în finanţarea unor exporturi livrate de firmele israeliene, pe credit, pe termen mediu (până la 3 ani), în cadrul unor operaţiuni de export şi cooperare în România. Creditele acordate de băncile israeliene sunt cu garanţie guvernamentală prin Corporaţia Israeliană pentru Asigurarea Creditelor de Export (IFTRIC). Potrivit datelor furnizate de IFTRIC, România este principalul partener comercial al Israelului, pentru credite furnizor cu garanţie guvernamentală, valoarea acestora situându-se, la sfârşitul lunii decembrie 2003, la aproximativ 200 milioane dolari.

Între BancPost, România şi Banca Poştelor din Israel, în anul 2001, a fost încheiat un acord de cooperare pentru extinderea serviciilor oferite muncitorilor români ce lucrează în Israel. În anul 2002, Eximbank Romania şi Corporaţia Israeliană pentru Asigurarea Creditelor de Export au semnat un acord de asigurare a exporturilor româneşti şi israeliene, pe terţe pieţe. În 2006, şi-a făcut intrarea pe piaţa românească a asigurărilor Clal Insurance Enterprises Holdings Ltd, care a înfiinţat o societate cu un capital iniţial de 4 milioane dolari SUA.

Evoluţia schimburilor comerciale româno – israeliene ( milioane dolari )
1993199419951996199719981999200020012002200320042005
Total134,7158,0233,9197,9259,7205,9163,7160,9272,0257,4211,7270.340352,4
Export56,096,8122,896,9122,995,065,776,8121,1149,298,4105.619 146,0
Import78,761,2111,1101,0136,8110,998,084,1150,9108,2113,3164,721206,4
Sold-22,735,611,7-4,1-13,9-15,9-32,3-7,3-29,841,0-5,1-59,0-60,38
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe din România

Despre Mobile PR Company

Mobile PR Company - prima agentie de PR din Romania dedicata in exclusivitate industriei de IT&C
Roxana ONEA

marcom@comunic.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/mobile-pr-company/it-c-ul-romanesc-atrage-30-din-totalul-investitiilor-israelului-in-tara-noastra